Εδώ είμαστε για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου κατά τη δεύτερη τοποθέτησή του στην ημερίδα της ΜτΚ για την Παιδεία.
Απαντώντας σε τοποθέτηση φοιτήτριας της Νομικής ΑΠΘ η οποία αναφέρθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά τις διαγραφές φοιτητών και την ασφάλεια των ΑΕΙ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «οι φοιτητές θα διώκονται και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες», ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι:
«Κανείς δεν είπε ότι οι φοιτητές είναι εγκληματίες και γι’ αυτό το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης έθετε την έννοια του ασύλου. Δεν μπορεί να επιβάλλεται η οποιαδήποτε μειοψηφική άποψη και να επιβάλλεται ως δημοκρατία».
Αναφέρθηκε και στις καταλήψεις λέγοντας (μιλώντας για το Στέκι στο Βιολογικό) πως μετά απο 34 χρόνια αποδόθηκε πίσω στο ΑΠΘ, που έχει ανάγκη από εργαστήρια και χώρους προς όφελος του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τόνισε πως είναι άλλο πράγμα η ποινική και άλλο η πειθαρχική δίωξη. «Με παρέμβαση εισαγγελέα και σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ποινικός κώδικας θα υπάρχει ποινική δίωξη, όπως αναφέρεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Συμπλήρωσε πως οι ανενεργοί φοιτητές δεν κοστίζουν μεν αλλά «το κόστος είναι διοικητικό και εκπαιδευτικό».
Μιλώντας για τα προγράμματα σπουδών ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΔΙΠΑΕ και στο νέο πρόγραμμα στην πανεπιστημιούπολης της Κατερίνης όπου συνδυάζει τα ναυτιλιακά με τα logistics. «Πολλά προγράμματα χρειάζονται μεγαλύτερη εξειδίκευση και συγχαίρω το ΔΙΠΑΕ για το πρόγραμμά τους ενώ σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ υπάρχουν τμήματα που παραδοσιακά γέμιζαν και πλέον δεν γεμίζουν όποτε πρέπει κι εμείς να προχωρήσουμε σε εξειδίκευση».
Για τα θέματα χρηματοδότησης τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο δόθηκε 1,5 δις και υπάρχουν πλέον όροι της ΕΘΑΑΕ που αποφασίστηκαν απο τους ίδιους τους πρυτάνεις στη Σύνοδο, με διαφάνεια.
Για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια επεσήμανε ότι το ΣτΕ έχει ήδη αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου.