Ημερίδα για την Παιδεία - Στ. Καραμούζης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, διεθνές, μικρό και προβλέψιμο πανεπιστήμιο

Ο πρύτανης του Κολεγίου Ανατόλια συμμετείχε στη δεύτερη ενότητα της ημερίδα

Τις πρωτοβουλίες που καθορίζουν το μέλλον ενός ιδρύματος με 100 χρόνια ιστορίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα μη κρατικά πανεπιστημία, ανέπτυξε ο πρύτανης του American College of Thessaloniki (ACT), Στάμος Καραμουζής, στην ημερίδα της Εφημερίδας «Μακεδονία» για την Παιδεία.

Από το βήμα της δευτερης ενότητας της ημερίδας με τίτλο, «Το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας», ο πρύτανης του Κολεγίου Ανατόλια, ανέλυσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζει το μέλλον του το Κολέγιο.

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή του πάνελ Βαγγέλη Στολακη, αναφορικά με το πλάνο ίδρυσης μη κρατικού Πανεπιστημίου από το ACT, ο πρύτανης ανέλυσε το όραμα του για ένα ανοιχτό σε όλους, διεθνές και «προβλέψιμο», όπως τόνισε, πανεπιστήμιο

«Το ACT δεν είναι απλώς ένα κολλέγιο· είναι ένα ζωντανό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, με διακυβέρνηση που στηρίζεται στην πίστη 36 Αμερικανών και Ελλήνων εφόρων, οι οποίοι δεν αμείβονται, αλλά επενδύουν προσωπικά στην αποστολή μας», τόνισε ο κ. Καραμουζής, υπογραμμίζοντας την αυτοχρηματοδοτούμενη φύση του ιδρύματος.

Με καθεστώς αναγνωρισμένου πανεπιστημίου στις ΗΠΑ από το 1994 και έναν αιώνα παρουσίας στην Ελλάδα που γιορτάστηκε πέρυσι, το ACT αποφάσισε να αγκαλιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.

ACT: Εγκατάσταση Μη κρατικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Open university of London

Για να επιτευχθεί η ίδρυση μη κρατικού Πανεπιστημίου από το ACT στη χώρα, ο πρύτανης ξεκαθάρισε πως προέχει η συνεργασία με το Open University of London. Όπως εξήγησε ο πρύτανης – επικαλούμενος και παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Παπαϊωάννου ο οποίος συμμετέχει επίσης στο πάνελ, –, η άδεια ίδρυσης θα δοθεί στο βρετανικό ίδρυμα, με το ACT σε ρόλο εταίρου για την εγκατάσταση ιδιωτικού πανεπιστημίου στη χώρα.

Οι στόχοι του ιδρύματος

«Το όραμά μας είναι σαφές: ένα ανοιχτό σε όλους, διεθνές και προβλέψιμο πανεπιστήμιο, όπου ο φοιτητής γνωρίζει από την πρώτη ημέρα το πρόγραμμα σπουδών, τις ευκαιρίες καριέρας και το πλαίσιο αξιολόγησης», εξήγησε ο πρύτανης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1000 σπουδαστές. Θέλουμε να φτάσουμε 2000 σπουδαστές και να σταματήσουμε εκεί. Δε θέλουμε να φτάσουμε το ΑΠΘ ή το διεθνές πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Προβλέψιμο όπως εξήγησε, σημαίνει οι φοιτητές να γνωρίζουν τα προγράμματα διδασκαλίας και να γνωρίζουν το έδαφος στο οποίο φοιτούν

Ανοιχτό και διεθνές

«Τα 2/3 των φοιτητών είναι ξένοι φοιτητές», σημείωσε ο κ. Καραμούζης. Λαμβάνοντας αφορμηση από αυτό αναφέρθηκε στο οικονομικό αποτύπωμα της εισροής ξένων σπουδαστών στην πόλη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ξένοι φοιτητές που έρχονται αφήνουν χρήματα με το να ενοικιάζουν, να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και άλλες δραστηριότητες της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάπτυξη στις υποδομές

Την τελευταία πενταετία, το ACT έχει ολοκληρώσει πέντε νέα κτίρια, κόστος κάθε ενός εκ των οποίων ανήλθε στο ύψος των 10 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρύτανης σημείωσε πως σε συνεργασία με την Πολιτεία, μπορεί να διευκολυνθεί η ανταλλαγή φοιτητών – Ελλήνων και ξένων – μεταξύ των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Loader