Ημερίδα για την Παιδεία - Χρ. Γιαννούλης: Συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια υπήρχαν και επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με κανόνες

Η τοποθέτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημερίδα της «ΜτΚ» και του emakedonia.gr για την Παιδεία

«Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε αυτή τη χώρα ήταν πάντα η καινοτομία, το θάρρος, το ανοιχτό μυαλό και η γενναιότητα των φοιτητών και των φοιτητριών,  δεν ηταν ουτε ο νεποτισμος των πανεπιστημιακων ουτε η προσπαθεια των πολιτικων να καλυψουν την εικονα της δημοσιας παιδειας και δη της τριτοβαθμιας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ημερίδα της «ΜτΚ» και του emakedonia.gr για την Παιδεία, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές έξω από το δημαρχείο όπου πραγματοποιείται η ημερίδα. 

«Αυτή την ώρα τουλάχιστον 250 αστυνομικοί προφυλάσσουν 25 παιδιά που έρχονται για να δηλώσουν την άποψη τους σε μια ημερίδα που προέρχεται από μια παραδοσιακά δημοκρατική εφημερίδα και την συγχαίρω γιατί θέλει θάρρος μέσα σε αυτή την πυρύκαυστη ζώνη των προβληματων της δημόσιας παιδείας να αναλάβεις και να διοργανώσεις μια τέτοια ημερίδα» σημείωσε τονίζοντας πως δεν ήρθε για να κάνει αγοραία πολιτική αλλά απέναντι σε αυτά τα παιδιά χρειάζεται ο στοιχειώδης σεβασμός. 

«Δεν γίνεται στο σπουδαστήριο και την βιβλιοθήκη του ΑΠΘ να έχουμε προβλήματα με τον κλιματισμό, δεν γινεται στις φοιτητικές εστίες να μην μπορεί να ζήσει άνθρωπος εδώ και χρόνια. Θα πρεπει να σκεφτόμαστε νωρίτερα από το πρωτόκολλο και τον καθωσπρεπισμό οτι τα κτιριακα προβλήματα και η ασφάλεια είναι ακόμα μια αποτυχία κάποιων». Στη συνέχεια τόνισε πως «η παιδεία δεν είναι ένας απλός θεσμός. Είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας, ενας καθρέφτης του μέλλοντος μιας κοινωνίας που θέλει να προοδεύσει, να γίνει πιο δυνατή, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο ελεύθερη». 

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «είμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια της πολιτικής υποβάθμισης της προτεραιότητας στο δημόσιο πανεπιστήμιο με λογιστικές αυξομειώσεις, επικοινωνιακά κόλπα και προπαγάνδα. Θέλω να θυμίσω σχετικά με τα ξένα πανεπιστήμια ότι υπήρξε συνεργασία και στο παρελθόν, δεν είναι νέο φαινόμενο, συνέβη όμως με κανόνες.

Ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤ3 και άλλοι φορείς σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ είχαν μεταπτυχιακή συνεργασία με το Harvard, το Standford, πανεπιστήμια της Γαλλίας και της  Γερμανίας. Για να μη μεινουμε σε μια αδιεξοδη συγκριτική συμψηφιστική κουβέντα, έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει ως αξιακή προτεραιότητα, τον σεβασμό στον αγώνα που δίνουν χιλιάδες παιδιά διαφόρων παραγωγικών και οικονομικών τάξεων για να μπουν στο δημόσιο πανεπιστημιο και αυτό είναι επίτευγμα και τίτλος τιμής για αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μια εύκολη προς χειραγώγηση μάζα και με ένα τσιτάτο να ξεπλένουμε την αναποτελεσματικότητα ή τις λαθροχειρίες μας. 

Η πρότασή μας προβλέπει μεταξύ άλλων την 14χρονη υποχρεωτικη εκπαίδευση με την ένταξη όλων των υπαρχόντων τύπου λυκείου, ζητούμε την αύξηση της χρηματοδότησης στο 5% του ΑΕΠ και εξασφαλιση μόνιμων διορισμών για την κάλυψη των αναγκών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Ας  μιλησουμε για τον νεποτισμό στο ελληνικό πανεπιστήμιο, για αυτες τις περίεργες διαδοχές που κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό, υπήρχαν και υπάρχουν. Και ζητάμε βέβαια την πραγματική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομιας με μια συνολικη πολιτική και κοινωνική στρατηγική.

Ζητάμε επίσης τον διπλασιασμό καθηγητών και ερευνητών στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας, την κατάργηση της ατομικής και εξωτερικής αξιολόγησης και επαναφορα του νομου 4547 για την αποτίμηση και τον προγραμματισμο ενός εκπαιδευτικού έργου.

Η αξιολόγηση έτσι όπως παρουσιάζεται επικοινωνιακά ειναι για να ικανοποιήσει την αρένα των οκνηρών καθηγητών όλων των βαθμίδων και να έχει εργασιακά τιμωρητικό χαρακτήρα και όχι να εμπνεύσει πρώτα με την αξιολόγηση των δομών και των μονάδων το καλυτερο αποτελεσμα. Είναι δύο άλλοι κόσμοι που συγκρούονται. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου σε δομές και προγράμματα σπουδών.

Αυτονόητο η παιδαγωγική και κοινωνική στήριξη των παιδιών με τις ανάγκες της προαγωγής της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης και της ειδικής αγωγής».

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννούλης είπε πως «οι κοινωνικές επιστήμες και τα καλλιτεχνικά μαθήματα είναι το ανέκδοτο αυτής της εξαετίας. Δεν ξέρω γιατί η καλλιτεχνική παιδεία και οι κοινωνιολογικές σπουδές είναι τόσο βαθιά υποτιμημένες από την παρούσα κυβέρνηση. Εμείς δε θα επιτρέψουμε να διαλυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της παιδείας και δεν θα επιτρέψουμε να θεωρείται πολυτέλεια η μόρφωση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις διαγραφές φοιτητών, ο βουλευτής τόνισε πως «οι αιώνιοι φοιτητές δεν είναι αριθμός, είναι πρόσωπα και κανένα οριζόντιο μετρο δε μπορει να αποφασισει ποια συνθηκη, καθε περιπτωση ειναι ξεχωριστή και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί» 

Loader