Θεσσαλονίκη: Μπλόκαρε η Περιφερειακή Οδός - Καραμπόλα επτά οχημάτων
Η καραμπόλα προκάλεσε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τις ουρές των οχημάτων να εκτείνονται έως το ύψος του Αγίου Παύλου, δημιουργώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα»
Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στους στόχους της νέας διοίκησης αλλά και στα διαχρονικά προβλήματα
Κάλεσμα σε φορείς και πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια ανανέωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο πρύτανης ιδρύματος Κυριάκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του emakedonia.gr με θέμα: «H Παιδεία και οι προκλήσεις της νέας εποχής».
Όπως σημείωσε ίδιος, το Α.Π.Θ. γυρίζει σελίδα με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και ψηφιοποιημένου ιδρύματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς.
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια επανεκκίνηση για να φτιάξουμε τη μεγάλη εικόνα του Α.Π.Θ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, προσθέτοντας πως «είμαι σίγουρος ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν». Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη στήριξη όλων των φορέων αλλά και των πολιτών στη νέα αυτή πορεία.
«Θέλω όλους τους φορείς και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για την ανανέωση που χρειαζόμαστε».
Νέοι στόχοι
Οραματικός αλλά και αποφασισμένος, δήλωσε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό εκπαιδευτικό προορισμό, με το Αριστοτέλειο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Θα είμαστε εμείς που θα συμβάλουμε σε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο Πρύτανης.
Αναφερόμενος στην ιστορική πορεία του Α.Π.Θ., ο πρύτανης τόνισε οτι «τα 100 χρόνια παρουσίας του Αριστοτελείου, του δεύτερου παλαιότερου πανεπιστημίου της χώρας μετά το ΕΚΠΑ, ήταν ένας αιώνας εκπαίδευσης, παιδείας, πολιτισμού και συνεισφοράς σε όλα τα επίπεδα. Από την αγορά εργασίας μέχρι τη δημοκρατία».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. «Όλοι έχουν κάποια σχέση με το Α.Π.Θ., είτε σπούδασαν οι ίδιοι, είτε συγγενείς τους. Η απήχησή του είναι εμφανής. Όλη η σύγχρονη Ελλάδα χτίστηκε μαζί με το πανεπιστήμιο».
Ο πρύτανης στάθηκε ιδιαίτερα στον πυρήνα του δημόσιου πανεπιστημίου, που δεν είναι άλλος από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του.
«Είμαστε εκεί για να παραλάβουμε εφήβους και να τους κάνουμε επιστήμονες, για να τους αποδώσουμε στην κοινωνία. Το πανεπιστήμιο είναι το εργαλείο που θα έχουν τα παιδιά της Generation Z για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».
Στο όραμά του, το Α.Π.Θ. του αύριο είναι ένα ίδρυμα εξωστρεφές, διεθνοποιημένο, ψηφιοποιημένο και απαλλαγμένο από παρωχημένες αντιλήψεις. «Η ύλη δεν χρειάζεται πλέον αποστήθιση, όλη η γνώση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο με διαφορετική λειτουργία και υπόσταση», σημείωσε. «Όταν θα ολοκληρώσω τη θητεία μου, το Α.Π.Θ. θα είναι ένα άλλο πανεπιστήμιο», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Προβλήματα και προκλήσεις
Ο Κυριάκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, φαινόμενα που όπως είπε αντανακλούν τα ευρύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. «Τα προβλήματα του Α.Π.Θ. είναι πρόβλημα όλης της κοινωνίας. Ό,τι υπάρχει στην κοινωνία, υπάρχει και στο πανεπιστήμιο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φθορά των πανεπιστημιακών υποδομών. «Όταν μιλάμε για έναν οργανισμό 100 ετών, δεν γίνεται να μην έχει τη φθορά του χρόνου. Είναι όπως τα παλιά σπίτια που χρειάζονται συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Αναστασιάδης.
Η καραμπόλα προκάλεσε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τις ουρές των οχημάτων να εκτείνονται έως το ύψος του Αγίου Παύλου, δημιουργώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα»
Βουλευτές, δημάρχους και συνδικαλιστικούς φορείς καλεί ο Σίμος Δανιηλίδης
Με επιστολή τους προς Υπουργό και Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν αναχρονιστικό μοντέλο ασφάλειας που «καθηλώνει» 1 στους 5 αστυνομικούς σε αλόγιστες σταθερές φυλάξεις
Ποινή φυλάκισης 2 ετών, η οποία ούτε ανεστάλη ούτε μετατράπηκε, αλλά αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της