Νεάπολη - Συκιές: Ευρεία συνάντηση για τη σωτηρία Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ
Βουλευτές, δημάρχους και συνδικαλιστικούς φορείς καλεί ο Σίμος Δανιηλίδης
Στην ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστήμιων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Στην αδήριτη ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της Ημερίδας της «ΜτΚ» και του emakedonia.gr για την Παιδεία.
Ο Πρύτανης έκανε λόγο για εξωστρέφεια και σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς, κάτι το οποίο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το πετυχαίνει με ποικίλους τρόπους στους οποίους αναφέρθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κατρανίδης είπε για τις ημέρες καριέρας, που το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ξεκίνησε την δεκαετία του 90’. «Ως πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορούμε να είμαστε περήφανοι ότι ήδη από μέσα της δεκαετίας του 90’, ξεκινήσαμε ετήσιες μέρες καριέρας. Σήμερα ακούγεται αυτονόητο. Στη δεκαετία του 90’ δεν ήταν έτσι τα πράγματα», είπε ο Πρύτανης.
Επίσης, αναφέρθηκε στο γραφείο διασύνδεσης αποφοίτων, όσον αφορά την σύνδεση με την αγορά εργασίας, που πρόκειται για ατομική και ομαδική συμβουλευτική φοιτητών όσον αφορά τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά και στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τονίζοντας μάλιστα, το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Deloitte.
“Αυτό το μεταπτυχιακό ανοίγει δρόμους και για το πανεπιστήμιο μας και για άλλα πανεπιστήμια. Πρόκειται για μεταπτυχιακό μεταστροφής, γιατί διαπιστώνουμε ότι στην αγορά εργασίας υπάρχουν ακαμψίες. Έχουμε τόσους αποφοίτους σε γνωστικά αντικείμενα που δεν απορροφούνται στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε τόσους αποφοίτους όσους θα θέλαμε σε αντικείμενα σχετικά με την εφαρμοσμένη πληροφορική. Άρα, είναι μια συμβολή και στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αλλά και στην πράξη το τι κάνουμε», δήλωσε ο κ. Κατρανίδης.
Μάλιστα, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως είπε ο Πρύτανης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα «τρέξει» η πρώτη έδρα ιστορικών σπουδών για την Μικρά Ασία στο πλαίσιο του τμηματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. «Είναι η πρώτη έδρα Μικρασιατικών Σπουδών, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ως προς το αντικείμενο, αλλά δείχνει και την διαθεσιμότητα επιχειρήσεων, γιατί θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία, στο πως ένα πανεπιστήμιο ανοίγεται στην κοινωνία ευρύτερα, δεν θα είναι μια έδρα που θα λειτουργήσει με κρατική επιχορήγηση. Αυτό το θεωρώ παρά πολυ σημαντικό. Θα λειτουργήσει με ιδιωτική επιχορήγηση από μεγάλες επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας και της χώρας γενικότερα και για μένα, για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.
«Θεωρούμε σημαντικό τα πανεπιστήμια να έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά σε προτάσεις των επιχειρήσεων, όσον αφορά και τα προγράμματα σπουδών τους. Τον πρώτιστο ρόλο παίζουν οι εξελίξεις στην επιστήμη και στην έρευνα. Είμαστε πανεπιστήμιο, δεν είμαστε χώρος κατάρτισης, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοούμε τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων στον βαθμό που μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε», ολοκλήρωσε ο κ. Κατρανίδης.
Βουλευτές, δημάρχους και συνδικαλιστικούς φορείς καλεί ο Σίμος Δανιηλίδης
Με επιστολή τους προς Υπουργό και Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν αναχρονιστικό μοντέλο ασφάλειας που «καθηλώνει» 1 στους 5 αστυνομικούς σε αλόγιστες σταθερές φυλάξεις
Ποινή φυλάκισης 2 ετών, η οποία ούτε ανεστάλη ούτε μετατράπηκε, αλλά αποφασίστηκε να εκτιθεί στο σύνολό της
Ελεύθερος υπό όρους, μετά από δικαστική απόφαση για ποινή φυλάκισης 15 μηνών