Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιείται στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ημερίδα της Μακεδονίας της Κυριακής και του emakedonia.gr για την Παιδεία.
Με αφορμή την ομιλία της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη και την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Νίκου Παπαϊωάνου, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το νέο νομοσχέδιο η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου.
Η Κλειώ Στίγγα, φοιτήτρια νομικής ΑΠΘ δηλώνει στο emakedonia.gr:
"Mε αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει η εφημερίδα και στην οποία μίλησαν η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάνου πραγματοποιείται συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων για να δηλώσουμε την εναντίωση μας στο νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία εκφράστηκε και στην Σύνοδο των Πρυτάνεων πριν λίγες ημερες. Το νομοσχέδιο αποτελεί μια αυταρχική μεταβολή και τομή στο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Εισάγει ρυθμίσεις οι οποίες διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο για τους φοιτητές αλλά και ένα ειδικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης τους. Όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο βασικές όψεις της φοιτητικής καθημερινότητας φωτογραφίζονται και ποινικοποιούνται βασικές συνδικαλιστικές πρακτικές.

Οι ποινές οι οποίες επισύρονται, φτάνουν μέχρι αναστολή φοιτητικής ιδιότητας και οριστική διαγραφή ενώ ταυτόχρονα συντίθεται ένα ιδιώνυμο αδίκημα για τους φοιτητές. Μέχρι και βασικά δημοκρατικά κεκτημένα όπως το τεκμήριο της αθωότητας φαίνεται να αντιστρέφονται όταν αναφερόμαστε σε φοιτητές. Ταυτόχρονα όσον αφορά τις διαγραφές, δεν εισάγεται κάποια τροποποίηση που να αφορά ουσιαστική ελάφρυνση η οποία θα διευκολύνει όσους κινδυνεύουν να μη περατώσουν τις σπουδές τους, αντιθέτως εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται εκτός της τροποποίησης και αναμένεται να διαγραφούν τον Σεπτέμβριο και να στερηθούν κάθε προοπτική.

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές των δημοσίων ΑΕΙ βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή τη μεταχείριση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κρίνονται συνταγματικά από το ΣτΕ. Πρόκειται για μια διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι φοιτητές φέρουν τη μικρότερη εγκληματική δραστηριότητα γεγονός που καταδεικνύεται από τις έρευνες της ίδιας της αστυνομίας και η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα κύβδηλο αφήγημα σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων και ανάγει ένα μη-πρόβλημα σε πρόβλημα, τη στιγμή που αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων και των φοιτητών γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης χωρίς διάθεση επίλυσης κάποιων προβλημάτων.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν λάβει μια σειρά από αποφάσεις που καταδικάζουν το νομοσχέδιο, το ίδιο ισχύει και για την ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία στηρίζει τους φοιτητές και προβάλλει και η ίδια οτι το πρόβλημα στα πανεπιστήμια δεν είναι η ανομία και ότι αυτό είναι ψευδές. Απαιτούμε να μη κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις."