Στη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τετ α τετ με τη Μελόνι και η ατζέντα της συνάντησης
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Ιταλίας, ΑΟΖ, μεταναστευτικό, αλλά και Τραμπ, Τουρκία
Yπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ υπουργών των δύο χωρών.
- Newsroom
Άμυνα και μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι στη στη Ρώμη, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συζητηθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του πραγματοποιούν κοινές δηλώσεις, ενώ γίνεται υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ υπουργών των δύο χωρών.
«Σήμερα είχαμε μια ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα, με πολύ μεράκι, όπως είπε η Τζόρτζια Μελόνι και με καλή διάθεση για να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα που μας απασχολούν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για οικονομικούς, πολιτιστικούς δεσμούς με κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες.
«Το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε υποδηλώνει την ανάγκη να συνεδριάζει πολύ πιο τακτικά. Αντανακλούν τη βούληση να διευρύνουμε τη συνεργασία μας» σε κάθε επίπεδο. Η Ιταλία άλλωστε θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην κυλιόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει ήδη προετοιμασία.
Για την κοινή δήλωση που υπεγράφη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη διασύνδεση, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας. «Η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της κρατικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρομων της Ιταλίας με το υπουργείο Μεταφορών. «Οικοδομούμε νέα σχέση», είπε. Η Ελλάδα θα επενδύσει στις υποδομές και η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσιο για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί.
Το διμερές εμπόριο αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, ένα ποσό που και οι δύο πλευρές θέλουν να διευρυνθεί.
«Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας. Πέρασαν 8 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση» είπε η Τζόρτζια Μελόνι μιλώντας για πολύ σημαντικές συνομιλίες και για σημαντικές συμφωνίες.
«Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί. Οι σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας είναι άριστες, όπως είναι φυσικό», ανέφερε, επικαλούμενοι τόσο την ιστορία των δύο χωρών, όσο και τη θέση τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρωταγωνιστούν στις συνομιλίες που δείχνουν πώς η Ευρώπη αλλάζει,
«Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών. Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί έντονα για να υπάρξει αλλαγή αντιμετώπισης στις ροές των δύο χωρών. Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή των μεταναστών. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στο ζήτημα των συνόρων», σημείωσε. «Με τον Κυριάκο έχουμε συμμεριστεί τη δέσμευση που είναι προς όφελος της ειρήνης. Αυτό ισχύει για την Ουκρανία. Είμαστε στο πλευρό της μέχρι τέλους, συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες για μια ασφαλή ειρήνη. Περιμένουμε μια σαφή απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα άμεσης κατάπαυσης του πυρός που δέχθηκε αμέσως η Ουκρανία, που ξεκαθάρισε ποια πλευρά είναι υπέρ της ειρήνης και ποια του πολέμου. Περιμένουμε την απάντηση της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και στη Μέση Ανατολή.
Η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι Ιταλία και Ελλάδα υποστηρίζουν την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που θα φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής. «Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους», είπε, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια. Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας στην άμυνα και στις μεταφορές, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για συνεργασία. Επίσης, είπε ότι συνεργασία επιδιώκεται στην ασφάλεια, όπως και στην πολιτική προστασία.
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Ιταλίας, ΑΟΖ, μεταναστευτικό, αλλά και Τραμπ, Τουρκία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μερίδα των ΜΜΕ για συνειδητή παραπλάνηση με φόντο τα προβλήματα στη μετάδοση της ενημέρωσης συντακτών
Ενημερώνονται για την καθημερινότητά της
Η αρμόδια υπουργός έκανε ανάρτηση στα social media