- Newsroom
H τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη μέριμνα για τα οικογενειακά επιδόματα.
Σε δήλωσή της με τίτλο: «Ακόμη μία αρνητική κατάταξη: Στην προτελευταία θέση της ΕΕ-27 η Ελλάδα στα οικογενειακά επιδόματα», αναφέρει:
Τη θλιβερή προτελευταία θέση καταλαμβάνει η χώρα μας στις δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα στην ΕΕ-27, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat και αφορούν το έτος 2022.
Η χώρα μας δαπανά μόλις 264 € ανά άτομο σε οικογενειακά επιδόματα, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι 830 €. Βρίσκεται δε στην 5η θέση από το τέλος στο ποσοστό που καταλαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα στο σύνολο των δαπανών για κοινωνική προστασία: 5,56% έναντι 8,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Θα περίμενε κανείς σε μια περίοδο που το δημογραφικό αναδεικνύεται σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Ελλάδα, καθώς επιδεινώνονται όλοι οι δημογραφικοί δείκτες, να καταγράφονται υψηλότερες δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα.
Όχι όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση ενώ έχει δεσμευτεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για αύξηση του Επιδόματος Παιδιού, έναν χρόνο μετά δεν έχει προβεί στην αύξηση αυτή.
Σε αλλεπάλληλες τοποθετήσεις στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2024 & το 2025 είχαμε τονίσει ότι η κατάσταση τώρα είναι ακόμα χειρότερη από το 2022.
Είχαμε αναφέρει ότι τα Οικογενειακά επιδόματα το 2025 έχουν μειωθεί κατά 335 εκατομμύρια ή 25% σε σχέση με το 2022!
Είχαμε εκφράσει την έκπληξή μας για την η ετήσια μείωση του επιδόματος γέννησης κατά 18 εκατ το 2025 (-9%) πάρα τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat βρισκόταν ήδη το 2023 στην προτελευταία θέση της ΕΕ σε δαπάνες για την οικογένεια και το παιδί. Είχαμε υπογραμμίσει ότι το 2023 σε σχέση με το 2022 υπήρξε μείωσή τους κατά 0,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αντιστοιχούσε σε μείωση 460 εκατομμυρίων. Η Ελλάδα αύξησε την ψαλίδα με την ΕΕ στο 1% του ποσοστού ΑΕΠ, δηλαδή για τη σύγκλιση με την ΕΕ χρειάζονται 2,3δις.
Είχαμε πει ότι η χώρα βρίσκεται στην τελευταία τετράδα των δαπανών στην ΕΕ για την προ-πρωτοβάθμια εκπαίδευση και είχαμε αναλύσει τις θλιβερές κατατάξεις της χώρας σε κάθε δείκτη του ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο σε οτιδήποτε θυμίζει κοινωνική προστασία: διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τις δομές βρεφικής και παιδικής φροντίδας, ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ελαστικοποιεί και αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, αρνείται να αντιμετωπίσει το στεγαστικό, όπως και την ακρίβεια καθιστώντας την αγοραστική δύναμη του Έλληνα τελευταία στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα με την πολιτική της λειτουργεί ανασταλτικά στην απόφαση των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά, καθώς επιτείνει την ανασφάλειά τους σε όλους τους τομείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για την οικοδόμηση ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής προστασίας και Πρόνοιας με δαπάνες ουσιαστικές για την οικογένεια και το παιδί , όχι μόνο ευκαιριακές και επιδοματικού χαρακτήρα, που πρωτίστως θα παρέχουν αξιοπρεπή στέγη και συνθήκες ομαλές για τη διαβίωση της οικογένειας καθώς μόνο σε συνθήκες όπου το κράτος και η οργανωμένη κοινωνία έχει αναλάβει την ευθύνη της αλληλεγγύης και της πρόνοιας, μπορεί το άτομο να ζήσει σε περιβάλλον πραγματικής ασφάλειας, χωρίς φόβο για το μέλλον.