Καλαμαριά: Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τη μαρίνα της Αρετσούς

Εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του δήμου για να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο προσδιορίζονται οι όροι εκμετάλλευσής της

Κρίσιμη για την τύχη της μαρίνας της Αρετσούς μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή μέρα καθώς έχει οριστεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής την οποία έχει καταθέσει πριν από 14 μήνες ο δήμος Καλαμαριάς, ζητώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του Φεβρουαρίου 2023 στο οποίο προσδιορίζονται οι βασικοί όροι εκμετάλλευσης της μαρίνας από το Υπερταμείο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το θέμα της μαρίνας της Αρετσούς έρχεται ενώπιον του ΣτΕ. 

Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2022 όταν, έπειτα από προσφυγή του δήμου, το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τον διαγωνισμό ο οποίος είχε προκηρυχθεί το 2021 από το ΤΑΙΠΕΔ (πριν να απορροφηθεί στη συνέχεια από το Υπερταμείο) με το αιτιολογικό ότι υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στις χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε το Υπερταμείο το οποίο επανήλθε με νέο σχεδιασμόο οποίος περιγράφεται στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο συζητείται σήμερα στο ΣτΕ.

arapoglou.jpg?v=0

Όπως δηλώνει στο emakedonia.gr η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου “αυτό το Προεδρικό Διάταγμα ήταν άγνωστο στο δήμο. Μάλιστα, όταν ρωτούσαμε την προηγούμενη διοίκηση απαντούσε ότι δεν υπήρχε καμία εξέλιξη μετά την ακύρωση του διαγωνισμού από το ΣτΕ. Το πληροφορηθήκαμε τυχαία, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2023 έπειτα από σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή”.

Έπειτα απ' αυτό ο δήμος προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2024 στην κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. Η συζήτηση της προσφυγής είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί ένα χρόνο μετά, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε και συζητείται σήμερα, εάν και εφόσον δεν υπάρξει νέα αναβολή.

Από το 2012

Η υπόθεση της αξιοποίησης της μαρίνας της Αρετσούς ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 όταν, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων (μαρίνων), μεταξύ των οποίων και της Αρετσούς.

Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2020 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, με το οποίο προγραμματίστηκε σειρά ιδιωτικοποιήσεων-συμβάσεων παραχώρησης σε πλήθος περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ένα από τα οποία είναι και η μαρίνα Αρετσούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2020 δημοσιοποιήθηκε προς διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αρετσούς.

Δύο μήνες μετά, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς υπέβαλε μια σειρά από παρατηρήσεις και προτάσεις ώστε να περιληφθούν στην ΣΜΠΕ, με στόχο η μαρίνα της Αρετσούς να έχει τουριστικό χαρακτήρα, να είναι προσβάσιμη στους κατοίκους, να μην μετατραπεί σε μια περίκλειστη περιοχή, αποκομμένη από τον ιστό της πόλης.

Με εκείνη την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ξεκαθάριζε προς το ΤΑΙΠΕΔ ότι ο δήμος Καλαμαριάς συμφωνεί με την αναβάθμιση της μαρίνας, αλλά υπό προϋποθέσεις, χωρίς τσιμεντοποίηση και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων ο δήμος πρότεινε να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης από 0,2 στο 0,1, να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους, τα κτίρια να είναι διώροφα και το ύψος τους να μην υπερβαίνει τα 6 μέτρα κ.ο.κ.

Πριν από την απαιτούμενη έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του 2021 ο οποίος κατέπεσε στο ΣτΕ.

Ομόφωνη απόρριψη

Στο μεταξύ, το καλοκαίρι του 2024, το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε στον δήμο Καλαμαριάς και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ζητώντας τη γνωμοδότησή τους. Η ΜΠΕ απορρίφθηκε ομόφωνα, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, όσο και από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ.

Η έκβαση στο ΣτΕ είναι αβέβαιη. Υπάρχει περίπτωση το ανώτατο δικαστήριο να απορρίψει την προσφυγή, είτε ως εκπρόθεσμη, χωρίς να μπει καν στην ουσία της είτε να κρίνει αβάσιμους τους λόγους της προσφυγής. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί η έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας, με τους δυσμενείς όρους του ΠΔ, για διάστημα τουλάχιστον 35 ετών.

“Εμείς, ως δήμος Καλαμαριάς, αλλά και ως τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα που δίνουμε για να διασφαλίσουμε αυτό το οποίο αξίζει η περιοχή μας και αξιώνουν οι πολίτες μας, αλλά και οι πολίτες όλης της Θεσσαλονίκης. Θα συνεχίσουμε, και εφόσον εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις θα τις προσβάλλουμε και αυτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι όροι με τους οποίους θέλουν να εκχωρήσουν για τις επόμενες δεκαετίες το πιο όμορφο κομμάτι του Θερμαϊκού, δεν θα γίνουν αποδεκτοί”, τονίζει η δήμαρχος κ. Αράπογλου.

Loader