Β. Γάκης: Σε «θολά» νερά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σποράδων
«Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας
Αναστάτωση για τα δρομολόγια προς τη Θάσο
Τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητα Καβαλιωτών και κυρίως Θασίων θα προκαλέσει ένα σχέδιο των λιμενικών αρχών στην Καβάλα, το οποίο αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή, φαίνεται ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου, τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με το Υπερταμείο. Πρόκειται για το σχέδιο μεταφοράς της επιβατικής κίνησης ακτοπλοΐας από το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» στο εμπορικό λιμάνι της Νέας Καρβάλης «Φίλιππος Β΄», δηλαδή 8 χλμ ανατολικότερα από τη σημερινή αποβάθρα.
Ο κεντρικός λιμενάρχης Καβάλας, Θανάσης Βρύζας, υπέβαλε γραπτή πρόταση στην εταιρία «Σάρισα» που έχει μισθώσει ως υποπαραχωρησιούχος το εμπορικό λιμάνι από το κράτος. Της ζητά να αναλάβει εκείνη την συνολική διακίνηση επιβατών προς τη Θάσο και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο λιμενάρχης θέτει ζητήματα «ασφαλούς διακίνησης επιβατών και οχημάτων» στο επιβατικό λιμάνι και στη χερσαία ζώνη λιμένος και υποστηρίζει ότι στη Νέα Καρβάλη υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και λιγότερες πιθανότητες για ατυχήματα, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο σήμερα είναι τελείως αδιαμόρφωτο. Ως επιπλέον επιχείρημα θέτει την ανάγκη κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Καβάλας ενώ πιστεύει ότι με την ακτοπλοΐα στο εμπορικό λιμάνι οι επιβάτες θα έχουν «άμεση πρόσβαση από την Εγνατία Οδό». Στην ουσία, αυτό που περιγράφει ο λιμενάρχης στο αίτημά του είναι να απομείνει στο κεντρικό λιμάνι της πόλης μόνο η διαχείριση της κρουαζιέρας. Όσο για το σύγχρονο κτίριο επιβατικού σταθμού που υπάρχει σήμερα στο «Απόστολος Παύλος», υποστηρίζει ότι αυτό θα εξυπηρετήσει κάποια στιγμή στο μέλλον το υδατοδρόμιο που θα λειτουργήσει.
Η πρόταση εξόργισε τόσο τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από την ύπαρξη λιμανιού στο κέντρο της Καβάλας, όσο τους Θάσιους που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη γραμμή ως πεζοί για να μεταβούν στην πόλη σε τακτική βάση. Με τη συγκεκριμένη γραμμή Πρίνου – Καβάλας, οι νησιώτες έχουν πρόσβαση με τα πόδια σε ιδιώτες γιατρούς και δημόσια ιατρεία, υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου, δικαστήρια, φροντιστήρια, σταθμό ΚΤΕΛ και φυσικά στην τοπική αγορά από την οποία η Θάσος έχει τεράστια εξάρτηση. Εάν ένας Θάσιος υποχρεωθεί να πάρει μαζί του αυτοκίνητο ώστε να μπορεί να μεταβεί από τη Νέα Καρβάλη στο κέντρο της Καβάλας, αντί των 13 ευρώ που πληρώνει σήμερα για εισιτήριο επιβάτη μετ’ επιστροφής, θα πρέπει να πληρώνει 63 ευρώ για ναύλους, συν έξοδα καυσίμων και στάθμευσης. Υπάρχει αρκετός κόσμος που είναι υποχρεωμένος να κάνει τακτικά αυτό το ταξίδι ακόμη και αρκετές φορές μέσα σε μια εβδομάδα.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκου Τσιλογιώργη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από το λιμενάρχη και μετέφερε την οργή του κόσμου. «Αν κάτι πρέπει να απομακρυνθεί από το λιμάνι για να αποσυμφορηθεί η πόλη, αυτό είναι το τελωνείο, εξαιτίας του οποίου μπαίνουν και βγαίνουν άσκοπα στο κέντρο της Καβάλας τα μεγάλα φορτηγά» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Τσιλογιώργης. Σημειώνεται ότι η μεταφορά του τελωνείου στο εμπορικό λιμάνι αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες.
Η παρέμβαση του λιμεναρχείου είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, ο οποίος -για λογαριασμό του δημοσίου πλέον- άφησε βαριές αιχμές σε βάρος των λιμενικών αρχών. Ο ΟΛΚ τονίζει με νόημα ότι η ακτοπλοΐα είναι αντικείμενο δημοσίων εσόδων και θυμίζει ότι οι λιμενικές αρχές στην Καβάλα είναι «αρχή αστυνομικού χαρακτήρα» που δεν δικαιούται να «εκφέρει προτάσεις οικονομικού αντικειμένου». Χαρακτηρίζει μονομερή την πρόταση λιμενάρχη κι εκφράζει την έκπληξή του για το ότι μια δημόσια αρχή προτείνει να εκχωρηθεί σε ιδιώτη το έργο που εκτελείται σε εγκαταστάσεις άλλης δημόσιας αρχής. Σημειώνει επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, που μόνο αρμόδιο να εκκινήσει είναι το Υπερταμείο. Το κυριότερο, όμως που θυμίζει ο ΟΛΚ είναι ότι στη σύμβαση υποπαραχώρησης του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» δεν προβλέπεται πουθενά διενέργεια ακτοπλοϊκού έργου. Κοντολογίς, χαρακτηρίζει το λιμεναρχείο «τρίτη» αρχή, πλήρως αναρμόδια, κι αφήνει αιχμές περί αντιθεσμικής συμπεριφοράς ενώ εμμέσως πλην σαφώς καλεί το λιμενάρχη να περιοριστεί στον θεσμικά οριοθετημένο ρόλο του.
Οι τοπικές αρχές παρακολούθησαν αμήχανες τα όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ των δύο αρχών στο λιμάνι αλλά πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις ανακοινώσεις, μια άλλη είδηση έσκασε σαν βόμβα: η Καβάλα έχασε την ακτοπλοϊκή της σύνδεση με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς η μόνη εταιρία που ενδιαφέρθηκε για τις άγονες γραμμές σε διαγωνισμό του υπουργείου, πρότεινε και τελικά έλαβε έγκριση επιδότησης για τη γραμμή Λαύριο, Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 16.02.2025
«Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα περιηγηθεί στα περίπτερα των εκθετών
Η καλοκαιρινή μπόρα ξέσπασε γύρω στις 12:30, ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει ήδη από τις 12:00 ενώ πιο πριν είχε ηλιοφάνεια
Για το εν λόγω πρότζεκτ, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη στην ελληνική πλευρά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026