- Newsroom
Νέφος που οφείλεται κυρίως στην καύση ξύλων κακής ποιότητας περιβάλλει τις τελευταίες ημέρες την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας κατακόρυφα τους ρύπους και τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το φαινόμενο αναμένεται να είναι έντονο ολόκληρη την περίοδο του χειμώνα και κυρίως τις ημέρες άπνοιας λόγω της στροφής των κατοίκων σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες). «Από την καύση ξύλων σε σύγκριση με το πετρέλαιο εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια. Το κακό είναι ότι εκπέμπεται βενζοπυλαίνιο, το οποίο είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», σημειώνει στη «Μ» ο Χρίστος Βλαχοκώστας, δρ. μηχανολόγος-μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα αέριας ρύπανσης. «Παρατηρείται ελάττωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, όπως στη Θέρμη και την Καλαμαριά, όπου είχαμε καθαρό αέρα. Αυτό οφείλεται στην καύση ξύλων, που μπορεί να μην προέρχονται από ξυλέμπορους αλλά από λαθροϋλοτομία. Μπορεί κάποιοι να καίνε ό,τι βρούνε, παλέτες, νοβοπάν, βαμμένα ξύλα που έχουν χημικά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα, τι καίνε και σε ποιο βαθμό», εξηγεί ο κ. Βλαχοκώστας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα καυσόξυλα μπορεί να αποτελούν μία οικονομική λύση, αλλά σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, με τα ψηλά κτίρια και τους στενούς δρόμους είναι σχεδόν απαγορευτικά από περιβαλλοντική άποψη.
Αρωματικοί υδρογονάνθρακες
Οι υψηλότερες τιμές μονάδων ρύπανσης καταγράφηκαν προχθές το μεσημέρι από τους δημοτικούς σταθμούς Επταπυργίου, όπου οι ατμοσφαιρικοί ρύποι έφτασαν στα 195 mg/m3 (με όριο το 110), και Μαλακοπής, όπου μετρήθηκαν 287 mg/m3. «Θεωρούμε ότι η καύση ξύλων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο της ρύπανσης, διότι δεν έχουμε άλλους λόγους. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι καταγράφουμε αυξημένους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μειωμένη, πολλά νοικοκυριά κάνουν χρήση φυσικού αερίου και είχε αρχίσει να παρατηρείται μείωση των τιμών ρύπανσης. Από πέρυσι που αυξήθηκε η χρήση ξύλου για θέρμανση εντάθηκε το φαινόμενο», επισημαίνει στη «Μ» ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Επικίνδυνος ο Νοέμβριος
Οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις από τη στροφή των Θεσσαλονικέων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες καταγράφηκαν τον περσινό χειμώνα. Ο πιο επικίνδυνος μήνας για υπέρβαση ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ο Νοέμβριος. «Το Νοέμβριο εμφανίζεται το φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών και με συνθήκες άπνοιας οι ρύποι εγκλωβίζονται στα ζεστά στρώματα πάνω από την πόλη. Πέρυσι είχαμε εκτεταμένο επεισόδιο το Νοέμβριο. Φέτος, επειδή είχε καλές θερμοκρασίες, μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν άναβαν τα τζάκια και ο Νοέμβριος πέρασε στο μεγαλύτερο μέρος χωρίς υψηλή ρύπανση. Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με το ψύχος, δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα», σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν θα κρύψουμε στοιχεία από τους Θεσσαλονικείς. Σε συνεργασία με την περιφέρεια θα εξετάσουμε εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα και ποια θα είναι αυτά».