ΚΕΔΕ: Να βάλουν οι δήμοι πλάτη στο προσφυγικό, αλλά όχι χωρίς υποστήριξη - «Να μην μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους»

Η αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά οι αιρετοί ξεκαθαρίζουν πως δεν δέχονται αποφάσεις ερήμην τους

Την αλληλεγγύη της σε όλους τους δήμους που δέχονται πίεση από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με αφορμή τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στα νησιά, και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου μάλιστα εγείρονται σφοδρές αντιδράσεις από τα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστές δομές.

Επαναλαμβάνει μάλιστα την πάγια θέση της για ορθολογική κατανομή και διασπορά σε όλη τη χώρα, για συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αποφάσεις για τους πρόσφυγες - μετανάστες και για την ενίσχυσή των δήμων με τους απαιτούμενους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ζήτημα απασχόλησε το Δ.Σ της ΚΕΔΕ στη σημερινή συνεδρίασή της με τον πρόεδρο του οργάνου Λάζαρο Κυρίζογλου να ξεκαθαρίζει πως οι δήμοι είναι πρόθυμοι να βάλουν πλάτη, όπως έκαναν και το 2016 με την πρώτη μεγάλη κρίση στη χώρα μας, όμως, όπως είπε, η διαχείριση του ζητήματος είναι πρωτίστως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.

«Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους δήμους, όπου παρατηρείται αυτή η πίεση. Το θέμα των προσφυγικών ροών των πάσης φύσεως είναι θέμα που αφορά όλη την πατρίδα. Όμως οι δήμοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, χωρίς θεσμικό ρόλο και χωρίς πόρους» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

«Όχι σε αποφάσεις ερήμην μας»

Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις που εγείρονται σε διάφορες περιοχές της χώρας από τις αφίξεις μεταναστών - προσφύγων, αλλά και τα σχέδια που γίνονται ερήμην της αυτοδιοίκησης για δημιουργία Κέντρων φύλαξης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχολίασε «Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις για τοπικές κοινωνίες χωρίς τη συμμετοχή των ΟΤΑ. Δεν μπορεί να ξυπνά ένα πρωί ο δήμαρχος και να μαθαίνει ότι θα γίνει ένα κέντρο στην περιοχή του. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών γίνεται στις πόλεις, στις γειτονιές, στις κοινότητες. Εκεί που λειτουργεί ο δήμος. Για το λόγο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο και λόγο».

Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα και το ζήτημα των κατανομών λέγοντας «δεν μπορεί σε μια περιοχή που έχει 5.000 πληθυσμό να πάνε 3.000 πρόσφυγες. Αυτό δεν γίνεται, υπάρχει μια τεράστια δυσαναλογία μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού και των προσφύγων».

Θα πρέπει επίσης, είπε ο κ. Κυρίζογλου, να διασφαλιστεί η στήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν οι συνέπειες μιας μείωσης της πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες των παραδοσιακών δικαιούχων, γιατί αν αυτό συμβεί μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της ξενοφοβίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τους υπηρέτες συμφερόντων»

Στο ζήτημα του προσφυγικού μεταναστευτικού αναφέρθηκε το μέλος στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης, παρουσιάζοντας την κατάσταση που βιώνουν οι δήμοι του νησιού από τις χιλιάδες αφίξεις μεταναστών.

«Τα μεγέθη που καλούμαστε να διαχειριστούμε στην Κρήτη είναι ανυπέρβλητα. Πολλές χιλιάδες παράτυπων μεταναστών από Σουδάν, Μπαγκλαντές κ.α» είπε χαρακτηριστικά,, καταγγέλλοντας ότι ήταν παροιμιώδης η απουσία της κυβέρνησης σε όλο αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη με τις χιλιάδες αφίξεις μεταναστών που, όπως είπε, τείνει να γίνει καθημερινότητα στο νησί.

«Ο υπουργός ήταν εξαφανισμένος, μάλλον τον απασχολούσαν άλλα προβλήματα, για να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν στην Κρήτη, όπως με τους λιμενικούς που είχαν μείνει στο έλεος του Θεού, τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και βέβαια τους δήμους που μεσούσης της τουριστικής περιόδου, προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους και με αλληλεγγύη να εξυπηρετήσουν αυτούς τους ανθρώπους» επεσήμανε ο κ. Γιαλιτάκης.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη, ουσιαστικά ένα Κέντρο κράτησης, αλλά μετά την έντονη αντίδραση των πολιτών, των δήμων και όλων των κοινωνικών φορέων, όπως είπε, η κυβέρνηση πήρε πίσω την εξαγγελία της.

Παρόλα αυτά, ανέφερε ο κ. Γιαλιτάκης, οι Π.Ε Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου αποφάσισαν να βρούν χώρους προσωρινής φιλοξενίας για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά με την προϋπόθεση ότι αφού ταυτοποιηθούν θα οδηγηθούν στις κλειστές δομές που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα, όπως στην Μαλακάσα.

«Εμείς ως Τ.Α θα συνεχίσουμε να επιτελούμε τον ρόλο μας που είναι ανθρωποκεντρικός, αλλά το κράτος και η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και να βρουν τρόπο πως θα κλείσει η βρύση. Το παιχνίδι είναι στημένο με θύματα αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται με αγορασμένες ελπίδες. Να πάρει στα σοβαρά η χώρα το πρόβλημα σε διπλωματικό επίπεδο και Δεν μπορούμε να κάνουμε τους υπηρέτες συμφερόντων εθνικών μικροπολιτικών που γίνονται σε μεγάλη σκακιέρα» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου.

«Δεν αγκομαχούμε», πρόσθεσε, «αλλά ως δήμοι δεν είμαστε σε θέση να φροντίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες».

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση του θέματος υιοθέτησε τα συμπεράσματα του ψηφίσματος του συνεδρίου της το 2016, σημειώνοντας ότι είναι πολύ επίκαιρα και λίαν αναγκαίο να εφαρμοστούν.

Η ΚΕΔΕ ζητά και σήμερα τα εξής:

-Άμεση ορθολογική κατανομή - διασπορά σε όλη τη χώρα.

-Να ερωτάται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μετέχει σε αποφάσεις για τους πρόσφυγες - μετανάστες

-Να δοθούν και οι απαιτούμενοι πόροι για την αντιμετώπισή του.

-Να ληφθούν υπόψη και τα ιδιαίτερα προβλήματα, την ικανότητα ή τη δυνατότητα ενός δήμου να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, ποσοτικά και ποιοτικά.

-Οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να ενταχθούν στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών.

-Η κατανομή των προσφύγων στην Ελληνική Επικράτεια θα πρέπει να γίνει με ορθολογικά κριτήρια που θα συμφωνηθούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών

-Για τον προσδιορισμό των κριτήριων που θα γίνει μέσα από έρευνα και διαβούλευση από την ΚΕΔΕ θα ληφθούν υπόψη οι διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.’

-Ενδεικτικά κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων μπορεί να είναι ο πληθυσμός, η έκταση μιας περιοχής, το περιβάλλον, η αναπτυξιακή προοπτική, η ανεργία, θέματα ασφάλειας κπλ.

Loader