Θεσσαλονίκη: Η διαδρομή του «μαύρου» χαλκού - Τουλάχιστον 10 μάντρες δέχονται τα κλοπιμαία
Ο τιμοκατάλογος και οι συμφωνίες - Σε επιφυλακή οι αρχές για τον σιδηρόδρομο
Πώς αυτή η κίνηση θα βοηθούσε την αντιμετώπιση της κατάστασης
- Newsroom
Με εκθετικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται οι κλοπές μεταλλευμάτων και μεταλλικών εξαρτημάτων από εμπορικές αποθήκες και σιδηροδρομικά οχήματα και στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να υφίστανται σημαντικές ζημίες, αλλά και να υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών τους.
Τα παραπάνω επισημαίνει η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), η οποία προτείνει -για τον περιορισμό του προβλήματος- τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων Εμπορίας Ανακυκλώσιμων Μεταλλικών Υλικών (σκραπ).
Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον υφυπουργό, Θεοχάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η διοίκηση του ΕΒΕΘ επισημαίνει ότι μέσω του Μητρώου μπορεί να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς, με την αντιστοίχιση των τιμολογίων αγορών και πωλήσεών τους.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, ο οποίος υπογράφει την επιστολή, το μητρώο θα μπορούσε επιπλέον να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης ως εξής:
«αν για παράδειγμα εντοπιστεί ένα φορτίο με μεταλλεύματα, που ετομάζεται να περάσει τα σύνορα, και η εταιρεία που έχει εκδώσει το τιμολόγιο δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο, αυτό μπορεί να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διερευνήσουν τι πιθανώς συμβαίνει. Είναι προφανές ότι η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση, παρόλο που εισάγει πρόσθετο διοικητικό κόστος, είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτυπωθεί καλύτερα ο μηχανισμός εμπορίας σκραπ και να οριοθετηθούν οι δραστηριότητες του κλάδου αυτού, που ασφαλώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κυκλική οικονομία».
Ο τιμοκατάλογος και οι συμφωνίες - Σε επιφυλακή οι αρχές για τον σιδηρόδρομο
Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ στο πρώτο διήμερο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Μια συζήτηση με αφορμή την προβολή της ταινίας ΄του Σέρτζιο Λεόνε, «Ήταν κάποτε η επανάσταση» και το αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη
Η διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση, στο μουσείο φωτογραφίας MOMus στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα με τις τελικές παρουσιάσεις