- Newsroom
Πιο φτωχός είναι από χθες ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός, καθώς ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του στίβου της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Χειμωνίδης, έφυγε από τη ζωή.
Του Ηλία Τάταλα
tatalas@makthes.gr
Επί τέσσερις δεκαετίες ο Κώστας Χειμωνίδης υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες στα στάδια της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο Καυταντζόγλειο, που θεωρούσε δεύτερο σπίτι του. Πάντα είχε να δώσει μια συμβουλή στα παιδιά που ασχολούνταν με το στίβο, αλλά και στους καταξιωμένους πρωταθλητές που ο ίδιος είχε γαλουχήσει. Ποτέ δεν επεδίωξε τη δημοσιότητα και μέχρι τέλους έμεινες πιστός στις αρχές του αθλητισμού.
Ως αθλητής διακρίθηκε ως το 1965 με τα χρώματα της ΑΕΚ και στη συνέχεια μεταπήδησε στο τμήμα στίβου του ΠΑΟΚ. Ως προπονητής ανέδειξε σπουδαίους αθλητές, όπως ήταν οι Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιώργος Οικονόμου, Τάκης Πατρώνης, Κοσμάς Μιχαλόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος. Είχε διατελέσει πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών Βορείου Ελλάδος και παράλληλα εργάστηκε στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης ως καθηγητής. Τα τελευταία τρία χρόνια είχε αποτραβηχτεί, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ωστόσο οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης δεν τον ξεχνούσαν και σε κάθε ευκαιρία τον μνημόνευαν και τον τιμούσαν.
Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στην Καστανιά Ημαθίας, απ' όπου καταγόταν, ενώ στην οικία του στη Θεσσαλονίκη τον αποχαιρέτησαν αθλητές, προπονητές και παράγοντες του στίβου της Θεσσαλονίκης. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο ΣΕΓΑΣ και ο ΑΣ ΠΑΟΚ, που εξέδωσε ψήφισμα και θα καταθέσει ένα συμβολικό ποσό στο παιδικό χωριό SOS, στη μνήμη του Κώστα Χειμωνίδη.
Ξέρετε ότι...
- O Κώστας Χειμωνίδης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των δύο μέτρων στο άλμα εις ύψος. Εφήρμοζε την τεχνική "Μπρούμελ" (κεφάλι και πόδι στο ίδιο ύψος πάνω από τον πήχη), που χρησιμοποιούσε και ο μεγάλος Σοβιετικός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν Βαλερί Μπρούμελ.
- Εκτός από υπηρέτης του στίβου, ασχολούταν ενεργά και με το βόλεϊ. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα το μπιτς βόλεϊ, πολύ πριν υιοθετηθεί επίσημα. Στη Θεσσαλονίκη, μαζί με συναθλητές του οργάνωνε αγώνες μπιτς βόλεϊ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μεγάλη επιτυχία.
- Δεν ευτύχησε να κάνει οικογένεια, αλλά όπως έλεγε και ο ίδιος, παιδιά του ήταν όλοι οι αθλητές του στίβου. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, όταν και αρρώστησε, ήταν ομοσπονδιακός προπονητής με ειδικότητα τα άλματα.