ΚΥΠΡΟΣ Στην Ελλάδα θα δικαστεί ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ

- Newsroom

Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές αναλαμβάνουν την ποινική υπόθεση του πρώην αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και διοικητή της ΕΛΔΥΚ για τη φονική έκρηξη στη βάση του Μαρί τον περσινό Ιούλιο, που είχε ως συνέπεια το θάνατο 13 ανθρώπων.
 



Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Παρά το αίτημα των κυπριακών αρχών να συλληφθεί ο τότε επικεφαλής της φρουράς αντιστράτηγος σε αποστρατεία Πέτρος Τσαλικίδης και να παραδοθεί στην Κύπρο, για να δικαστεί μαζί με δύο πρώην υπουργούς και ακόμη πέντε πρώην αξιωματούχους, το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Ο ανώτερος αξιωματικός εμφανίστηκε χθες ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης και αρμόδιου για θέματα δικαστικών συνδρομών Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο, καθώς νωρίτερα ο στρατιωτικός εισαγγελέας Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, για την υπόθεση της έκρηξης. Για την ίδια υπόθεση στην Κύπρο κατηγορούμενοι είναι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και  Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, ο πρώην υπαρχηγός της εθνικής φρουράς της Κύπρου, ένας συνταγματάρχης, οι πρώην διευθυντής και υποδιευθυντής της πυροσβεστικής, και ο πρώην διοικητής της ΕΜΑΚ.
Ο απόστρατος στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης κατηγορήθηκε στην Κύπρο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, πράξεων που προκαλούν σωματική βλάβη και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος, όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι. Θεωρήθηκε ένας εκ των υπευθύνων που διατήρησε τα κοντέινερ με κατασχεθέντα πυρομαχικά στη ναυτική βάση του Μαρί, με συνέπεια αυτά να εκραγούν και να προκληθεί καταστροφή στην περιοχή.
Οι κυπριακές αρχές εδώ και διάστημα δύο μηνών επιχειρούν να οργανώσουν την έκδοση του απόστρατου αξιωματικού στην Κύπρο, για να δικαστεί από τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας. Μετά την κλήση του κατηγορητηρίου που του επιδόθηκε στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του, ζητώντας την έκδοσή του από τις ελληνικές αρχές.
Από την πρώτη στιγμή, ο αξιωματικός υποστηρίζει πως τα κυπριακά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια εκδίκασης της υπόθεσης ως προς το πρόσωπό του, ισχυριζόμενος πως αυτήν την αρμοδιότητα την έχει μόνον η ελληνική στρατιωτική δικαιοσύνη. Επικαλείται μάλιστα τριμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, σύμφωνα με την οποία οι στρατιωτικοί των δύο χωρών που υπηρετούν στην Κύπρο δεν διώκονται για αδικήματα που έγιναν κατά την τέλεση των καθηκόντων τους. Οι ισχυρισμοί του κατατέθηκαν και στο ελληνικό υπουργείο  Άμυνας και από εκεί ενδεχομένως διαβιβάστηκαν στη στρατιωτική δικαιοσύνη, από την οποία κινήθηκε η ποινική διαδικασία στη βάση των ισχυρισμών του.

Πώς έγινε η καταστροφή
Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2011 αρχικά σε ένα εμπορευματοκιβώτιο από τα 98 που είχαν κατασχεθεί με πυρίτιδα και φυλάσσονταν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας που συγκροτήθηκε, παρά την κινητοποίηση της πυροσβεστικής, η ενημέρωση ήταν πλημμελής για το περιεχόμενο των κοντέινερ, με συνέπεια η κατάσβεση να μην έχει αποτελέσματα και ν’ ακολουθήσουν διαδοχικές εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφές μέχρι και στο χωριό.
Τραγική συνέπεια ήταν να χάσουν τη ζωή τους 13 άτομα, μεταξύ των οποίων πυροσβέστες και ναυτικοί, και να τραυματιστούν δεκάδες. Το πόρισμα της επιτροπής επισημαίνει πως τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί στη ναυτική βάση για φρούρηση και νωρίτερα είχε επισημανθεί ο κίνδυνος έκρηξης. Αυτό ισχυρίζεται και απόστρατος έλληνας αξιωματικός, στο υπόμνημά του, λέγοντας πως η ευθύνη του περιοριζόταν μόνο στη φρούρηση και όχι σε άλλες ενέργειες.
Loader