«Βόμβα» στο ιταλικό ποδόσφαιρο: Αφαίρεση 15(!) βαθμών από τη Γιουβέντους
Η βαρύτατη ποινή επιβλήθηκε βάσει των κατηγοριών για υπερκοστολόγηση μεταγραφών και «πειραγμένους» ισολογισμούς
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η ασύδοτη συμπεριφορά των μεγάλων μάνατζερ, που έχουν καταφέρει να αμείβονται καλύτερα από το 95% των ποδοσφαιριστών
Η πολύκροτη υπόθεση με τους εικονικούς ισολογισμούς και τις «πειραγμένες» υπεραξίες, που ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβιβασμό τη Γιουβέντους (η ποινή των 15 βαθμών ήταν απλώς η αρχή), δεν είναι το μοναδικό οικονομικό σκάνδαλο που κλονίζει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί και η ασύδοτη συμπεριφορά των μεγάλων μάνατζερ, που έχουν καταφέρει να αμείβονται καλύτερα από το 95% των ποδοσφαιριστών.
Πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής «Gazzetta Dello Sport» κάνει λόγο για «μαφία των ατζέντηδων», η δράση της οποίας προκαλεί τεράστια οικονομική αιμορραγία στους συλλόγους αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Πίσω από τα εξωφρενικά συμβόλαια που συνάπτονται κάθε καλοκαίρι, μεταξύ πρωτοκλασάτων παικτών και των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, κρύβεται ένας δαιδαλώδης μηχανισμός που συνδέεται με μίζες, εικονικές συμβάσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι συναλλαγές αυτές καταστρατηγούν στην πράξη τους κανόνες του Financial Fair Play και οδηγούν σε υπερχρέωση ακόμη και τα δημοφιλέστερα κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα νούμερα που ζαλίζουν και το πάρτι με τις εξωχώριες εταιρείες
Τα ποσά που εισπράττουν οι εταιρείες των κορυφαίων ατζέντηδων στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι ιλιγγιώδη. Το 2019, για παράδειγμα, ο μάνατζερ των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζοζέ Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντες, εισέπραξε 100 εκατομμύρια ευρώ ως μεσάζων σε διάφορα μεγάλα μεταγραφικά deals.
Την ίδια σεζόν, ο Μέσι είχε καθαρά κέρδη 42 εκ. ευρώ και ο CR7 31 εκ. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία των παικτών και προπονητών που μανατζάρει ο Μέντες ανέρχεται σε 1.03 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που τον κατατάσσει δεύτερο στη σχετική λίστα.
Την πρωτιά κατέχει ο Άγγλος Τζόναθαν Μπάρνετ (μέχρι πρότινος ατζέντης του Γκάρεθ Μπέιλ), καθώς οι δικοί του πελάτες κοστίζουν 1.11 δισεκατομμύρια ευρώ!
Το πρόβλημα για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει σε εξωχώριες εταιρείες με έδρα τις Παρθένες Νήσους, τα Νησιά Φίτζι, το Σουρινάμ, αλλά και ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους όπως η Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Λίχτενσταϊν, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος.
Το ύψος της φοροδιαφυγής είναι λοιπόν τερατώδες εξ ου και η προσπάθεια αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου, ώστε οι ζάπλουτοι ατζέντηδες να αρχίσουν, κάποια στιγμή, να καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους.
Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η καθιέρωση πλαφόν στις αμοιβές των ατζέντηδων, αλλά ένα τέτοιος νόμος θα μπορούσε να καταπέσει μετά από προσφυγές των θιγομένων στη Δικαιοσύνη.
Το βέβαιο είναι πάντως πως τόσο οι διεθνείς ποδοσφαιρικές Αρχές, όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι αποφασισμένες να αναλάβουν δράση. Η μάχη με τη «μαφία» των μεγαλοατζέντηδων μόλις ξεκίνησε.
* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 9/4/2023
Η βαρύτατη ποινή επιβλήθηκε βάσει των κατηγοριών για υπερκοστολόγηση μεταγραφών και «πειραγμένους» ισολογισμούς
Πρωτοβουλία στο πλαίσιο της καταπολέμησης του trafficking
Οι θριαμβευτές του Γιώργου Σιγάλα πανηγύρισαν την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια μαζί με τους φίλους της ομάδας
Μετά από τρία χρόνια απουσίας και έναν χαμένο τελικό πέρυσι, οι κυανόλευκοι επικράτησαν με 94-75 της Μεγαρίδας και επανήλθαν στη Basket League