Λουκέτο στην αγορά του Αγίου Μηνά;

- Newsroom

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας κινδυνεύουν να βρεθούν 40 καταστηματάρχες και άλλοι περίπου 200 εργαζόμενοι στην ιστορική αγορά του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η αγορά, η οποία άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και ερήμωσης, με τα καταστήματα να απειλούνται με λουκέτο

Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι επαγγελματίες της περιοχής είναι ανάστατοι τις τελευταίες ημέρες, καθώς, όπως λένε, έλαβαν τελεσίγραφο ενός μήνα να αδειάσουν τα καταστήματά τους και να τα αποδώσουν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, που είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων στην αγορά του Αγίου Μηνά .


“Τα σημάδια της κατάρρευσης σε αυτήν την ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης είναι εμφανή. Εδώ ανακύπτει ένα τεράστιο γιατί. Γιατί το ελληνικό δημόσιο επιτρέπει αυτήν την κατάρρευση; Γιατί δεν λαμβάνονται επιτέλους μέτρα για την τόνωση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης;”, επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα από την “καρδιά” της αγοράς του Αγίου Μηνά.

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


Η αγορά του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου, Αγίου Μηνά, Ίωνος Δραγούμη και Βασιλέως Ηρακλείου. Σύμφωνα με την κυρία Αράπογλου, το κεντρικό κτίριό της επί της οδού Αγίου Μηνά 11 χτίστηκε το 1906, για να στεγάσει την “Τράπεζα της Ανατολής”. “Όπως γνωρίζουμε, το κτίριο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατεδαφιστέα”, σημείωσε.
Όπως υπογράμμισε η Χρύσα Αράπογλου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στατικότητας. “Μήπως μέσω της εγκατάλειψης υποκρύπτεται ο μελλοντικός αποχαρακτηρισμός των κτιρίων ως επικίνδυνων και χρηζόντων άμεσης κατεδάφισης, ώστε να υπάρξει οικονομικό όφελος μέσω της ανέγερσης πολυώροφων οικοδομημάτων;”, αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα με την ιδιότητα της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αʼ Θεσσαλονίκης.


Οι καταστηματάρχες της περιοχής εκφράζουν το φόβο ότι υπάρχει σχέδιο για την ερήμωση της αγοράς, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο ΟΣΚ αρνείται να ανανεώσει τα μισθωτήρια συμβόλαια για τα ακίνητα που υπάρχουν στην περιοχή του Αγίου Μηνά. “Τον τελευταίο καιρό μάλιστα μας έστειλαν εξώδικα, για να φύγουμε από την περιοχή. Σαράντα καταστηματάρχες και 200 οικογένειες που βγάζουν το ψωμί τους από αυτήν την αγορά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Κανείς όμως δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει το γιατί ούτε ασφαλώς τι σχεδιάζει να κάνει σε αυτήν την περιοχή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης”, τονίζουν οι καταστηματάρχες της ιστορικής αγοράς του Αγίου Μηνά.



Τι λένε οι καταστηματάρχες της περιοχής


Γιάννης Μπέζας


“Το κατάστημα καλλυντικών που διατηρούμε βρίσκεται στην ιστορική αγορά από την εποχή του πατέρα μου, το 1946. Ο αντικειμενικός στόχος, πιστεύω, είναι να γκρεμιστούν οι γωνίες, για να βγει στην επιφάνεια ο ναός του Αγίου Μηνά. Εμείς όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατεδάφιση”.

Γιώργος Τσιτουρίδης


“Η αγορά, στην οποία διατηρώ καφενείο εδώ και 30 χρόνια, ερημώνει και τα καταστήματα μένουν ανοίκιαστα. Η ζημιά είναι πολλαπλή: τόσο για τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους όσο και για το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, που κάθε χρόνο χάνει πολλά χρήματα από τα ενοίκια που θα καταβάλλονταν, εάν λειτουργούσαν τα μαγαζιά”.


Γιάννης Νεοκοσμίδης


“Στην περιοχή βρίσκομαι εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια, καθώς στην οικογένειά μου διατηρούμε κατάστημα υφασμάτων. Στόχος όλων θα έπρεπε να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι η επιβάρυνση του ήδη οξυμένου προβλήματος της ανεργίας”.


Γιώργος Σλούκας


“Εδώ και χρόνια μάς κάνουν ψυχολογικό πόλεμο. Τώρα επικαλούνται προβλήματα στατικότητας. Αυτά όμως είναι προσχήματα. Η αγορά κάθε τρία μέτρα έχει κολόνες. Μπορεί να σηκώσει μέχρι και εννιαώροφη οικοδομή. Άλλα είναι τα πραγματικά κίνητρα”.  

Loader