Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο από το 2023 - Πώς θα αξιολογούνται οι υπάλληλοι και πώς οι προϊστάμενοι
Τι θα γίνεται όταν θα διαπιστώνεται χαμηλή απόδοση και πώς θα επιβραβεύεται ο εργαζόμενος όταν θα επιτυγχάνει στόχους
Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο "Ενίσχυση αποτελεσματικότητας στο Δημόσιο"
- Newsroom
Κατά πλειοψηφία, μόνο από τη ΝΔ, ψηφίσθηκε επί της αρχής και το σύνολο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό «αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης. Αλλάζει τον μηχανισμό της στοχοθεσίας. Εφαρμόζει κίνητρα προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η αξιολόγηση των δομών. Εισάγει έναν καινούργιο θεσμό, έναν σύμβουλο για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Και εισάγει το μπόνους παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα φέρνει διατάξεις οι οποίες ολοκληρώνουν την ακεραιότητα του συστήματος των μετακλητών υπαλλήλων»
Σήμερα, είπε ο υπουργός, έχουμε ένα σύστημα που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 δεν παράγει κανένα χρηστικό αποτέλεσμα αφού το 97,61% των υπαλλήλων κρίνεται από άριστο ως επαρκές! Απέρριψε την κριτική ότι την αξιολόγηση θα την κάνουν στελέχη που δεν έχουν κριθεί από το ΑΣΕΠ, αντιτείνοντας ότι και σήμερα αυτοί που αξιολογούν με το υφιστάμενο σύστημα είναι οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι. Στο επιχείρημα ότι οι δομές είναι υποστελεχωμένες ή υποχρηματοδοτούμενες, ο υπουργός παρατήρησε πως αυτά τα προβλήματα στον δημόσιο τομέα υπήρχαν και πριν τρία χρόνια, αλλά αξιολογήσεις γινόντουσαν. Υποψιάζομαι, είπε ο κ. Βορίδης, πως «η αριστερή αντιπολίτευση στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να υπάρχει πραγματική αξιολόγηση».
Εμείς, εξήγησε ο υπουργός , με το νομοσχέδιο αυτό μετακινούμε το βάρος της αξιολόγησης από τη βαθμολογία στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων. Ο βασικός στόχος, δεν είναι η τιμωρία αλλά να αναδείξουμε τα περιθώρια βελτιώσεως. Δημιουργείται στην εργασιακή κοινότητα μια διαλεκτική. Για πρώτη φορά το σύστημα στοχοθεσίας συνδέεται με τα σχέδια δράσης των υπουργείων και δημιουργείται μία ανατροφοδοτική διαδικασία ανά οργανική μονάδα με στόχο αυτή να είναι συναινετική. Για το πριμ απόδοσης, ο υπουργός ανέφερε πως αποτελεί πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης η ανατροπή του κλίματος εξισωτισμού που έχει επιβληθεί στη δημόσια διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια.
Τι θα γίνεται όταν θα διαπιστώνεται χαμηλή απόδοση και πώς θα επιβραβεύεται ο εργαζόμενος όταν θα επιτυγχάνει στόχους
Δηλώσεις του ΠτΔ κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη
Καλωσορίζοντας τον ΠτΔ Κωνσταντίνο Τασούλα, είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή που η πρώτη επίσκεψή σας εκτός Ελλάδας είναι στην Κύπρο»
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια