Μάχη διαρκείας «εντός και εκτός» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα προβλήματα με τη Λιβύη, η διαπραγμάτευση για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων για την επταετία 2028-2034, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι μετρήσεις

Ασυνήθιστη κινητικότητα για την εποχή καταγράφουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν ξεκινήσουν τα μπάνια του λαού τον Αύγουστο. Με τις θερμοκρασίες να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, την ίδια ανοδική πορεία ακολουθεί και το πολιτικό θερμόμετρο τόσο στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας όσο και στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Το «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Λιβύη μπαίνει σε μία νέα φάση, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει την απάντηση στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο να αποδομήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την ΑΟΖ των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα κείμενο που θα είναι «δεμένο πολιτικά και νομικά», θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και θα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Τρίπολης. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεσή του στον ΟΗΕ, αφού -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- αυτό που έχει σημασία είναι η προσεκτική διατύπωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Ειδικά από τη στιγμή που οι ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης «εκφράζουν τις πάγιες θέσεις της χωρίς να παράγουν έννομα αποτελέσματα», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Την ίδια στιγμή δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της Ελλάδας για την αξιοποίηση των οικοπέδων νότια της Κρήτης. Η επίσκεψη που έκανε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Τρίπολη, την ώρα που ήταν γνωστές στο ΥΠΕΞ οι κινήσεις της τοπικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ, έδειξε πως οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτοί και γίνεται προσπάθεια δι’ αυτής της οδού να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ενώ και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια την Παρασκευή ήταν άλλη μία σχετική επιβεβαίωση για την προσπάθεια που γίνεται για επαναπροσέγγιση.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή το πρόβλημα που αφορά τη διείσδυση της Τουρκίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και την επιρροή που ασκεί προς όφελός της στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα πως δεν αλλάζει ο σχεδιασμός και οι δράσεις της κυβέρνησης παρά τις αναμενόμενες, όπως τις χαρακτηρίζουν, αντιδράσεις.

«Εμείς θα προασπίσουμε το εθνικό συμφέρον, θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα έχουμε μία πολιτική κυριαρχίας, πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ήταν η γραμμή που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Chevron και τα πάρκα

Η θέση αυτή ενισχύεται από τη στήριξη που αντλεί η κυβέρνηση από τη συμμετοχή της Chevron, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες στα οικόπεδα νότια της Κρήτης. Η παρουσία ενός αμερικανικού κολοσσού στην περιοχή εξασφαλίζει την αδιατάρακτη ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχωρήσεων και την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα προς την Λιβύη αλλά και την Τουρκία. Η Chevron συνέδεσε το ενδιαφέρον της με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως στόχο της ολοκλήρωσής τους έως το τέλος του έτους και την έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων στις αρχές του 2026. Θέσεις που επιβεβαιώθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτήν την εβδομάδα ο Σταύρος Παπασταύρου με την αντιπρόεδρο παγκόσμιας εξερεύνησης της Chevron, Λιζ Σβάρτσε.

Παράλληλα, είναι έτοιμη η ανακοίνωση των Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, κάτι που είναι πιθανόν να γίνει τις επόμενες ημέρες. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις οι χάρτες θα αναρτηθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Σημαντικό ζήτημα «εκτός των πυλών» αποτελεί σίγουρα και η σχετική διαπραγμάτευση για την κατανομή των πόρων της ΕΕ για την επταετία 2028 με 2034. Μετά την παρουσίαση από την Κομισιόν του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο αυτή, με προϋπολογισμό δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις και διεκδικήσεις στον πανευρωπαϊκό διάλογο, διεκδικώντας τη χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους των βασικών αναπτυξιακών και κοινωνικών τομέων και κρίσιμων δημόσιων αγαθών με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως η αμυντική θωράκιση και οι ενεργειακές διασυνδέσεις. Παράλληλα, προωθεί για πρώτη φορά ένα κοινό σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσα από την εθνική στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ώστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση και των περιφερειακών ανισοτήτων και τοπικών προβλημάτων.

«Έρχεστε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή, μία μέρα μετά τις αρχικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Και χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, θέλω να επισημάνω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι φαίνεται να αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στις πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις, τα ηλεκτρικά δίκτυα», ανέφερε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιόργκενσεν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχω επισημάνει πολλές φορές, μεταξύ άλλων, και σε επιστολή που έστειλα στις αρχές του έτους στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για μία μάχη διαρκείας, που μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2027 και μπορεί να φτάσει ακόμη και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν η χώρα μας θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μάχη διαρκείας προβλέπεται και στο εσωτερικό μέτωπο. Το «στρίμωγμα» από την τραγωδία των Τεμπών έχει μεν περιοριστεί, αλλά συνεχίζεται. Την Πέμπτη έριξε αυλαία η Προανακριτική Επιτροπή που συστάθηκε, για να ελέγξει τυχόν ευθύνες πλημμεληματικού χαρακτήρα για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ η συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο Δικαστικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Θα ακολουθήσει η δοκιμασία του ΟΠΕΚΕΠΕ που τις επόμενες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα έρθουν προς συζήτηση στην Ολομέλεια και οι προτάσεις της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και εκείνες του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για συγκρότηση Προανακριτικής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν με προσοχή τις μετρήσεις κοινής γνώμης, όπου φαίνεται ο θυμός του κόσμου από την υπόθεση με τις αγροτικές επιδοτήσεις, που αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου με μία κάμψη της ΝΔ της τάξης των τριών μονάδων, αλλά βλέπουν, ταυτόχρονα, ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν πάνε αλλού. Γι’ αυτό και στην εκτίμηση ψήφου η απώλεια πέφτει στο μισό. Αυτό που προκύπτει, βέβαια, είναι ότι οι ερωτώμενοι ζητούν να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά, όσοι τα έλαβαν παράνομα. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει συνεχώς. Πάντως, ο θυμός μπορεί να θεωρείται λιγότερο σοβαρό εύρημα σε μία μέτρηση, αλλά στη φάση που βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, δηλαδή μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης και έπειτα από την περιπέτεια των Τεμπών, η εξίσωση ανάκαμψης, με στόχο να πλησιάσει η ΝΔ την αυτοδυναμία, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025

Loader