- Newsroom
Την αμερικανική αγορά ετοιμάζεται να κατακτήσει το επόμενο διάστημα το σερραϊκό ούζο “Μαγεία” της εταιρείας Αφοί Σπανού ΟΕ. Ήδη έχει συναφθεί εμπορική συμφωνία και αποστέλλεται η πρώτη παραγγελία, όπως επισημαίνει -μιλώντας στη “Μ”- ο επικεφαλής της σερραϊκής επιχείρησης Ηρακλής Σπανός.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr
Το εν λόγω προϊόν που παράγεται από το 1908 στις Σέρρες -και μέχρι σήμερα ξεχωρίζει λόγω του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του- εξάγεται σε περίπου δέκα χώρες του κόσμου με κυριότερες τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων Anuga που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γερμανία, ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία εκδήλωσαν επίσης ιταλικές, ολλανδικές και γερμανικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, η εταιρεία ποντάρει στην εξωστρέφειά της, καθώς το 25% των πωλήσεών της κατευθύνεται στη διεθνή αγορά.
“Σημειώνονται σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών του ούζου ʽΜαγείαʼ, ωστόσο το κόστος της εξωστρέφειας είναι υπερβολικά υψηλό για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας”, λέει ο κ. Σπανός, συμπληρώνοντας ότι αυτό που ξεχωρίζει το προϊόν από τον ανταγωνισμό είναι ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξής του.
“Είμαστε η μόνη και τελευταία εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί για την απόσταξη ως καύσιμο το κάρβουνο και όχι το πετρέλαιο, πετυχαίνοντας καλύτερη ποιότητα αποσταγμάτων. Παράλληλα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μακεδονικό γλυκάνισο για το ούζο”, διευκρινίζει.
Η επιχείρηση παράγει επίσης μπράντι και εννέα είδη παραδοσιακών ελληνικών λικέρ, μεταξύ αυτών και η σερραϊκή τεντούρα, που διατίθενται σχεδόν αποκλειστικά στο νομό Σερρών.
ΑΠΟ ΤΟ 1908 ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Η ιστορία του ούζου “Μαγεία” ξεκινά το 1908 επί τουρκοκρατίας, όταν ο παππούς των σημερινών μετόχων, Ηρακλής Σπανός, και ένας τούρκος εταίρος αποφασίζουν να συνεταιριστούν για την παραγωγή του. Το 1923 μεταφέρουν το αποστακτήριο επί της οδού Βενιζέλου 2, κτίριο το οποίο υφίσταται ακόμη και σήμερα και χρησιμοποιείται πλέον από την τρίτη γενιά της οικογένειας.
Ωστόσο οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις της Αφοί Σπανού βρίσκονται στο δρόμο Σερρών-Νιγρίτας, σε ιδιόκτητη έκταση επτά στρεμμάτων, στεγασμένης επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
“Πιστεύουμε στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του ούζου ʽΜαγείαʼ, καθώς έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην ελληνική αγορά και όπου τοποθετείται τυγχάνει θερμής αποδοχής. Η παραδοσιακή συνταγή παραγωγής του, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό της τυποποίησής του, αποτελεί το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα”, καταλήγει ο κ. Σπανός.