Μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: Τρία μαχητικά της Ινδίας κατέπεσαν στο Κασμίρ - Σε αποκλιμάκωση καλούν οι ΗΠΑ (βίντεο)

Τουλάχιστον 11 νεκροί - «Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ

- Newsroom

Τρία αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβησαν στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας σήμερα, ανέφεραν τέσσερις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις τοπικές αρχές, μερικές ώρες αφού το Νέο Δελχί ανακοίνωσε πως έπληξε εννιά τοποθεσίες -«τρομοκρατικές υποδομές» κατ’ αυτό- στην άλλη πλευρά των συνόρων με το Πακιστάν.

Ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε στο πρακτορείο ότι καταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη επειδή επιτέθηκαν στο Πακιστάν, ενώ βρίσκονταν στον ινδικό εναέριο χώρο, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ινδία.

Η Ινδία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τα πλήγματά της στο Πακιστάν

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας Ατζίτ Ντόβαλ ενημέρωσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο λίγη ώρα μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Νέο Δελχί στο έδαφος του Πακιστάν, ανακοίνωσε η ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

«Οι ενέργειες της Ινδίας ήταν στοχευμένες και ακριβείς», διαβεβαίωσε η πρεσβεία στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα προσθέτοντας πως ο κ. Ρούμπιο, ο οποίος εκτελεί επίσης το τρέχον διάστημα χρέη υπηρεσιακού συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενημερώθηκε για τα «μέτρα που ελήφθησαν».

Η Ινδία ανακοίνωσε τρεις θανάτους αμάχων στο Κασμίρ εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω των συνεχιζόμενων ανταλλαγών πυρών, ιδίως πυροβολικού, κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής ελέγχου -των de facto συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν- στο Κασμίρ.

«Τρεις αθώοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πυρών/των βομβαρδισμών που γίνονται στα τυφλά» από το Πακιστάν, ανέφεραν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει ανταπόδοση «κατά τρόπο αναλογικό».

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στην ινδική αστυνομία ανέφερε πως τα πυρά συνεχίζονταν κατά μήκος μεγάλου μέρους της γραμμής ελέγχου.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε νέο απολογισμό 8 αμάχων νεκρών στα πλήγματα της Ινδίας

Οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε «24 πλήγματα» των ινδικών ενόπλων δυνάμεων σε «έξι τοποθεσίες» στο Πακιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Άχμεντ Τσόντρι, ενώ νωρίτερα επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για τρεις νεκρούς.

Ο στρατηγός Τσόντρι πρόσθεσε πως τραυματίστηκαν άλλοι 35 άνθρωποι και ότι δυο ακόμη είναι αγνοούμενοι.

ΓΓ του ΟΗΕ: «Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν

«Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, δήλωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μετά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον του Πακιστάν, το οποίο διεμήνυσε πως θα ανταποδώσει τα πλήγματα αυτά.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί τις δυο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Οι ΗΠΑ καλούν την Ινδία και το Πακιστάν σε αποκλιμάκωση

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες Τρίτη με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους παροτρύνει να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω ανταλλαγής βομβαρδισμών και πυρών, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και στο Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη -που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια- να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.

Loader