Γευστικά πιάτα με εδέσματα μαγειρεμένα από εκλεκτά προϊόντα της Μακεδονικής γης, πουλερικά, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά, ελιές και κρασί… σερβίρει η Μακεδονική Κουζίνα και μάλιστα στις ρίζες της, σε μια προσπάθεια να προβάλει τον γαστρονομικό τουρισμό, τοποθετώντας την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Την πρωτοβουλία για την προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο σχεδίου διατροφικής συνεργασίας που υλοποιείται σε συνεργασία με Αναπτυξιακές Εταιρείες της ΠΚΜ, στοχεύοντας να αναδείξει τον γαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή.
                
            Στη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση και προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας με τίτλο «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας», παρουσιάστηκαν δράσεις για την προώθηση της γαστρονομίας που υλοποιούνται από οκτώ  εταίρους με την ΑΝΕΘ να συμμετέχει ως συντονιστής - εταίρος του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER.
Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι χάρτες των γεύσεων από ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και πιάτα βασισμένα σε συνταγές από πλούσια και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.
                
            Εκπρόσωποι των Επαγγελματιών Εστίασης και Μαγειρικής Ελλάδος παρουσίασαν συνταγές από κάθε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως σαλιγκάρια γιαχνί και τηγανητές πιπεριές από την Πέλλα, γκαβόψαρα και ραβανί από την Ημαθία, Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο από το Κιλκίς, βουβάλι στη γάστρα από τις Σέρρες, Καρβαβίτσα και σαρακατσάνικη γαλατόπιτα από την Πιερία,, σουτζουκάκια και κόκορα με χυλοπίτες από τη Θεσσαλονίκη και Κολομπαρίνα, αλλά και άγρια χόρτα από τη Χαλκιδική.
 
Η Μακεδονική Κουζίνα αποκτά γαστρονομική ταυτότηταΑναφερόμενος στο σχέδιο διατροφικής συνεργασίας, ο γενικός διευθυντής της αναπτυξιακής νομού Θεσσαλονίκης ΑΝΕΘ - ΑΟΤΑ  Γιώργος Πετρίδης τόνισε ότι έχει στόχο να αναδείξει τον γαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή.
                
            «Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και περιλαμβάνει κυρίως δράσεις προβολής, προώθηση της Μακεδονικής κουζίνας με όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν» σημείωσε ο κ. Πετρίδης. Υπογράμμισε ότι η Μακεδονική κουζίνα είναι το σύνολο της γαστρονομίας όλων των επιμέρους λαών που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία, Ποντίων Βλάχων, θρακιώτικης κουζίνας και αυτό, είπε, «προσπαθούμε να αναδείξουμε ως ταυτότητα, μια γαστρονομική ταυτότητα της Κουζίνας της Μακεδονίας».
Στην προώθηση και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και συνταγών της Μακεδονίας, με στόχο την καλύτερη προώθηση τους αναφέρθηκε ο τεχνικός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, σεφ, μέλος της ΕΕ Επαγγελματιών Εστίασης και Μαγειρικής Ελλάδος, ambassador της εκδήλωσης προώθησης της Μακεδονικής Κουζίνας Θεόδωρος Κουρατζόγλου.
«Η Μακεδονική Κουζίνα έχει έναν τοπικό χαρακτήρα ο οποίος έχει πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έρχεται από τις ρίζες μας από τα τοπικά μας προϊόντα, τα τοπικά μας υλικά, τις τοπικές μας τεχνικές με στόχο τη διαιώνιση αυτής της κουλτούρας αλλά και σκεφτόμαστε ότι πρέπει να θυμηθούμε όλους αυτούς που δημιούργησαν για μας με τα τοπικά υλικά που είχαν, με ελλείψεις. Πρέπει να θυμηθούμε όλους αυτούς που μπόρεσαν να επεξεργαστούν και να κρατήσουν τις συνταγές αυτές που σήμερα τις βρίσκουμε εύκολα και τις έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο σεφ.
Μάλιστα εξηγώντας τι σημαίνει Μακεδονική κουζίνα, είπε πως «έχουμε ένα τρομερό πλεονέκτημα στα χέρια μας όταν λέμε να παρουσιάσουμε τη Μακεδονική κουζίνα με όλα τα τοπικά υλικά με όλα τα τοπικά προϊόντα, με όλες τις τεχνικές και τις γεύσεις που έχουμε, τους συνδυασμούς που αναδεικνύουν μια τεράστια γκάμα γεύσεων που θα δοκιμάσει κανείς μοναδικά εδώ».
Στη διατροφική αξία της Μακεδονικής Κουζίνας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος Βασίλης Τσιρώνης. «Η ευρύτερη μεσογειακής διατροφής είναι μια πολυπολιτισμική διατροφική κουζίνα που έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων από τους κατοίκους που πέρασαν από την περιοχή και κατοίκησαν εδώ. Η βάση της είναι τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά όπως και στη μεσογειακή διατροφή με κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν τοπικά προϊόντα» επεσήμανε.