Πρόεδρος ασφαλιστικών εταιρειών: Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι απολύτως αξιόπιστη
«Ως ΕΑΕΕ επεξεργαζόμαστε, ήδη, σχήμα και για τους δύσκολους κινδύνους» υποστηρίζει ο Α. Σαρρηγεωργίου
Η Ροζίτα Διαμαντοπούλου μιλά στη "Θ" για τη ζωή με τον κορoνοϊό
- Newsroom
Της Βασιλείας Γιαμαλή
«Σε τόσα χρόνια εμπειρίας ποτέ δεν είχα βιώσει κάτι αντίστοιχο, αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη». Η Ροζίτα Διαμαντοπούλου, Ελληνίδα νευρολόγος γιατρός η οποία εργάζεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο Σάντα Λουσία, στην περιοχή Κρουζ Άλτα Ριο Γκράντε Ντο Σουλ, στη Βραζιλία, μιλάει αποκλειστικά στη «Θ» για την πανδημία του κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε την καθημερινότητα της.
Η Ροζίτα Διαμαντοπούλου λόγω της οικονομικής κρίσης το 2009, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα όπου και έζησε για πέντε χρόνια και να γυρίσει πίσω στον τόπο γέννησής της, στη Βραζιλία, όπου μεγάλωσε, σπούδασε ιατρική και εξειδικεύτηκε στη νευρολογία. Μετά από 25 χρονιά εμπειρίας και άσκησης του επαγγέλματος, πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με μια τόσο επικίνδυνη ασθένεια, τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη, γιατί κινδυνεύουμε και εμείς οι ίδιοι, καθώς ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πιθανά κρούσματα και φοβόμαστε τόσο για εμάς όσο και για τις οικογένειες μας».
Αυτή την στιγμή, στην περιοχή Κρουζ Άλτα υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος, ενώ η Ροζίτα Διαμαντοπούλου, λόγω της πανδημίας δουλεύει διπλές βάρδιες στο ιδιωτικό νοσοκομείο Σάντα Λουσία, καθώς υπάρχουν πολλά πιθανά κρούσματα που είναι υπό εξέταση. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να δουλέψει και στο δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής λόγω της έλλειψης γιατρών, ύστερα από απαίτηση της κυβέρνησης. «Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει διατάξει, γιατροί να μεταφερθούν από ιδιωτικά σε δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο κανείς δεν θέλει να δουλεύει σε ένα νοσοκομείο που δεν υπάρχει καν ο απαραίτητος εξοπλισμός». Η κ. Διαμαντοπούλου υποστηρίζει επιπλέον ότι το σύστημα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο στη Βραζιλία, καθώς η κατάσταση στον τομέα αυτό είναι άθλια, υπάρχουν πολλές ελλείψεις, ενώ η κυβέρνηση προσφέρει πενιχρή οικονομική βοήθεια και τώρα σκέφτεται να κατασχέσει ιδιωτικές νοσοκομειακές κλίνες ώστε να δοθούν στα δημόσια νοσοκομεία.
Μάλιστα, τόνισε ότι η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι καλύτερη ωστόσο η επιστροφή της στη χώρα μας, δεν είναι στους άμεσους στόχους της, καθώς στη Βραζιλία έχει μια σίγουρη δουλειά και κυρίως γιατί τα παιδιά της θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στην Ελλάδα και σε μια νέα εντελώς καθημερινότητα μη γνωρίζοντας και την ελληνική γλώσσα, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε ένα στάδιο εκμάθησης της πορτογαλικής.
Προς το παρόν μπορεί τα κρούσματα στην Κρουζ Άλτα να είναι μόλις τρία, ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, και η κυρία Διαμαντοπούλου φοβάται ιδιαίτερα για το μικρό της παιδί το οποίο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. «Δεν φοβάμαι τόσο για τον αν κολλήσω εγώ τον ιό, όσο για τον αν θα το μεταδώσω στα παιδιά μου και κυρίως στον μικρό, για αυτό και έρχομαι σπάνια σε επαφή μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πανδημία ωστόσο πέρα από τον φόβο που της έχει προκαλέσει, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και είναι άμεσα εκτεθειμένη στον κίνδυνο, έχει αλλάξει επίσης σε τεράστιο βαθμό την καθημερινότητά της. «Δυστυχώς οι απαιτήσεις λόγω του κορονοϊού δεν μου έχουν αφήσει καθόλου ελεύθερο χρόνο, καθώς βρίσκομαι τουλάχιστον δέκα ώρες την ημέρα στο νοσοκομείο. Υπάρχουν μέρες που δεν βλέπω καθόλου τα παιδιά μου διότι όταν επιστρέφω στο σπίτι αυτά ήδη κοιμούνται καθώς είναι πολύ αργά». Επιπλέον, όπως τόνισε η ίδια, πολλές φόρες μένει με ένα μόνο γεύμα, λόγω έλλειψης χρόνου.
Τέλος, η ίδια έχει θυσιάσει την εργασιακή της άδεια, ώστε να δουλεύει στο νοσοκομείο και να συνδράμει στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού, αφήνοντας στην άκρη προσωπικές στιγμές με την οικογένειά της. Όπως ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου «υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν με τα παιδιά και τους γονείς μου στο εξοχικό μας, ωστόσο τώρα προέχει η υγεία όλων των συνανθρώπων μας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε ακόμα και αν θυσιάσουμε ορισμένα πράγματα».
* Η Βασιλεία Γιαμαλή είναι φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το ρεπορτάζ έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημοσιογραφικός λόγος".
* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 21.05.2020.
«Ως ΕΑΕΕ επεξεργαζόμαστε, ήδη, σχήμα και για τους δύσκολους κινδύνους» υποστηρίζει ο Α. Σαρρηγεωργίου
Τα γνωστικά πεδία ανά εκπαιδευτική βαθμίδα
Συναντήσεις της Ομοσπονδίας για την επίλυση σημαντικών εκκρεμοτήτων