Μόνο με ομαδικό παιχνίδι μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Γράφει ο Μποξέρ*

Σημασία δεν έχουν οι αριθμοί και η ποσότητα, αλλά η ποιότητα και το έργο. Και εκεί θα κριθούν όλοι.

Τελικά ο Κώστας Γκιουλέκας είχε δείξει το δρόμο.

Ήταν λίγο πριν τη ΔΕΘ του 2020 όταν στη διάρκεια της σύσκεψης των τοπικών βουλευτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής της ΝΔ είχε θέσει το θέμα της μικρής συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στην κυβερνητική μηχανή.

Στο κυβερνητικό σχήμα των ημερών εκείνων μετείχε μόνο ο Θοδωρος Καράογλου και ο Γκιουλέκας είχε θέσει τότε το θέμα ανοικτά παρόντος του πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης τότε είχε απαντήσει, λέγοντας ότι σημασία έχουν τα έργα και λιγότερο ο αριθμός των υπουργών και των υφυπουργών σε μια κυβέρνηση.

Πέντε χρόνια μετά η σύσταση του Γκιουλέκα έχει εισακουστεί και με το παραπάνω. Στην κυβέρνηση και γενικότερα στην πρώτη γραμμή της κοινοβουλευτικής ΝΔ η Θεσσαλονίκη είναι παρούσα και με το παραπάνω.

Έχουμε και λέμε: κατ’ αρχήν εδώ εκλέγεται ο πρωθυπουργός που είναι βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης.

Κατά δεύτερον εδώ δραστηριοποιούνται οι 4 βουλευτές που είναι υφυπουργοί, δηλαδή ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Έλενα Ράπτη και η Άννα Ευθυμίου, αλλά και 2 εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί. Ο Νίκος Παπαϊωάνου και ο Νίκος Ταχιάος. Σύνολο 6 κυβερνητικοί, δηλαδή και με τον πρωθυπουργό φτάνουμε αισίως τους 7. Στα αμιγώς κοινοβουλευτικά της ΝΔ τώρα έχουμε τον Στράτο Σιμόπουλο ως πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Δημήτρη Κούβελα ως αντιπρόεδρο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Από την Παρασκευή θέση -και μάλιστα σημαντική-πήρε και ο Διαμαντής Γκολιδάκης ως αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, μια αναβάθμιση που δείχνει ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν τον πρωτοεκλεγέντα βουλευτή. Άρα, 8 στα 8 σε ό,τι αφορά στην Α’.

Τώρα στη Β’ Θεσσαλονίκης υφυπουργός είναι μόνο ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και εκτός θέσεων ο «μητσοτακικός» Φάνης Παππάς και ο πιο ανεξάρτητος Θόδωρος Καράογλου που φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη για την Περιφέρεια.

Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να μιλά πλέον για υποεκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στο κομματικό και κυβερνητικό σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα όπως είπε πρόσφατα και δημόσια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι λίγες οι γκρίνιες που ακούει από τους Αθηναίους βουλευτές για την ισχυρή παρουσία της Θεσσαλονίκης στα  σημερινά πράγματα.

Φυσικά σημασία δεν έχουν οι αριθμοί και η ποσότητα, αλλά η ποιότητα και το έργο. Και εκεί θα κριθούν όλοι. Ο πρωθυπουργός, αλλά και όλοι οι κρατούντες από τη Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικοί και κοινοβουλευτικοί…

Δύο λόγια για τα έργα που θα έχουν τον Αύγουστο την τιμητική τους, καθώς όλοι θα τα συζητούν λόγω ΔΕΘ.

Ο Μητσοτάκης κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα στην πόλη βάζοντας σε λειτουργία το μετρό. Και θα κερδίσει το 2026 και ένα δεύτερο στοίχημα με την έναρξη της λειτουργίας της επέκτασης της Καλαμαριάς. Από την άλλη το flyover δημιούργησε στην αρχή πολλά προβλήματα στην πόλη, αλλά το ταμείο θα γίνει στα εγκαίνιά του.

Εκεί που υπήρξαν καθυστερήσεις και μάλλον αδικαιολόγητες ήταν με την ανάπλαση της Έκθεσης. Προαναγγέλθηκε το 2019 στις προγραμματικες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ένα από τα 6 εμβληματικά έργα της κυβέρνησης και ακόμη ούτε μπουλντόζες έχουμε δει, αλλά ούτε και το τελικό σχέδιο. Με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση ολοένα και να μεγαλώνει, ενώ ξεφυτρώνουν και νέες προτάσεις, δημιουργώντας καινούργιες εστίες αντιπαλότητας.

Σε αυτά ως Θεσσαλονικείς είμαστε ειδικοί. Γι’ αυτό και χρειάζονται άμεσα καθαρές λύσεις. Όπως έγινε με τα Αρχαια της Βενιζέλου το 2019. Και ας τσούξουν και λίγο.

Τρέξιμο και μάλιστα μπόλικο χρειάζεται και το κόμμα στη Θεσσαλονίκη. Όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είδαμε στη Θεσσαλονίκη από την τοπική κομματική ηγεσία (που άλλαξε ουκ ολίγες φορές) πολύ λίγα πράγματα και αυτό σίγουρα δεν αποτελεί μια καλή παρακαταθήκη για μια δυναμική εκκίνηση της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές του 2027.

Αυτή η ατονία μπορεί και να οφείλεται στο επιτελικό τρόπο που κινείται το κόμμα επί Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου σχεδόν τα πάντα καθοδηγούνται από την Αθήνα, όμως οι εξηγήσεις εδώ δεν επαρκούν ούτε φυσικά δίνουν λύσεις. Η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ζωντανέψει γιατί η επερχόμενη εκλογική μάχη μόνο περίπατος δε θα είναι…

Και επειδή οι εκλογές του 2027 δε θα είναι περίπατος (ούτε πανελλαδικά ούτε στη Θεσσαλονίκη) το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί μόνο με ομαδική δουλειά και με ομαδικό παιχνίδι. 

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, που πρέπει να παίξει έναν πιο επιτελικό, πιο συντονιστικό και και πιο ενεργό ρόλο.

Με τη συμμετοχή του τοπικού  κόμματος, που πρέπει να ανεβάσει σημαντικά ταχύτητα. Αλλά και με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών. Κάνεις από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς της ΝΔ δε δικαιούται σήμερα να γκρινιάζει.

Αντίθετα όλοι πρέπει να δουλέψουν για να παράξουν αποτέλεσμα στον τομέα τους, για να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα τα έργα στη Θεσσαλονίκη και να αντιμετωπιστούν άσκοπες υπουργικές  καθυστερήσεις.

Γιατί το θέμα δεν είναι η επανεκλογή τους, αλλά το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ. Έτσι ώστε μετά τις εκλογές να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η πρωτοβουλία  των κινήσεων θα ανήκει στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη

Loader