Μοσχαράκι Μπουργκινιόν

- Newsroom

Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3-4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γραμ. κρεμμύδια μικρά, στρογγυλά
  • 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. μανιτάρια κομμένα στα δύο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 φλ. Φυτίνη
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση ­
  1. Βάζουμε το μοσχαράκι με τη Φυτίνη να ροδίσει για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (καθαρισμένα), τα μανιτάρια, τα καρότα και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε.
  2. Μετά από περίπου 5 λεπτά σβήνουμε με το κρασί μας και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε ανάλογη ποσότητα νερού και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μιάμιση ώρα. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε να ετοιμάσετε το φαγητό όχι σε κανονική κατσαρόλα, αλλά σε χύτρα ταχύτητας (οπότε, θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο).
 

Η ιστορία ενός μυθικού πιάτου

ΤΟ «ΜΠΕΦ ΜΠΟΥΡΓΚΙΝΙΟΝ» («boeuf bourguignon», δηλαδή μοσχαράκι Βουργουνδίας) είναι μια παραδοσιακή συνταγή τής Βουργουνδίας, την οποία ο «πατέρας» τής γαλλικής γαστρονομίας, Εσκοφιέ, κατέγραψε για πρώτη φορά στις αρχές τού 20ού αιώνα με ιδιαίτερα συνοπτικό τρόπο. Παρότι οι περισσότερες συνταγές για μπεφ μπουργκινιόν περιλαμβάνουν μαρινάρισμα του κρέατος πριν από το μαγείρεμα, υπάρχουν και παραλλαγές (όπως αυτή που σας προτείνει το «foodpaper») που αγνοούν εντελώς τον ρόλο τής μαρινάδας, εστιάζοντας στο σωστό καραμέλωμα του κρέατος και στον ρόλο τού ζωμού βοδινού σε συνδυασμό με το κρασί, με στόχο να έχουμε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά νόστιμο και φίνο. Η ΣΥΝΤΑΓΗ που περιλαμβάνει το μαρινάρισμα δεν είναι για αρχάριους, υπό την έννοια ότι περιλαμβάνει αρκετά στάδια και μερικά επιπλέον σκεύη, απαιτώντας σχολαστική τήρηση των οδηγιών. Στην περίπτωση που επιλέξετε την «παραδοσιακή» οδό, καλό είναι να υπάρχει κάποιο μαντεμένιο σκεύος με καπάκι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα μάτια της κουζίνας όσο και στον φούρνο (αλλά ακόμη και για το σερβίρισμα). Αν δεν έχετε μαντεμένια γάστρα, μια καλή κατσαρόλα που μπορεί να μπει με το καπάκι της στον φούρνο θα κάνει μια χαρά τη δουλειά σας. ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ TIP: Το ενδιαφέρον (και εξαιρετικά βολικό) με το μοσχαράκι μπουργκινιόν είναι ότι, αν σερβιριστεί την επομένη τής παρασκευής του, είναι ακόμη καλύτερο γευστικά. Έτσι, επιλέγοντάς το έχετε τη δυνατότητα να παραθέσετε ένα εντυπωσιακό δείπνο στους φίλους σας, χωρίς να χρειάζεται να είστε στο πόδι ώς την τελευταία στιγμή.
Loader