«Θαλάσσια ασφάλεια» και «Προστασία των αμάχων» κορυφαία θέματα της ελληνικής προεδρίας στον ΟΗΕ
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ παρουσίασε τις βασικές της προτεραιότητες
- Newsroom
Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο Τάκης Μπαλτάκος εξαργύρωνε τις πολύ δυνατές γνωριμίες του, για να φτάσει μέχρι τα έδρανα της Βουλής. Ωστόσο, το πανελλήνιο είχε μάθει ήδη από τη δεκαετία του '90 την ικανότητα του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να φέρνει σε πέρας επικίνδυνες αποστολές.
Του Νίκου Παππά
n_pappas@hotmail.com
Η διαδρομή του Παναγιώτη Μπαλτάκου στον αθλητισμό διήρκεσε 17 χρόνια. Από το 1990, όταν ανέλαβε θέση νομικού συμβούλου της ΕΠΑΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Δέδε, μέχρι το 2007, που η κόντρα του με τον νυν πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου από τους πράσινους.
Όπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος, ο άνθρωπος που του κόλλησε το "μικρόβιο" που λέγεται παραγοντιλίκι, ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, τον οποίο γνώρισε μέσω του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Καθώς εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην ΕΠΑΕ ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Μπαλτάκος γνωρίστηκε με την οικογένεια που δημιούργησε μετέπειτα τον μεγάλο στο μπάσκετ Παναθηναϊκό. Μάλιστα, από το 1992 μέχρι το 1997 ήταν ο δικηγόρος των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου, με αυτήν του την ενασχόληση να τον βάζει για τα καλά στο χάρτη του ελληνικού μπάσκετ.
Ήταν η εποχή που οι τιτανομαχίες τίτλου ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ είχαν πια σβήσει και ανέτειλε η κόντρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Ο Μπαλτάκος ανέλαβε να ενισχύσει τους Γιαννακόπουλους στη μάχη με την ισχυρή τριάδα που απάρτιζαν οι Σωκράτης Κόκκαλης, Γιάννης Ιωαννίδης και Γιώργος Σαλονίκης.
"ΚΛΕΜΜΕΝΑ" ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Στο φινάλε της σεζόν 1994-95, με τον πέμπτο τελικό να διεξάγεται στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός έκανε χρήση του δικαιώματός του να ζητήσει εισιτήρια. Το παιχνίδι αναβλήθηκε λόγω του θανάτου οπαδού του Παναθηναϊκού σε επεισόδια στη Γλυφάδα και ο Γιώργος Σαλονίκης βρήκε στο μεσοδιάστημα την ευκαιρία να πάει στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και να πάρει τα εισιτήρια που δικαιούτο ο Παναθηναϊκός. Λίγη ώρα μετά, στα ίδια γραφεία εισέβαλε μαινόμενος ο Μπαλτάκος, που δεν συγχώρησε στον εαυτό του την ολιγωρία.
Με το πέρασμα των χρόνων, ο Μπαλτάκος είχε αποκτήσει φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αφού έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης των Γιαννακόπουλων. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που το 1998 τους έπεισε να φέρουν στον Παναθηναϊκό τον Γιάννη Ιωαννίδη, ώστε και ο ίδιος να ξεφορτωθεί τον Λευτέρη Σούμποτιτς, με τον οποίο είχε κάκιστες σχέσεις. Ακόμη και όταν ο Παναθηναϊκός του "Πίξι" έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού και κατέκτησε τον τίτλο, ο Μπαλτάκος έβαζε ζιζάνια έξω από το νυχτερινό κέντρο όπου θα γιορταζόταν το πρωτάθλημα, λέγοντας στους ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού ότι ο Σούμποτιτς δεν πιάνει μία μπροστά στον Ιωαννίδη. Όμως, ο τρίτος αδελφός Γιαννακόπουλος, Κώστας, έθεσε βέτο και το ντιλ με τον "ξανθό" δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, ο Μπαλτάκος διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις με τον Ιωαννίδη.
Νωρίτερα, ο "κατάλληλος άνθρωπος", όπως τον χαρακτήριζαν στον Παναθηναϊκό, είχε φέρει σε πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή, αφού είχε αναλάβει τη διεκπεραίωση της ελληνοποίησης των Τίιτ Σοκ και Άιβαρ Κούουσμα.
ΤΟ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ) ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ
Η συνεργασία του Μπαλτάκου με τον Παναθηναϊκό τερματίστηκε το 2007, καθώς στα πρώτα του παραγοντικά βήματα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δυσαρέστησε τον νομικό σύμβουλο της ΚΑΕ με τις μεθόδους του. Το κυριότερο, όμως, ήταν πως ο υιός Γιαννακόπουλος αφαίρεσε αρμοδιότητες από τη Μαρίνα Παπαϊωάννου, σύζυγο του Μπαλτάκου και τότε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ μέσω της εφημερίδας "Πράσινη" γινόταν αποδέκτης ειρωνικών σχολίων.
Σχολιάζοντας την παραίτηση Μπαλτάκου, ο Παύλος Γιαννακόπουλος "άδειασε" τον Μπαλτάκο: "Κουμάντο στην επιχείρησή μου κάνω εγώ και κανένας άλλος. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο αδερφός μου, αλλά εγώ δεν δέχομαι υποδείξεις".
Η αποκατάσταση των σχέσεων ήρθε τέσσερα χρόνια μετά, όταν ο Μπαλτάκος κάθισε δίπλα στον Θανάση Γιαννακόπουλο σε εντός έδρας αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Αν έχει κάποια σημασία, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ήδη φροντίσει να κάνει δωρεά 50.000 ευρώ στο Λιμενικό, με το οποίο έχει ιδιαίτερες σχέσεις ο Μπαλτάκος.
Ο πρώην πια γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου είχε την τύχη να θητεύσει μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ως ασκούμενος δικηγόρος στο γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη, νομικού με πανίσχυρες γνωριμίες, αλλά και να έχει στενή φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα από νεαρή ηλικία. Ήταν ο άνθρωπος που ένωσε Καραμανλή και Σαμαρά και εντέλει γιγάντωσε την πολιτική του καριέρα.
Ωστόσο, στις τέχνες των λεπτών χειρισμών, της διπλωματίας και του ελιγμού σε δύσκολους διαδρόμους εντρύφησε χάρη στον αθλητισμό. Και τα πράγματα ενδεχομένως να είχαν πάρει διαφορετική τροπή, αν το 2000 αποδεχόταν την πρόταση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Μπαλτάκος είπε "όχι" στην προοπτική να διαδεχτεί τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, τη θέση ανέλαβε ο Άγγελος Φιλιππίδης και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ παρουσίασε τις βασικές της προτεραιότητες
Αρνείται τις κατηγορίες, διατυπώνοντας τη θέση πως το έκανε για το «χαρτζιλίκι», χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό περί εκρηκτικού μηχανισμού
Ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης που χειρίζεται τη δικογραφία, θα βρεθούν σήμερα για να δώσουν εξηγήσεις οι 13 ανήλικοι συλληφθέντες
Ένα «ταξίδι» στον καιρό των κατρανάδων