- Newsroom
«Κάποτε οι πελάτες έρχονταν για να επισκευάσουν το αυτοκίνητό τους και δεν ρωτούσαν πόσο θα κοστίσει. Σήμερα κάνουν μόνο τα απαραίτητα. Κάποιοι μάλιστα αφήνουν και τα Ι.Χ. τους στο συνεργείο μέχρι να βρουν τα χρήματα, για να πληρώσουν τις επισκευές. Πλέον φέρουμε και ευθύνη για τα αυτοκίνητα που ‘φιλοξενούμε', καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες αργούν πολύ να βρουν το ποσό που απαιτείται».
Της Λίνας Τσιρέκα
Με τα λόγια αυτά περιγράφει τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες συνεργείων ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Αυτοκινήτων νομού Θεσσαλονίκης Βασίλης Σταματιάδης. Κάποτε μεγάλα συνεργεία έκλειναν ραντεβού με τους πελάτες τους δεκαπέντε ημέρες πριν. Σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό…
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον χώρο των συνεργείων, έκλεισαν 40 επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ τους πρώτους μήνες του έτους λουκέτο έβαλαν άλλες 13 επιχειρήσεις. Μάλιστα κάποιες από αυτές διέθεταν και εργαζόμενους, με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητούν νέα εργασία. «Και ακόμη δεν είδαμε τίποτε» αρκούνται να πουν ιδιοκτήτες συνεργείων, που το 2010 είδαν τα έσοδά τους να καταγράφουν, κατά μέσο όρο, καθίζηση που μεταφράζεται σε 50%.
Την ίδια ώρα με λαίλαπα που τείνει να κυριεύσει τον κλάδο μοιάζουν τα παράνομα συνεργεία. Μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 500. Η ύπαρξη τέτοιων συνεργείων, σύμφωνα με εκπροσώπους του χώρου, έχει αρνητικές παρενέργειες στα νόμιμα συνεργεία, καθώς τους αφαιρεί εργασία, στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα δίνουν για επισκευή με αμφίβολο αποτέλεσμα, αλλά και στα έσοδα του κράτους, καθώς δεν αποδίδονται φόροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών Αυτοκινήτων ο αριθμός των μελών είναι 800, εκ των οποίων οι ενεργοί 500.
Το τεφτέρι ζει και βασιλεύει…
Όπως λέει ο κ. Σταματιάδης, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, το τεφτέρι εν έτει 2011 ζει και βασιλεύει καθώς ακόμη και μέχρι πρότινος καλοπληρωτές πελάτες ζητούν από τους μηχανικούς να κάνουν υπομονή έως ότου βρουν τα χρήματα.
«Τα τεφτέρια είχαν εκλείψει. Δυστυχώς, έκαναν την επανεμφάνισή τους. Όταν κάποιος είναι πελάτης σου, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων, Μηχανών και Μοτοποδηλάτων Ελλάδας (ΟΒΕΑΜΕ) Αναστάσιος Λυκάρτσης, επισημαίνοντας ότι τους δύο πρώτους μήνες ο τζίρος των συνεργείων εκτιμάται ότι περιορίστηκε περίπου κατά 65%. «Το ζήτημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους τους πρώτους μήνες του έτους είναι περίπου 50 - 55 ετών. Αναγκαστικά, τώρα αναζητούν κάτι άλλο, καθώς δεν είναι και σε ηλικία συνταξιοδότησης», σημειώνει ο κ. Λυκάρτσης.
Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση κάνει ιδιαίτερα... εφευρετικούς κάποιους ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι οποίοι, προκειμένου να μειώσουν το κόστος επισκευής, ζητούν να μπουν ακόμη και μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στα αυτοκίνητά τους. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αποφασίζουν να μην επισκευάσουν το τρακαρισμένο τους όχημα και κυκλοφορούν με αυτό.
Χαριστική βολή η απόσυρση
Το αποκορύφωμα των προβλημάτων για τον κλάδο των συνεργείων φαίνεται πως είναι η απόσυρση των Ι.Χ., μέτρο που αν και τρέχει, επί του παρόντος δεν έχει κινήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την αγορά αυτοκινήτου. «Αν η απόσυρση είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ο κλάδος μας θα βρισκόταν σε δυσμενέστερη θέση» εξηγεί ο κ. Σταματιάδης, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος που εκπροσωπεί ζητά η απόσυρση να αφορά τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πριν από το 1990. «Τα αυτοκίνητα δωδεκαετίας είναι σε πολύ καλή κατάσταση . Η απόσυρση θα πρέπει να αφορά αυτοκίνητα που δεν φέρουν καταλύτη», σημειώνει ο κ. Σταματιάδης.