Το υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών
Οι παράγοντες κινδύνου και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προληπτικά
- Newsroom
Η νόσος Αlzheimer (ΝΑ) είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος και η συχνότερη μορφή άνοιας (60 έως 70% όλων των περιπτώσεων). Στη χώρα μας, 200.000 άνθρωποι πάσχουν από τη ΝΑ, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600.000. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο.
Πολύ πρόσφατα τα μονοκλωνικά αντισώματα aducanumab, lecanemab, donanemab έλαβαν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ασθενών με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Παράλληλα με την εύρεση της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της ΝΑ, καθίσταται αναγκαία η αναζήτηση προληπτικών μέτρων εμφάνισης και επιβράδυνσης της νόσου.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου της ΝΑ είναι η αυξημένη ηλικία και η γενετική προδιάθεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι μη τροποποιήσιμοι. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών, η ρύθμισή τους ίσως περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
Πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκε και η επικαιροποιημένη μελέτη της Lancet Commission για την πρόληψη, την παρέμβαση και τη φροντίδα της άνοιας, η οποία διαπίστωσε ότι περίπου το 45% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί με την αντιμετώπιση 14 παραγόντων κινδύνου.
Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, στην οποία συμβάλουν σημαντικά:
Ευχαριστούμε τον Νευρολόγο Βασίλειο Παπαλιάγκα για τις πληροφορίες που παρείχε για την συγγραφή του άρθρου.
Ο Δρ Βασίλειος Παπαλιάγκας είναι Νευρολόγος MD,PhD,MSc, Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, υπεύθυνος του Ιατρείου Μνήμης και Ανοϊκών Διαταραχών της Euromedica Κυανούς Σταυρός και μετακπαιδευθείς στο St Georges Hospital και Royal London Hospital του Λονδίνου.
Νευρολόγος MD,PhD,MSc
www.papaliagkas-neurologos.gr
Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών
Με την πλέον σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους, που ελαχιστοποιούν το τραύμα στη μύτη
Στόχος η πρόληψη καρδειαγγεικών νοσημάτων
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις εξελίξεις στη θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου