Θεσσαλονίκη: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια στον Εύοσμο - Αναφορές για πυροβολισμό στον αέρα - Ένας τραυματίας
Δύο άνδρες καβγάδισαν με τον έναν να καταλήγει στο νοσοκομείο
Ενθρονίστηκε μετά απο 40 ημέρες απουσίας το θαυματουργό εικόνισμα
Η Νέα Μηχανιώνα υποδέχτηκε σήμερα, 3 Μαΐου, το απόγευμα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης ή όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής, "Παναγίας της Προσφυγιάς".
Πλούσια υποδοχή επεφύλαξαν τοπικά, πολιτιστικά σωματεία, η ενορία της Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου.
Η εικόνα έφτασε με αυτοκίνητο στην είσοδο της πόλης και από εκεί άγημα του Γ' Σώματος Στρατού την παρέλαβε και με πομπή την οδήγησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, για την ενθρόνισή της.
Η παρουσία του κόσμου ήταν σύσσωμη και συγκινητική, καθώς η Παναγία Φανερωμένη εκτός από προστάτιδα της περιοχής, αποτελεί θρησκευτικό καταφύγιο πολλών πιστών από την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.
Στη συνέχεια, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, συνχοροσταντούντος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, μαζί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αλμωπίας κ. Στέφανο.
Αύριο, Κυριακή των Μυροφόρων, θα τελεστεί το πρωί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Παναγία Μηχανιώτισσα - Η σύνδεση της με τη Μ. Ασία
Η Παναγία Φανερωμένη δύο λέξεις που εκφράζουν τους πρόσφυγες της Παλαιάς και Νέας Μηχανιώνας συνδέει από το 1923 την περιοχή με τις αλησμόνητες πατρίδες.
Κάτοικοι της Μηχανιώνας στην χερσόνησο της Κυζίκου (σημερινό Çakilköy) την μετέφεραν τυλιγμένη με μάλλινα υφάσματα στη Θεσσαλονίκη, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών και έκτοτε το ιερό εικόνισμα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την περιοχή.
H καντηλανάφτισσα Κατίγκω Μαούτσα ή Λαζαράκαινα μαζί με δύο 15χρονους τον Γρηγόρη Μπογάκη και τον Κώστα Καματάκη και τα εγγόνια της έραψαν μία θήκη από τσίτι και την έκρυψαν σε ένα ντέγκι (μεγάλο δέμα) με ρούχα στον πάτο του μπόγου.
Με πλοίο την μετέφεραν στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης. Όταν εκκενώθηκε κι αυτή η περιοχή με ατμόπλοιο μεταφέρθηκαν στα Λουτρά της Αιδηψού.
Στις 30 Απριλίου 1923 οι Μηχανιώτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με το ατμόπλοιο Θέτις και μαζί με πρόσφυγες από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, την Κερασιά, το Αμπαρλί, το Καστέλι και την Ίμβρο δημιούργησαν τη Νέα Μηχανιώνα, με πρωτεργάτη τον Μηχανιώτη καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαργαρίτη Ευαγγελίδη.
Η εικόνα βρήκε έκτοτε απάγκιο μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.
Η εικόνα είχε μεταφερθεί για συντήρηση στο Ίδρυμα Ορμύλια "Παναγία η Φιλανθρωπινή" σύμφωνα με την γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. (ΚΑΣ), καθώς υπήρχαν φθορές στο εσωτερικό της.
Μετά από 40 ημέρες συντήρησης, η ιερή εικόνα επέστρεψε στο "σπίτι" της, σε μία ημέρα ιστορική για την περιοχή.
Δύο άνδρες καβγάδισαν με τον έναν να καταλήγει στο νοσοκομείο
Για πολιτική υποκρισία και διαστρέβλωση των λεγόμενων της δημοτικής αρχής κατηγόρησε την αντιπολίτευση
Πρόκειται για έναν 36χρονο που αναζητείται για να δώσει εξηγήσεις
«Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας