Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Οριστικές αποφάσεις σε ένα εξάμηνο με Πειθαρχικό για δικαστές που καθυστερούν

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το σχέδιο

- Newsroom

Την έκδοση οριστικών δικαστικών αποφάσεων εντός έξι μηνών και ταυτόχρονα τη θέσπιση ποινών στους δικαστές που καθυστερούν προτείνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, αυτή είναι μία από τις πολλές προτεινόμενες αλλαγές από την ομάδα εργασίας, η οποία περιλαμβάνει δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης, θα ενεργοποιείται αυτομάτως πειθαρχική διαδικασία κατά των δικαστών. Το μέτρο αυτό μειώνει τα χρονικά όρια για την έκδοση αποφάσεων από 8 συν 2 μήνες σε 6 μήνες, ασκώντας έτσι σημαντική πίεση στους δικαστές να εκδίδουν τις αποφάσεις τους εγκαίρως.

Τι περιλαμβάνει 

Αναλυτικά, η πρόταση αυτή για τον Νέο Κώδικα αναφέρεται στην τακτική και τις ειδικές διαδικασίες η οριστική απόφαση εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης. Στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη συζήτηση. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εντός ενός (1) μήνα από τη συζήτηση.

Δηλαδή και όπως ορίζει το σχέδιο, εάν ο δικαστής διαπιστώσει ότι δεν προλαβαίνει, υποχρεούται να ενημερώσει τον προϊστάμενό του εντός 5 μηνών σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης, εφόσον αφορά τις τακτικές και τις δικές διαδικασίες.

Για την εκουσία δικαιοδοσία, η ενημέρωση πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 3 μηνών, ενώ για τα ασφαλιστικά μέτρα εντός 20 ημερών. Επιπλέον, ο δικαστής οφείλει να δηλώσει το επιπλέον διάστημα που θα απαιτηθεί για την έκδοση της απόφασης.

Επιπλέον και σχετικά με την πειθαρχική διαδικασία, θα ισχύουν τα εξής:

  • Ο προϊστάμενος του δικαστηρίου έχει την υποχρέωση να αποστείλει το συγκεκριμένο έγγραφο στον Άρειο Πάγο. Επιπλέον, το δικαστήριο πρέπει να ενημερώσει τους διαδίκους σχετικά με την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης που τους αφορά, τον εκτιμώμενο χρόνο έκδοσής της σύμφωνα με τη δήλωση του δικαστή, καθώς και τους λόγους της καθυστέρησης.
  • Με την συμπλήρωση του μέγιστου χρόνου για την έκδοση της απόφασης, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, και αφού ληφθεί υπόψη η έγγραφη ενημέρωση του δικαστή σύμφωνα με την παράγραφο 2, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων αναλαμβάνει να εξετάσει αν η καθυστέρηση είναι δικαιολογημένη. Σε περίπτωση που η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και ο επιπλέον χρόνος που έχει δηλωθεί έχει παρέλθει χωρίς να έχει δημοσιευθεί η καθυστερούμενη απόφαση, ο δικαστής υποχρεούται να επιστρέψει τη δικογραφία. Διαφορετικά, η δικογραφία αφαιρείται άμεσα με απόφαση του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο ή του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης.

Ακόμα και όπως συνεχίζει το dikastiko.gr, η διάταξη αυτή, όπως παρουσιάστηκε στη συζήτηση, έχει την υποστήριξη των δικηγόρων, ενώ οι δικαστές ζητούν επιπλέον χρόνο, τουλάχιστον ενός μήνα, για κάθε διαδικασία. Επιπλέον, ζητήθηκε να παρατεθούν στην επιτροπή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των δικαστών (πρώτου βαθμού), τις υποθέσεις που εισάγονται και τον αριθμό των υποθέσεων που εκδικάζει ο καθένας, προκειμένου να προσδιοριστεί ο εύλογος χρόνος έκδοσης της απόφασης.

Τι θα ισχύει για τον αυτόματο προσδιορισμό 

Η καινοτομία περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, τον αυτόματο προσδιορισμό εκδίκασης της υπόθεσης εντός 5-6 μηνών από την κατάθεση του δικογράφου της αγωγής.

Η τροποποίηση του (υπό διαμόρφωση) άρθρου 215 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προγραμματίζεται να εισάγει επίσης στάδιο υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

  •  Με την κατάθεση της αγωγής ορίζεται δικάσιμος, η οποία προσδιορίζεται μετά την πάροδο πέντε μηνών από την κατάθεση και πάντως όχι πάνω από τον έκτο μήνα μετά από αυτήν, και όταν η αγωγή θα πρέπει να επιδοθεί στο εξωτερικό, στην πρώτη δικάσιμο μετά την πάροδο οκτώ μηνών από την κατάθεση και πάντως όχι πάνω από τον ένατο μήνα μετά απ’ αυτήν.
  •  Αν δεν ορίζεται άλλως, η αγωγή επιδίδεται στον εναγόμενο μέσα σε προθεσμία (20) είκοσι ημερών από την κατάθεσή της. …Με την επίδοση της αγωγής ξεκινά και η διαδικασία διαμεσολάβησης, όπου είναι υποχρεωτική. Αν η αγωγή δεν επιδοθεί νομίμως μέσα στην προθεσμία αυτή, θεωρείται ως μη ασκηθείσα. 

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Loader