- Newsroom
Λύση στο πρόβλημα ανθρώπων που πάσχουν από νανισμό ή αχονδροπλασία δίνεται με την επαναστατική μέθοδο της διατατικής οστεογένεσης ή ιστογένεσης.
Πρόκειται για την επιμήκυνση των μακρών οστών έως και 30 εκατοστά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι υπάρχουσες ανισοσκελίες, οι οποίες προέρχονται είτε από σοβαρούς τραυματισμούς είτε από συγγενείς παθήσεις. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διατατικής Ιστογένεσης, αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ Ιπποκράτης Χατζώκος, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατατικής Ιστογένεσης, με διεθνή συμμετοχή, που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Πάλας" της Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, εκτός από τους ασχολούμενους με τη διατατική ιστογένεση έλληνες ορθοπαιδικούς, και αναγνωρισμένοι για την προσφορά τους ορθοπαιδικοί χειρουργοί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Αρμενία και την Ιαπωνία.
"Με τη μέθοδο της διατατικής ιστογένεσης είναι δυνατή η αύξηση του μήκους των μακρών οστών, όπως και η κάλυψη ελλειμμάτων των οστών ή διαφορετικά οστικών κενών. Αποτελεί μια επαναστατική και εντυπωσιακή, ως προς την αποτελεσματικότητά της, μέθοδο αντιμετώπισης δυσεπίλυτων ορθοπαιδικών προβλημάτων. Η μέθοδος της διατατικής ιστογένεσης δίνει νέες δυνατότητες στον ορθοπαιδικό χειρουργό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακές μεθόδους", επισήμανε ο κ. Χατζώκος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με την επιμήκυνση των μακρών οστών είναι δυνατή η αντιμετώπιση ανισοσκελιών ακόμη και αρκετών εκατοστών, που προέρχονται είτε από σοβαρούς τραυματισμούς, είτε από συγγενείς παθήσεις. Εξάλλου, ταυτόχρονα με την αύξηση του μήκους, είναι δυνατή και η διόρθωση συνυπαρχουσών παραμορφώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζώκο, "με τη μέθοδο αυτή, αυξάνοντας το μήκος και των δύο σκελών, είναι δυνατή η βελτίωση του αναστήματος έως και 30 εκατοστά. Έτσι είναι δυνατό να ευεργετηθούν συνάνθρωποί μας με ιδιαίτερα χαμηλό ανάστημα, όπως οι πάσχοντες από αχονδροπλασία ή νανισμό και πολλές άλλες κατηγορίες βραχύσωμων ατόμων. Με την ίδια μέθοδο είναι δυνατή και η κάλυψη οστικών ελλειμμάτων πολλών εκατοστών, που αποδίδονται είτε σε σοβαρούς τραυματισμούς είτε σε αφαίρεση παθολογικού τμήματος οστού για τη θεραπεία όγκων, οστικών λοιμώξεων, χρόνιας οστεομυελίτιδας κτλ."
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Χατζώκος, οι εφαρμογές των μεθόδων που στηρίζονται στη διατατική ιστογένεση, παρότι θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικές, δεν είναι άμοιρες προβλημάτων. Τέτοια προβλήματα απαιτούν μακρό χρόνο θεραπείας και εμφανίζουν υψηλή συχνότητα επιπλοκών. Κατά συνέπεια, τα τελευταία 15-20 χρόνια παρατηρείται έντονη ερευνητική δραστηριότητα, με στόχο κυρίως τη λύση ή τουλάχιστον άμβλυνση αυτών των προβλημάτων.
Σήμερα η μέθοδος έχει επεκταθεί σε αρκετές νοσηλευτικές μονάδες της χώρας και πάρα πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζονται με την παραπάνω τεχνική, η οποία ήρθε να συμπληρώσει τις παλαιότερες μεθόδους και όχι να τις καταργήσει.