Ναυάγιο της Πύλου: Κακουργηματική δίωξη σε 17 λιμενικούς

17 αξιωματικοί του Λιμενικού, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός του Σώματος, Γιώργος Αλεξανδράκης, αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.

- Newsroom

Ποινικές διώξεις κατά 17 αξιωματικών του Λιμενικού για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου άσκησε η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου.

Σύμφωνα με την ΕφΣυν, ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξανδράκης, και άλλοι 16 αξιωματικοί του Λιμενικού αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες και καλούνται να απολογηθούν ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

Η σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη ήρθε λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 650 πρόσφυγες.

Οι κατηγορούμενοι

Μεταξύ των 17 κατηγορούμενων Λιμενικών, βρίσκονται, εκτός του πρώην αρχηγού, ο πλωτάρχης Μιλτιάδης Ζουριδάκης, κυβερνήτης του μοιραίου περιπολικού 920 που βρέθηκε κοντά στο σκάφος των προσφύγων χωρίς να διατάξει έρευνα και διάσωση, παρά μόνο μετά την ανατροπή και βύθιση του σκάφους των προσφύγων.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού 920, μέλη των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος αντί για διασώστες, ενώ επίσης έλειπαν από το σκάφος επαρκή μέσα διάσωσης, ένδειξη ότι εξ αρχής σκοπός του Λιμενικού δεν ήταν η διάσωση. Κατηγορούμενοι είναι επίσης ανώτατα στελέχη της δύναμης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Συγκεκριμένα ο πλωτάρχης του περιπολικού 920 κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων (277.1.β και δ ΠΚ) για επικίνδυνη διατάραξη της συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων (291. 1. ββ και δδ ΠΚ) και για παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου (122 ΣΠΚ).

Το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού κατηγορείται για συνδρομή σε πρόκληση ναυαγίου με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, συνδρομή σε επικίνδυνη διατάραξη της συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες πράξεις που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, όπως και για έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπων για τους οποίους υπήρχε νομική υποχρέωση διάσωσης, παρ’ όλα αυτά τους άφησαν αβοήθητους με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων. Με την τελευταία κατηγορία κατηγορούνται επίσης ο τότε αρχηγός του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξανδράκης, ο επόπτης του ΕΚΣΕΔ και άλλοι δύο αξιωματικοί του ΕΚΣΕΔ που ήταν σε επιφυλακή το μοιραίο βράδυ.

Με χωριστή διάταξη η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά απαλλάσσει τον σημερινό αρχηγό του Λιμενικού, Τρύφωνα Κοντιζά, και άλλους τρεις ανώτατους αξιωματικούς που εμπλέκονταν στη διαχείριση του μοιραίου περιστατικού, καθώς έκρινε ότι δεν είχαν αρμοδιότητα το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη λειτουργία και τη δράση του ΕΚΣΕΔ. Ωστόσο η παρουσία και εμπλοκή τους στο περιστατικό, όπως και στον θάλαμο επιχειρήσεων, απασχόλησε και την έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε εντοπίσει ενδείξεις για βαρύτατες ευθύνες τους. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι επιζώντες μηνυτές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου εναντίον της απαλλακτικής διάταξης.

Loader