ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ Άναψαν... τα καζάνια

- Newsroom

Άρωμα σταφυλιού άρχισε νʼ αναδύεται αυτές τις ημέρες από τα 42 καζάνια της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησε η διαδικασία της απόσταξης, για να παραχθεί το φημισμένο τσίπουρο της περιοχής.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι άμβυκες, δηλαδή τα χάλκινα καζάνια όπου βράζουν οι φλοιοί των σταφυλιών, γεμίζουν με γλυκάνισο και κάθε λογής μυρωδικά και οι παραγωγοί ή οι “καζαντζήδες”, όπως χαρακτηρίζονται, απολαμβάνουν πρώτοι το αποτέλεσμα του κόπου που κατέβαλαν ολόκληρη τη χρονιά.
Η καλλιέργεια της αμπέλου και η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στη Νέα Μεσημβρία ξεκίνησε από το 1926, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι πρόσφυγες από τη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι συνέχισαν στο νέο τους τόπο τη συγκεκριμένη αγροτική τους ενασχόληση. “Το κρασί μας έχει ρίζες χιλιάδων χρόνων. Οι παλιοί αμπελουργοί που ήρθαν πρόσφυγες είχαν σαν παράλληλη απασχόληση τα αμπέλια και έβγαζαν μικρές ποσότητες. Οι νεότεροι όμως έφτιαξαν ολοκληρωμένες μονάδες και έβαλαν ο καθένας τη δική του σφραγίδα στο κρασί και το τσίπουρό μας”, αναφέρει ο Λευτέρης Μαργαρίτης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νέας Μεσημβρίας. Σήμερα καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα αμπελώνες και είναι ανεπτυγμένες 42 οικογενειακές επιχειρήσεις.
“Ξεκίνησε ο παππούς μου όταν ήρθε από τη Μεσημβρία. Συνέχισε ο πατέρας μου και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ανέλαβα εγώ την οικογενειακή επιχείρηση και προχώρησα σε κάθετη παραγωγή. Παράγουμε και εμφιαλώνουμε”, περιγράφει ο κ. Μαργαρίτης Αυγερινίδης. “Από μικρός αγόρασα καζάνι και φτιάχνω τσίπουρο. Τώρα παρέδωσα την επιχείρηση στα παιδιά μου”, λέει ο κ. Μίλτος Δαμάσκος.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Ο κάθε παραγωγός της Νέας Μεσημβρίας έχει τη δική του συνταγή, για να έχει ωραίο άρωμα και γεύση το τσίπουρο. “Κάθε τσίπουρο είναι διαφορετικό, διότι, εκτός από το βασικό περιεχόμενο ή το γλυκάνισο, μπορούμε να βάλουμε και άλλα υλικά. Έχω βάλει και κρόκο Κοζάνης. Δεν υπάρχει πάντως καλό και κακό κρασί. Η κρίση είναι υποκειμενική”, σύμφωνα με την κ. Μαρία Γιαμαλίδου, σύζυγο παραγωγού. “Το αμπέλι θέλει την φροντίδα του όλο το χρόνο και προσπαθούμε να έχουμε προϊόν καλής ποιότητας. Έρχονται και επώνυμοι παραγωγοί και αγοράζουν σταφύλια από την περιοχή μας”, προσθέτει η ίδια.
“Καλλιεργούσα αμπέλια, αλλά τα σταφύλια δεν έχουν καλές τιμές. Τα τελευταία δέκα χρόνια πήρα καζάνι και βγάζω μόνο τσίπουρο. Ένα ποτηράκι τσίπουρο ή κρασί πρέπει να υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Κάνει καλό στην υγεία”, συνιστά ο κ. Μαργαρίτης Κοσμίδης. “Η παράδοση ξεκίνησε από τον παππού μας και θα συνεχιστεί στην οικογένεια με τον γιο μου, που απολύεται σε δύο μήνες από το στρατό. Θα προχωρήσουμε και σε εμφιάλωση”, τονίζει ο κ. Παναγιώτης Βελίκος.
Η διαδικασία της απόσταξης θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και σε συγκεκριμένες ώρες που ορίζονται από τις ελεγκτικές αρχές. Τα καζάνια ελέγχονται από ειδικούς επιθεωρητές, από την εφορία και τις τελωνειακές αρχές, καθώς “το επάγγελμα είναι κλειστό και οι άδειες είναι συγκεκριμένες. Πολλοί παραγωγοί μας αγόρασαν άδειες από άλλους νομούς της χώρας, από συνταξιούχους και συνεχίζουν να αγοράζουν άδειες για να αυξηθούν οι άμβυκες”, όπως λέει ο κ. Μαργαρίτης. Η άδεια για το καζάνι πωλείται από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ το τέλος παραγωγής που καταβάλλουν στο κράτος οι “καζαντζήδες” ανέρχεται σε 100 ευρώ την ώρα.


"Τσιπουρογιορτές" στη Βέροια

Καζάνι που, επί δύο μέρες θα βράζει τσίπουρο, θα στηθεί στην πλατεία του δημαρχείου Βέροιας, περιμένοντας τους “πιστούς” του είδους να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του, να το γευτούν και να γλεντήσουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Η ιδέα γεννήθηκε με την απόκτηση ενός παραδοσιακού καζανιού από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Βέροιας, το οποίο πρόκειται μελλοντικά να εκτεθεί στο λαογραφικό μουσείο της πόλης.
Η εκδήλωση θα γίνει το διήμερο 31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της γιορτής με τίτλο “Τσιπουρογιορτές - Καζάνι που βράζει”, την οποία διοργανώνει ο δήμος Βέροιας, με στόχο την προβολή του τσίπουρου ως τοπικού παραδοσιακού προϊόντος. “Το βράσιμο του τσίπουρου αποτελεί παράδοση για ολόκληρη την Ημαθία. Είναι μια ιεροτελεστία με πολλούς πιστούς και αυτήν την παράδοση θέλουμε να την κάνουμε γνωστή στο πανελλήνιο”, δήλωσε η δήμαρχος της Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου. Παράλληλα, στο ισόγειο του δημαρχείου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα το τσίπουρο. Στους “πιστούς” του συγκεκριμένου ποτού θα προσφερθούν επίσης τυροκομικά προϊόντα, προσφορά τοπικών παραγωγών.
Loader