Νεάπολη-Συκιές: Επιχείρηση «διάσωσης» των παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και των 324 εργαζομένων - Κοινό μέτωπο με δήμους

Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου δήμος και εργαζόμενοι θα βρεθούν στα… κάγκελα του ΥΜΑΘ για να διαμαρτυρηθούν και να επιδώσουν ψήφισμα στον υφυπουργό Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα

Κοινό μέτωπο με εργαζομένους, δήμους, βουλευτές της Θεσσαλονίκης και με συνδικαλιστικούς φορείς συγκροτεί ο δήμος Νεάπολης για την σωτηρία των βρεφικών παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ ΜεΑ), η λειτουργία των οποίων κινδυνεύει να ανασταλεί και να μείνουν στον… δρόμο 324 εργαζόμενοι.

Ο κίνδυνος να ανασταλεί η λειτουργία των συνολικά 12 βρεφονηπιακών σταθμών και 8 ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜεΑ, που εντάσσονται στη διασωζόμενη Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), όπως και να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των 324 εργαζομένων, είναι ορατός περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους λειτουργίας των δομών αυτών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρηματοδότηση από το κράτος.

Και αυτό, καθώς σύμφωνα με τον δήμο το κόστος ανά παιδί στους βρεφικούς σταθμούς εκτιμάται στα 5.500 ευρώ και η αξία του voucher είναι 3.239 ευρώ, ενώ στους παιδικούς σταθμούς στα 4.500 ευρώ με την αξία του voucher στα 2.612 ευρώ. Συνολικά, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών καλείται να χρηματοδοτεί με 5,5 εκατ. ευρώ τους 12 βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τα 8 ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜεΑ, αφού δεν επαρκούν τα χρήματα που λαμβάνει από την κρατική επιχορήγηση μέσω των voucher.

Στη διάρκεια σημερινής ευρείας σύσκεψης στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τη συμμετοχή δημάρχων, βουλευτών της Θεσσαλονίκης, εργαζομένων, εκπροσώπων συνδικαλιστικών σωματείων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ, όπως και για τον κίνδυνο που τις απειλεί, ενώ αποφασίστηκε από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, στις 11.00 δήμος Νεάπολης - Συκεών και εργαζόμενοι στις δομές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητήριο, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κώστα Γκιουλέκα, στον οποίο θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών κ. Δανιηλίδη παρέστησαν εκπρόσωποι βουλευτών της Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Θόδωρος Τζέκος, αντιδήμαρχοι από τους δήμους Καλαμαριάς, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου, καθώς και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Νεάπολης Συκεών, της ΠΟΕ - ΟΤΑ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ.

Αποφασίστηκε ακόμη, το ψήφισμα που θα επιδοθεί στον υφυπουργό κ. Γκιουλέκα να διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες από Επιτροπή που θα συσταθεί από τους εκπροσώπους δήμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και εκπροσώπους εργαζομένων.

Κάλεσμα σε όλους τους δήμους

Ο δήμαρχος κ. Δανιηλίδης, μιλώντας στη σύσκεψη, απηύθυνε κάλεσμα να συμμετάσχουν στις κινητοποίηση όχι μόνο οι δήμοι και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι γονείς.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ενώ ο δήμαρχος έχει θέσει το θέμα μέσω επιστολής του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρχηγούς των κομμάτων και στο σύνολο των βουλευτών, καθώς και στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και ΠΕΔΚΜ.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, κάνει λόγο για «τραγικό απολογισμό του προγράμματος ήδη από το 2016, που πλήττει κυρίως τις δημοτικές δομές, ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε», καθώς, όπως αναφέρει «η αξία του voucher διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, όταν το συνολικό κόστος λειτουργίας των τμημάτων, ειδικά των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, αυξήθηκε θεαματικά εξαιτίας των ανατιμήσεων στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων, δεδομένης της αυστηρής τήρησης του νόμου σχετικά με την αναλογία των βρεφονηπιοκόμων και παιδιών ανά τμήμα».

«Μόνο τα πάγια έξοδα των Παιδικών Βρεφικών Σταθμών μας», συνεχίζει» είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα και αυτό χωρίς να συμπεριλάβουμε τις συντηρήσεις. Ενδεικτικά, κρίσιμο είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας των βρεφικών τμημάτων, όταν το ποσό του voucher του προγράμματος προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι για παράδειγμα με σίτιση 3.239 ευρώ και ένα βρεφικό τμήμα το μισθολογικό κόστος για δύο τμήματα των 12 βρεφών ανέρχεται σήμερα σε 161.000,00 ευρώ, το δε συνολικό ετήσιο κόστος ανά παιδί ανέρχεται σε 6.846 ευρώ, τη στιγμή που η αξία του voucher είναι μόλις 3.249 ευρώ ανά βρέφος και να δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 93.522 ευρώ».

Εθνικό πρόγραμμα με σταθερή χρηματοδότηση

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ο κ. Δανιηλίδης, επαναφέρει το πακέτο των προτάσεών του, όπως:
-Μόνιμες δημοτικές δομές παιδικής προστασίας

Loader