Η Ρόδος δημιουργεί το πρώτο Μητρώο Δέντρων
Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει
Οι αλλαγές στις ποινές προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να ψηφιστεί ως τα τέλη Ιουλίου
Επί ποδός πολέμου, εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού, βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε Δήμους, Περιφέρειες και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, καθώς στο πλαίσιο της αξιολόγησης στο Δημόσιο που σήκωσε ήδη θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση εισάγει και το επικαιροποιημένο Πειθαρχικό Δίκαιο για όλους τους διοικητικούς υπάλληλους, υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αλλά και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.
Πειθαρχικό Δίκαιο υπήρχε, πλέον όμως αυστηροποιείται στον μέγιστο βαθμό. Για παράδειγμα, αν ένας υπάλληλος αρνηθεί την αξιολόγησή του, του αφαιρούνται δύο μισθοί μέσα στη χρονιά, ενώ αν αρνηθεί και τον δεύτερο χρόνο, παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης. Παράλληλα προβλέπονται πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τις 30.000 ευρώ.
Οι αλλαγές στις ποινές προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων», το οποίο μπήκε ήδη σε διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί ως τα τέλη Ιουλίου.
Εν ολίγοις, το νέο Πειθαρχικό για το Δημόσιο γίνεται αυστηρότερο, βάζοντας στο κάδρο μέχρι και την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση -είτε ως αξιολογητές, είτε ως αξιολογούμενοι.
Συνδικάτα και εργαζόμενοι διαμηνύουν πως το επικαιροποιημένο Πειθαρχικό Δίκαιο όσον αφορά την αξιολόγηση είναι μία ακόμα «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση γιατί, όπως αναφέρουν, «βαφτίζει» πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Τονίζουν ότι η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι δυναμική ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΑΔΕΔΥ υπενθυμίζουν ότι, όπως όλο το μεγάλο προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι απείχαν από την αξιολόγηση, έτσι θα συνεχίσουν και τώρα, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τις ποινές.
«Δεν πρόκειται για μία απλή αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά για ένα απαράδεκτο, κυνικό και αντεργατικό σχέδιο που στόχο έχει να ενισχύσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, ενώ αποτελεί φυσική συνέχεια του πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων που αντιτάσσονται στις προθέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ.
Αρνείσαι την αξιολόγηση; Τιμωρείσαι
Βάσει του νομοσχεδίου η άρνηση αξιολόγησης, στοχοθεσίας, επιμόρφωσης κ.ά. θα θεωρείται πλέον πειθαρχικό παράπτωμα, με τις ποινές να προβλέπουν περικοπή μισθών και απόλυση. Για τους εργαζομένους μάλιστα, μείζονος σημασίας θεωρείται η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για κατάργηση των υφιστάμενων Πειθαρχικών Συμβουλίων, τα οποία θα αντικατασταθούν από το νέο «Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα», αποτελούμενο αποκλειστικά από νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), χωρίς εκπροσώπηση εργαζομένων.
Ειδικότερα στο άρθρο 8 του Ν. 4940/2022 (Α’ 112) περί γενικών αρχών συστήματος αξιολόγησης, προστίθεται η παράγραφος 8 που αναφέρει τα εξής:
«Η άρνηση ή η παράλειψη υπαλλήλου να συμμετάσχει, να διευκολύνει ή να προβεί σε ενέργεια που αφορά στον προγραμματισμό, στην αξιολόγηση, στη στοχοθεσία, στις μετρήσεις, στις επιμορφώσεις ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο σχετικά με την απόδοση, την αποτελεσματικότητα ή την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές που ορίζονται στις περ. β) έως θ) της παρ. 1 του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26), όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές δύο (2) μηνών.
Αν ο υπάλληλος συμπεριφέρεται κατά τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο και παραλείπει κατ’ επανάληψη για δύο (2) συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους την εκπλήρωση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, τότε το παράπτωμα μπορεί να τιμωρηθεί με την πειθαρχική ποινή της περ. ι) του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.»
Πειθαρχικός μηχανισμός τιμωρίας και φόβητρου
«Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο στην ουσία βαφτίζεται ως νέο καθώς υπήρχε πάντα, όπως και η μη έγκαιρη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης είχε ενταχθεί και διατηρηθεί στον υπαλληλικό κώδικα ως πειθαρχικό αδίκημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι απείχαν από την αξιολόγηση όχι από προσωπικό «τσαμπουκά», αλλά γιατί υπάκουσαν στις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους σωματείων. «Αποφάσισε η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο να χτυπήσει τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, την ώρα που επιμένει να έχει π.χ. τις υπηρεσίες των δήμων και εν γένει των ΟΤΑ υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Δεν θα τα καταφέρει όμως γιατί το πλαίσιο είναι ξεκάθαρα τιμωρητικό», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος.
«Είναι άλλο βάζω μία λάθος υπογραφή σε ένα έγγραφο και άλλο υπογράφω επειδή χρηματίστηκα. Την ίδια ώρα έχουμε και τους αιρετούς που υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να κάνουν διάφορες πράξεις και εντέλει οι ευθύνες αντί να βαρύνουν τον δήμαρχο, βαραίνουν τον υπάλληλο», σημείωσε ο ΓΓ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόσθεσε ότι αξιολόγηση με αυτές τις πρακτικές δεν μπορεί να προχωρήσει. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση και μετατρέπει την άρνηση σε πειθαρχικό αδίκημα, αυστηροποιεί τις ποινές στην αρχή με χρηματική ποινή αποδοχών τουλάχιστον δύο μηνών και στη συνέχεια με την ποινή της οριστικής παύσης -απόλυσης», είπε ο ίδιος.
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι είναι επί ποδός και η πρώτη αντίδραση θα έρθει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, για να κορυφωθεί το φθινόπωρο.
Για εξοντωτικές ποινές κάνει λόγο με τη σειρά της η διοίκηση της Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά της να επιβάλει στους εργαζομένους τον φόβο.
Η κυβέρνηση, σημειώνει η ΟΣΥΑΠΕ, «διευρύνει τα πειθαρχικά παραπτώματα και πλέον εντάσσει στην κατηγορία αυτή δράσεις ή ενέργειες που έχουν σχέση με την κοινωνική, πολιτική, συνδικαλιστική δραστηριότητα των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο με την συμπεριφορά τους στον χώρο εργασίας». Παράλληλα, όπως αναφέρει, «αλλάζει ο τρόπος κοινοποιήσεων στον διωκόμενο, που αφορά τον τρόπο αποστολής της κλήσης σε απολογία, του παραπεμπτηρίου, ειδοποιήσεων κ.λπ., καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται με e-mail».
Επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν στοχεύει στους επίορκους αλλά «θωρακίζει έναν πειθαρχικό μηχανισμό που θα λειτουργεί ως φόβητρο για όσους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι, να διεκδικούν, να αντιστέκονται, να μη σιωπούν».
Τι προβλέπει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο
Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο διευρύνεται και αυστηροποιεί το πλαίσιο ποινών ως εξής:
- Εισάγονται νέες ποινές, (πχ. η αφαίρεση έως τεσσάρων μισθολογικών κλιμακίων και η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης έως και πέντε έτη.)
- Αυξάνονται τα πρόστιμα σε αποδοχές που μπορούν να επιβάλουν οι πειθαρχικά προϊστάμενοι (π.χ. αύξηση του προστίμου του υπουργού από αποδοχές τριών μηνών σε πέντε μηνών κ.λπ.)
- Προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης -απόλυσης (π.χ. άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας!). Ταυτόχρονα διατηρείται η «ανάξια» ή «αναξιοπρεπής» συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η «παράβαση υποχρέωσης εχεμύθειας», ως λόγοι οριστικής παύσης -απόλυσης.
- Ενισχύονται σημαντικά οι περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να επιβληθούν εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και 30.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ.
- Διευρύνονται οι περιπτώσεις για θέση υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη αργία από τη Διοίκηση, χωρίς τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (π.χ. σύλληψη, επιβολή περιοριστικών όρων αντί προσωρινής κράτησης, κ.λπ.).
- Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, απομακρύνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί από αυτά και προβλέπεται αποκλειστική σύνθεσή τους από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή διορισμένους συμβούλους του Δημοσίου.
-Οι Νομικοί Σύμβουλοι, δηλαδή οι δικηγόροι του Κράτους που έχουν ως αποστολή να υπερασπίζονται το Δημόσιο ως εργοδότη, θα έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζουν τις πειθαρχικές διώξεις του Δημοσίου εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων. Το μόνο που προβλέπει το νομοσχέδιο ως εκπροσώπηση των εργαζομένων, είναι η δυνατότητα να παραστεί, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος τριτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης προκειμένου να τοποθετηθεί ενώπιον τον Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτηση του διωκόμενου υπαλλήλου.
-Καταργείται η δυνατότητα ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, δηλαδή ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τη νομική προστασία των υπαλλήλων. Έτσι όμως οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να στρέφονται στη δαπανηρή, ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής προσφυγής. Παράλληλα προβλέπονται περιπτώσεις όπου ο υπάλληλος δεν έχει ούτε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής (επιβολή ποινής αποδοχών έως ενός μήνα), που σημαίνει ότι καταργείται κάθε δικαίωμα νομικής προστασίας.
- Εισάγεται ο θεσμός της πειθαρχικής συνδιαλλαγής. Στη διαδικασία αυτή, ο διωκόμενος υπάλληλος καλείται να ομολογήσει την ενοχή του με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερης ποινής.
-Αλλάζει ο τρόπος κοινοποιήσεων στον διωκόμενο, που αφορά τον τρόπο αποστολής της κλήσης σε απολογία, του παραπεμπτηρίου, ειδοποιήσεων κ.λπ., καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται με e-mail και θα θεωρείται ότι ο διωκόμενος υπάλληλος το έλαβε τρεις εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του, ανεξάρτητα από το εάν ο ίδιος έχει απαντήσει ότι έλαβε γνώση ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται μία υποχρέωση των υπαλλήλων να έχουν συνεχή πρόσβαση στα e-mail τους, εκτός της εργασίας τους και κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.
*ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.07.2025
Η γραμμή θα είναι πανελλαδική και θα αφορά όλα τα θέματα των υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Δηλώνει ότι γνωρίζει το πώς πέθανε το παιδί, αλλά δεν μπορεί να το αποκαλύψει σε αυτό το στάδιο
Οι αστυνομικοί παρέλαβαν το νήπιο και το μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα