Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ στις 11:00 για ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς
Θα γίνει με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκέων ενώ αναμένεται να συμμετέχουν και αντιπροσωπείες από άλλους δήμους.
- Newsroom
Την ολοκλήρωση της αναστύλωσης τριών βυζαντινών νερόμυλων, που χρονολογούνται το 12ο με 13ο μ.Χ. αιώνα, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης. Το "Μυλοτόπι" της Πολίχνης βρίσκεται στο συνοικισμό Μετεώρων του δήμου και εκτός από τους τρεις νερόμυλους, που είναι επισκέψιμοι, δρομολογείται και η αναστύλωση άλλων τριών στην ίδια περιοχή, καθώς και κάποιων σε άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης.Του Αριστείδη Μάτιου
Οι τρεις νερόμυλοι αποτελούν μέρος ενός υδρομυλικού συστήματος δώδεκα νερόμυλων που αναπτύχθηκε στα βυζαντινά χρόνια κατά μήκος του ρέματος, το οποίο πήγαζε από το Χορτιάτη και κατέληγε στο Θερμαϊκό κόλπο. Παρότι η περιοχή των Βυζαντινών νερόμυλων έχει επιβαρυνθεί με την πάροδο των χρόνων από μπάζα, απορρίμματα και από καταπατήσεις της δημοτικής γης, παραμένει ένας χώρος που αποτελεί σημείο αναφοράς για το δήμο Πολίχνης και για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ο δήμος Πολίχνης άρχισε τις προσπάθειες ανάπλασης της περιοχής από το 1996, ώστε να μετατραπεί σε ένα περιαστικό πάρκο με αρχαιολογικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, επισκέψιμο από όλους τους Θεσσαλονικείς. Το έργο της ανάπλασης είχε προϋπολογισμό 800.000 ευρώ, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης της εισόδου, των χώρων στάθμευσης, ενός υπαίθριου θεάτρου χωρητικότητας 500 θέσεων, των εγκαταστάσεων φωτισμού και της φυτοτεχνικής του χώρου. "Ευχαριστούμε το δήμο Πολίχνης για την ευαισθησία που έχει δείξει, ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί αυτό το δείγμα τεχνολογίας του παρελθόντος. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία και θα συνεχίσουμε την αξιοποίηση της περιοχής", είπε η αρχιτέκτων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαρούλα Σιαξαμπάνη.
ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ
Το υδρομυλικό σύστημα των δώδεκα νερόμυλων έχει μεγάλη ιστορική αξία για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η σημασία του κατά την περίοδο του Βυζαντίου ήταν τεράστια για την οικονομία της περιοχής. "Έχουμε ήδη αρχίσει τις επαφές και με δημάρχους άλλων δήμων όπου υπάρχουν νερόμυλοι, ώστε να αξιοποιηθεί όλο το σύστημα που υπήρχε στα βυζαντινά χρόνια. Ειδικότερα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το δήμο Πεύκων και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε κοινή δράση για την ανάδειξη όλων των νερόμυλων", ανέφερε ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχει αρχίσει σειρά εκδηλώσεων για την ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της πόλης σχετικά με τη λειτουργία των νερόμυλων. Σήμερα και αύριο διεξάγεται συνέδριο για την ανάδειξη και τη δημοσιοποίηση των βυζαντινών νερόμυλων με τίτλο "Βυζαντινοί νερόμυλοι και πολυπολιτισμική Πολίχνη" στο πνευματικό κέντρο Μετεώρων. Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα γίνει αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, στις 26 και 27 θα πραγματοποιηθεί η "Γιορτή του μυλωνά", την οποία θα επισκεφθούν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής. Στις 28 του μηνός θα γίνει ημερίδα πληροφόρησης για μαθητές και κατοίκους της περιοχής με τίτλο "Μαθητές-Περιβάλλον, Μυλοτόπι Πολίχνης" και στις 29 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του site του Μυλοτοπίου.
Θα γίνει με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκέων ενώ αναμένεται να συμμετέχουν και αντιπροσωπείες από άλλους δήμους.
Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το μέτρο θα διαρκέσει ως την Παρασκευή
Το φετινό θεματολόγιο έχει σαν αναφορά δύο περιοχές της αρχαίας Μακεδονίας, το Δίον και την Ηράκλεια Σιντική