Νοσοκομείο Παπανικολάου: Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο απέκτησε η πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική

Το 2026 αναμένεται η λειτουργία Τμήματος Χειρός το οποίο και αναμένεται να ενισχύσει το εν λόγω μηχάνημα

- Newsroom

Ένα υπερσύγχρονο υπερμικροσκόπιο, με δυνατότητα μεγέθυνσης που φτάνει έως και τις 77 φορές, απέκτησε η πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη. Το καινοτόμο αυτό μηχάνημα αξιοποιεί την τεχνολογία της αεροδιαστημικής, προσφέροντας μοναδική ευκρίνεια και νέες δυνατότητες στη μικροχειρουργική.

   Η τελετή εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε σήμερα, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για την Κλινική, καθώς το υπερμικροσκόπιο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα μόλις 66 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δαπάνη για την απόκτησή του ανήλθε στα 625.000 ευρώ με ΦΠΑ, και το μηχάνημα αναμένεται να ενισχύσει καθοριστικά το νέο Τμήμα Χειρός της Κλινικής. Η δημιουργία του Τμήματος προχωρά μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, έχει ήδη ενταχθεί στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένεται η τελική ανάθεση για την ανακατασκευή του κτιρίου το οποίο έχει δεσμευτεί από το 2021 και προβλέπεται να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο ή Μάιο του 2026.

   Όπως τόνισε ο διευθυντής της Α' Ορθοπαιδικής Κλινικής, καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης, τα κοινά μικροσκόπια φτάνουν σε μεγέθυνση έως 20-30 φορές, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες επεμβάσεων. Αντίθετα, το νέο υπερμικροσκόπιο επιτρέπει την εκτέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων με πολύ υψηλότερη ακρίβεια και σαφήνεια, εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

   Ο καθηγητής Γκιβίσης εξήγησε ότι το μηχάνημα θα αξιοποιηθεί κυρίως σε επεμβάσεις επανασυγκολλήσεων, αφαίρεσης όγκων και καλύψεων με κρημνούς, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού. «Το χέρι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει τη ζωή μας. Αν δεν έχουμε λειτουργικά χέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα, με αυτό το μηχάνημα, τις επεμβάσεις που παλιά τις κάναμε σε 13 ώρες, τώρα μπορούμε να τις κάνουμε σε 6 ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Η προμήθεια του εξοπλισμού εντάσσεται στο έργο «Στρατηγική Αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» με κωδικό 12477, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω της πρόσκλησης SUB2 «Πανεπιστήμια Αριστείας», με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGenerationEU.

   Στην εκδήλωση εγκατάστασης του υπερμικροσκοπίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγεία, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Αναστασιάδης και εκπρόσωποι της τοπικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.

   Ο κ. Βαρτζόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την έναρξη της τελετής χαρακτήρισε τον καθηγητή Γκιβίση ως έναν από τους κορυφαίους στη χειρουργική της άκρας χειρός, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το νέο υπερμικροσκόπιο που απέκτησε το Παπανικολάου θα εκτοξεύσει τις υπηρεσίες του στην κορυφή.

   Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε ως ορισμό της καινοτομίας το νέο υπερμικροσκόπιο και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι το απέκτησε το νοσοκομείο Παπανικολάου δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σοβαρότατο ρόλο στην εξυπηρέτηση του πολίτη. «Είμαστε χαρούμενοι που εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πραγματικά ένα υπερόπλο στην υπηρεσία του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

   Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η απόκτηση του υπερμικροσκοπίου --μιας τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στην αεροδιαστημική ιατρική-- ενισχύει αποφασιστικά την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Πανεπιστημίου. «Η λειτουργία ενός τέτοιου μηχανήματος, στο πλαίσιο του ΑΠΘ, δεν έχει μόνο αξία, αλλά και υπεραξία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Loader