- Newsroom
Τέσσερις Oλυμπιονίκες και 14 αθλητές και αθλήτριες του στίβου έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις χρήσης αναβολικών ή παραβίασης κανονισμών περί ντόπινγκ τα τελευταία έξι χρόνια.
Αναλύει ο Ηλίας Τάταλας
tatalas@makthes.gr
Η υπόθεση ντόπινγκ της χρυσής Oλυμπιονίκη του βάδην Αθανασίας Τσουμελέκα δεν έγινε πρώτο θέμα. Πέντε μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και κατόπιν επανελέγχου του δείγματος που έδωσε στις 6 Αυγούστου 2008 βρέθηκε θετική σε ερυθροποιητίνη. Η ίδια η αθλήτρια αμέσως δήλωσε ότι αποχωρεί από τον πρωταθλητισμό αναθεματίζοντας το σύστημα αντιντόπινγκ. Πριν μερικούς μήνες η υπόθεση θα αποτελούσε σκάνδαλο και θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Φαίνεται, όμως, ότι πλέον για την ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι μία από τις κορυφαίες αθλήτριες της χώρας εμπλέκεται σε υπόθεση αναβολικών. Μετά την περσινή χρονιά, που ξεχείλιζε από ντόπα, ο φίλαθλος βαρέθηκε να ακούει και να διαβάζει τέτοιες ιστορίες.
Από το 1992 μέχρι το 2008 ο ελληνικός στίβος πανηγύρισε την κατάκτηση 12 Oλυμπιακών μεταλλίων από έναν αθλητή (Κεντέρης) και οκτώ αθλήτριες (Πατουλίδου, Μπακογιάννη, Θάνου, Χαλκιά, Τσουμελέκα, Κελεσίδου, Μανιάνι και Δεβετζή). Σε σύνολο εννιά Oλυμπιονικών οι τέσσερις (Κεντέρης, Θάνου, Χαλκιά και Τσουμελέκα) έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις παραβίασης κανονισμών περί ντόπινγκ ή χρήσης αναβολικών μετά την κατάκτηση των μεταλλίων τους. Οι τρεις έχουν τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό και εκκρεμεί η περίπτωση της Τσουμελέκα. Ειδικά για τη Θάνου, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν της επιτράπηκε από τη ΔΟΕ να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, παρόλο που είχε λήξει η περίοδος υποχρεωτικής αποχής της από τη δράση.
Το πρόβλημα των αναβολικών στον ελληνικό στίβο δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε επίπεδο ολυμπιονικών. Η περίπτωση της Τσουμελέκα αποτελεί το 18ο κρούσμα ντόπινγκ ή παραβίασης κανονισμών περί ντόπινγκ τα τελευταία έξι χρόνια. Η αρχή έγινε το 2003 με τις περιπτώσεις των Σταμάτη Παπαντωνίου (νανδρολόνη), Μαρίας Τσίρμπα (ερυθροποιητίνη) και Αγγελικής Μακρή (καφεΐνη). Το 2004 σημειώθηκαν τα κρούσματα των Σταύρου Κουρουπάκη (κλενμπουτερόλ), Κώστα Κεντέρη (παραβίαση κανονισμών), Κατερίνας Θάνου (παραβίαση κανονισμών), ενώ το 2005 σειρά πήραν οι Χαράλαμπος Αρσονιάδης (κλενμπουτερόλ), Γαλατούλα Χρυσοβαλάντη (μεθιλπρεντισολόν), Χρήστος Πολυχρονίου (κλομιφρέν), Χριστόφορος Χοΐδης (ταμοξιφέν) και Μαρία Παπαδοπούλου (ερυθροποιητίνη). Το 2006 το μοναδικό κρούσμα ήταν της Φωτεινής Δαγκλή (μετενολόν). Ένα χρόνο αργότερα προέκυψε η περίπτωση του Κώστα Φιλιππίδη (εθυλεπρίνη), ενώ ο Χρήστος Πολυχρονίου αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. Πέρυσι η Φανή Χαλκιά, ο Δημήτρης Ρέγας και ο Τάσος Γκούσης βρέθηκαν θετικοί στη μεθυλτριενολόνη (Μ3) και η Τσουμελέκα, σύμφωνα με δική της δήλωση, σε ερυθροποιητίνη. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκε η ποινή του διετούς αποκλεισμού, με εξαίρεση τις Χρυσοβαλάντη και Μακρή, που τιμωρήθηκαν με επίπληξη. Κεντέρης και Θάνου είναι οι μοναδικοί που έχουν τιμωρηθεί χωρίς ποτέ να έχουν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες. Η συγκεκριμένη λίστα προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF).
Στην ερώτηση για ποιο λόγο υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα στο στίβο, οι άνθρωποι του κλασικού αθλητισμού αναγνωρίζουν ότι το ντόπινγκ αποτελεί ένα γενικό φαινόμενο στον αθλητισμό και απαντούν ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου υποβάλλονται σε περισσότερα ντόπινγκ κοντρόλ από τους αθλητές των υπολοίπων αθλημάτων. Πέρυσι οι αθλητές του στίβου έκαναν παράπονα για τους πολλούς αιφνίδιους ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται (IAAF, WADA, ΕΣΚΑΝ κτλ.) Το αποτέλεσμα ήταν ζητήσει ο ΣΕΓΑΣ από το ΕΣΚΑΝ εξαίρεση των αθλητών του από το πρόγραμμα αιφνίδιων ελέγχων, όχι για να μην πιάνονται, αλλά για να μην ταλαιπωρούνται.
Στο ζήτημα του ντόπινγκ, σύμφωνα και με τον παγκόσμιο κώδικα της WADA, η ευθύνη για όποια ουσία βρεθεί στον οργανισμό βαρύνει αποκλειστικά τον αθλητή. Εν συνεχεία μπορεί να διερευνηθεί αν ο προπονητής ή κάποιος τρίτος χορήγησε στον αθλητή εν αγνοία του απαγορευμένες ουσίες, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αθλητής τιμωρείται. Στην Ελλάδα, βέβαια, σχεδόν κανείς από τους πρωτοκλασάτους ντοπαρισμένους αθλητές, ανεξαρτήτως αθλήματος, δεν παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση αναβολικών. Σύμφωνα με τους αθλητές, πίσω από τα κρούσματά τους κρύβονται διεθνείς συνωμοσίες, δολιοφθορές, λάθη των εργαστηρίων παραγωγής σκευασμάτων διατροφής, ακόμη και αναξιοπιστία στον έλεγχο των δειγμάτων. Άπαντες επιμένουν ότι ήταν... αθώοι.
Δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι στη χώρα μας κανείς από τους αθλητές που έχουν τιμωρηθεί για χρήση αναβολικών δεν έχει απολέσει τα προνόμια, με τα οποία το ελληνικό κράτος τους έχει ανταμείψει για προγενέστερες επιτυχίες. Έτσι εξακολουθούν να αμείβονται από τις ένοπλες δυνάμεις ή από τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς στους οποίους έχουν διοριστεί και να εκμεταλλεύονται τις άδειες Προπό που τους έχουν χορηγηθεί. Η ατιμωρησία που επικρατεί δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν επίσημο φορέα όλα αυτά τα χρόνια.
- Στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αναμένεται να επικυρωθεί η παραπομπή της Αθανασίας Τσουμελέκα στη δικαστική επιτροπή. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του βάδην βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία ερυθροποιητίνη, μετά από επανέλεγχο δείγματος που έδωσε στις 6 Αυγούστου.