Οι 9+1 δράσεις μετά το βραχιολάκι και ο διεθνής μαραθώνιος του πρωθυπουργού

Στο επίκεντρο η υγεία, σημαία η θετική εικόνα της οικονομίας

Αν κάτι διαπερνά όπως μία κόκκινη κλωστή όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι η τριπλέτα «άνοδος της ΝΔ-υποχώρηση του θέματος των Τεμπών και επιστροφή στην καθημερινότητα». Όπως ήταν προφανές το πόρισμα του ΕΜΠ που γνωστοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς πάντως να γίνεται σημαία. «Αλλού είναι τα προβλήματα των πολιτών», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή ήταν και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο Αντώνης Σρόιτερ σε ημερίδα με θέμα την Υγεία. Τυχαία η παρουσία του πρωθυπουργού σε μία τέτοια ημερίδα; Καθόλου, καθώς θεωρείται ένας τομέας όπου η κυβέρνηση στρέφει με προσοχή το βλέμμα της, όπως φαίνεται και από την επικείμενη (μάλλον την Τετάρτη) επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, μία επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς. Και αυτό, γιατί στην κυβέρνηση τρέχουν μία δεκάδα μέτρων και δράσεων που βελτιώνουν έναν ιδιαίτερα προβληματικό τομέα στη χώρα μας.
Πρώτη στη λίστα των δράσεων είναι η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που ήδη ξεκίνησε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού» και που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας, με την πιλοτική λειτουργία να επεκτείνεται σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026.
Δεύτερον, τον Ιούνιο αρχίζει η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, στην οποία μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο.
Τρίτον, εντός του Ιουνίου αρχίζει και η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.
Τέταρτον, τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει η καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
Πέμπτο, επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, που θα γίνουν εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.
Για την κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών της Υγείας. Έτσι ως 6η δράση θα είναι η παράδοση φέτος 11 υπερσύγχρονων ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ακόμα τέσσερα θα παραδοθούν εντός του 2026.
Έβδομο, θα λειτουργήσουν 7.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όγδοο, δημιουργούνται 16 νέα Κέντρα Τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.
Οι δύο τελευταίες δράσεις αφορούν την πρόληψη. Η πρώτη είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες σε προληπτικές εξετάσεις. Από αυτούς οι 363.500 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις χάρη στις δράσεις αυτές και περισσότεροι από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησής τους.
Και δέκατο, εμπλουτίζεται το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων.

Ο διεθνής μαραθώνιος

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση των εθνικών θέσεων της χώρας σε άμυνα και ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός έχει καλλιεργήσει άριστες προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας ή των Σκανδιναβικών χωρών, καθώς και με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα. Επίσης, συνομιλεί τακτικά με όλους και αυτή η στενή σχέση που διατηρεί σε ανώτατο επίπεδο λειτουργεί ενισχυτικά στην προώθηση των ελληνικών θέσεων. Ταυτόχρονα, η αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί συνθήκες για νέες επενδύσεις, ενώ η χώρα συνολικά στέλνει ένα μήνυμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες και να υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην καγκελαρία στο Βερολίνο ήταν του Έλληνα πρωθυπουργού αποτυπώνει το επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και την προσωπική χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φρίντριχ Μερτς. Το κύριο μήνυμα που μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο στην γερμανική πολιτική ηγεσία όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας, καθώς στην εκδήλωση όπου βραβεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχαν οι επικεφαλής μεγάλων Ομίλων, είναι η αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας που ξεπέρασε την οικονομική κρίση και πλέον υποδέχεται σημαντικό όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις 27 χώρες της ΕΕ και έχει υλοποιήσει κομβικές δομικές μεταρρυθμίσεις.
Στην Ιταλία οι άριστες σχέσεις με την Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώθηκαν με την υπογραφή διμερών διϋπουργικών συμφωνιών. Η ιταλική πλευρά θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια νέων τρένων και αμαξοστασίων, ώστε να αναβαθμισθούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, ενώ και η Ελλάδα θα επενδύσει 400 εκατομμύρια για την αναβάθμιση του δικτύου και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Σημαντικές κρίνονται και οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Αιγύπτου, όπου επισφραγίσθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγική εταιρική σχέση. Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η σημασία του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική. Ακόμη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Al Jaber, όπου επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -που θεμελιώθηκε το 2020- και η αμοιβαία βούληση περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος άμεσων επενδύσεως ύψους 4 δισεκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία που είχε τεθεί το 2022 με τη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και το κρατικό επενδυτικό ταμείο ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων από αμερικανικούς κολοσσούς ενέργειας με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, είχε σημαντικές επαφές στο Χιούστον με τις διοικήσεις της Chevron, της Exxon Mobil αλλά και της Chenier Energy, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 18.05.2025

Loader