Οι δεσμοί Γένοβας - Χίου

- Newsroom

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Iταλικής Γλώσσας στον κόσμο, που φέτος έχει θέμα "Τα ιταλικά και η θάλασσα", το Ιταλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί σήμερα ένα συνέδριο και συνάμα πέντε εκθέσεις


Πρόκειται για μια διοργάνωση του Ινστιτούτου με το Σύλλογο Χίων Θεσσαλονίκης, η οποία τιτλοφορείται "Γένοβα, Χίος και Χριστόφορος Κολόμβος- Θάλασσα και πολιτισμοί". Κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τράπεζας που θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Γένοβα Λάουρα Μπαλέτο, η αρχιτέκτονας-συγγραφέας Μαρία Ξύδα και οι μελετητές Χρήστος Λάζος, Θωμάς Καραμουσλής και Βάσω Κριτάκη θα μιλήσουν για την ιστορία της Χίου κατά τη διάρκεια της γενοβέζικης κυριαρχίας και τις πολιτισμικές επιρροές της "Ναυτικής Δημοκρατίας" στο νησί.
Οι Γενοβέζοι, ακολουθώντας τις ρότες της Ανατολικής Μεσογείου, έκτισαν κάστρα και πόλεις, έφεραν άποικους και νέες μεθόδους αγροτικής καλλιέργειας και εμπορίου, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των πολιτισμών που ακόμη και σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου. Η Χίος, το μαργαριτάρι της γενοβέζικης αυτοκρατορίας στο Αιγαίο, διατήρησε περισσότερο από κάθε άλλο μέρος τις επιδράσεις της γενοβέζικης κυριαρχίας στη γλώσσα, τις παραδόσεις, την αρχιτεκτονική και το τοπίο που θυμίζει καταπληκτικά το τοπίο της ιταλικής Ριβιέρας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λίγο αργότερα, στις 9 μ.μ., θα εγκαινιαστούν οι εκθέσεις. Η μία αφορά τον μεγάλο γενοβέζο θαλασσοπόρο. Μέσα από σαράντα εικονογραφημένα πάνελ γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην περιπέτεια του Κολόμβου. Μια άλλη έκθεση πλαισιώνεται από συλλογή παλιών χαρακτικών με θέμα το νησί της Χίου, πιστές αναπαραγωγές που προέρχονται από τη συλλογή του βιβλιοπωλείου Πάπυρος - Αιγέας. Παρουσιάζεται επίσης μια σειρά από φωτογραφίες που αναπαριστούν αυλόπορτες από τις βίλες του Κάμπου, περιοχή στην οποία έμεναν οι γενοβέζοι ευγενείς, μια συλλογή από σπάνιες γυναικείες παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου (14ος - 18ος αιώνας) που ανήκει στη Μαρία Γεράρδη - Πασσαλή και φανερώνει την ανάπτυξη της μεταξουργίας στη Χίο, η οποία την περίοδο των Γενουατών ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταξιού στη Μεσόγειο, ενώ τέλος παρουσιάζεται και μια συλλογή από ναυτικούς χάρτες της Αναγέννησης με την επιμέλεια του καθηγητή Ευάγγελου Λιβιεράτου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χιώτικους χορούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα της Χίου και της Γένοβας.

(!) Ιταλικό Ινστιτούτο (Φλέμιγκ 1). Στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα "Γένοβα, Χίος και Χριστόφορος Κολόμβος" και στις 9 μ.μ. εγκαίνια εκθέσεων με χαρακτικά, φωτογραφίες, χάρτες και ενδυμασίες. Διάρκεια έως 2.11.

Loader