- Newsroom
Καλλιτεχνικά εργαστήρια στην πόλη «ανοίγουν» τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσουν δημιουργικούς κόσμους στον χώρο και τη στιγμή της διαμόρφωσής τους. Για τρεις μέρες, τα εργαστήρια μένουν ανοιχτά για το κοινό, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ επιμελητές & επιμελήτριες του MOMus συνοδεύουν τις προτεινόμενες διαδρομές.
Σκοπός της δράσης είναι να προβληθεί και να υποστηριχθεί το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό έργο, η καλλιτεχνική έρευνα και ο πειραματισμός, να ενισχυθεί η ανταλλαγή ιδεών, η ελευθερία της έκφρασης και ο διάλογος με τους εικαστικούς δημιουργούς.
Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Επιμελητές & Επιμελήτριες MOMus: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Γιάννης Μπόλης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σύρογλου
Σάββατο 17 Μαΐου, 19:00
Τιμητική εκδήλωση για την Μάρω Λάγια
Εκδήλωση προς τιμήν της Μάρως Λάγια, συνιδιοκτήτριας της ιστορικής γκαλερί της Θεσσαλονίκης 'Ζήτα-Μι' και πολύτιμου μέλους της πρώτης ομάδας του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σήμερα.
Ο ρόλος της Μάρως Λάγια στη θεμελίωση της προοπτικής για την ίδρυση του πρώτου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στη συγκρότηση της μόνιμης συλλογής του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Σε στενή επαφή με τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η Μάρω Λάγια προσφέρει μέχρι σήμερα εποικοδομητικά το ενδιαφέρον της για το Μουσείο και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Κατά την εκδήλωση, θα ανακοινωθεί η μετονομασία της αίθουσας «Αλέξανδρος Ιόλας» σε «Αίθουσα Αλέξανδρου Ιόλα και Μάρως Λάγια».
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με συνοδό «Flower Power: η δύναμη των νέων/ η δύναμη των λουλουδιών»
Πώς θα είναι ένα ανοιξιάτικο στεφάνι μέσα στη πόλη αφού δεν υπάρχουν αγροί για να κόψουμε αγριολούλουδα; Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, την αστική αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή. Σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε την τέχνη με την πόλη που διαρκώς αλλάζει, κάνουμε έναν δημιουργικό περίπατο στη ΔΕΘ, δημιουργούμε το προσωπικό μας ημερολόγιο’ εικόνων και σκέψεων, καθόμαστε στην αυλή του Μουσείου, δίπλα -και πάνω!- στα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, συζητάμε για τα έργα και δημιουργούμε δικά μας ανοιξιάτικα στεφάνια, ακούγοντας μουσική και τρώγοντας το κολατσιό μας!
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
Οργάνωση-Εκτέλεση: Λένα Αθανασοπούλου, Έλενα Βισέρη, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης MOMus
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Εν κινήσει: Τέχνη και μετατόπιση»
Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ζούμε, τα μουσεία ως δυναμικοί χώροι που ερμηνεύουν και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών εμπειριών, καλούνται να λειτουργήσουν ως γέφυρες κατανόησης και χώροι όπου οι αφηγήσεις της μετακίνησης καταγράφονται, εκτίθενται και γίνονται εργαλεία διαλόγου.
Το εργαστήριο προσεγγίζει βιωματικά την έννοια της κίνησης, προσκαλώντας το κοινό να εμπνευστεί από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να αξιοποιήσει προφορικές μαρτυρίες και επιλεγμένα αντικείμενα, ώστε να αφηγηθεί εικαστικά προσωπικές εμπειρίες μετακίνησης, μετάβασης, μετατόπισης και επιστροφής, αναδεικνύοντας μέσα από μία ομαδική εγκατάσταση τη δυναμική σχέση μεταξύ τέχνης, ταυτότητας, μνήμης και μεταβολής.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
Οργάνωση-Εκτέλεση: Χριστίνα Μαβίνη & Έφη Σκυλίτση, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης MOMus