- Newsroom
Στο μπακάλικο του Κώστα Πιστιόλα στην πλατεία Χατζοπούλου, στο κέντρο του Αγρινίου, οι πελάτες έβρισκαν πάντα ρύζι από το δέλτα του Αχελώου, καθώς και διαλεχτά όσπρια. Μέσα στα προϊόντα με τα αρώματα της ελληνικής γης μεγάλωσαν τα επτά παιδιά τού Κώστα και της Λουκίας Πιστιόλα.
Της Λίνας Τσιρέκα
ltsireka@makthes.gr
Τα τρία από αυτά, ο Ευστράτιος-Νικόλαος, ο Ευθύμιος και ο Γεώργιος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες, αποφάσισαν το 1955 να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία στο Αγρίνιο με κύριο αντικείμενο, τι άλλο, την εμπορία χύμα ρυζιών και οσπρίων. Τα αδέλφια Πιστιόλα, στηριζόμενα στην παραγωγή ρυζιού στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και έχοντας ήδη εγκαταστήσει από το 1962 εργοστάσιο παραγωγής στο Αγρίνιο, την ονόμασαν Agrino.
ΣΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΜΕ ΤΟ... ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ
Σημαντικό κριτήριο σε όλα τα βήματα ανάπτυξης της Agrino ήταν η καινοτομία. Έτσι άρχισαν την παραγωγή του ρυζιού στη γνωστή χάρτινη συσκευασία με το παραθυράκι, που αποτελούσε τομή στον τρόπο συσκευασίας των ρυζιών την εποχή εκείνη. Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής έβλεπε τι αγοράζει. Ακόμη και σήμερα, 47 χρόνια μετά, το ρύζι Agrino κυκλοφορεί στην ίδια υγιεινή και οικολογική χάρτινη συσκευασία.
Η άνθηση που ακολούθησε έδωσε τη δυνατότητα στα αδέλφια Πιστιόλα, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και τεχνολογία, να δημιουργήσουν στη δεκαετία του 1980 σημαντικές υποδομές για τα ελληνικά δεδομένα σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα η εταιρεία άνοιξε τα φτερά της και πραγματοποίησε τις πρώτες εξαγωγές προς τις ελληνικές παροικίες, δίνοντας έμφαση στη Γερμανία και στην Αμερική. Σήμερα προϊόντα της Agrino κυκλοφορούν στη σκανδιναβική αγορά, στη Μ. Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Ν. Αφρική.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ
Η δεκαετία του 1990 αποτέλεσε περίοδο εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Οργάνωσε νέο κέντρο διανομής στη Λυκόβρυση Αττικής, εκσυγχρόνισε το εργοστάσιο στο Αγρίνιο και, το κυριότερο, δημιούργησε το 1998 νέο, υπερσύγχρονο χώρο παραγωγής στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής ρυζιού, στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. Εισήλθε στην αγορά των οσπρίων και ανανέωσε την αγορά του ρυζιού, λανσάροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα αρωματικά ρύζια από τις εξωτικές περιοχές της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, τα Basmati και Jasmine.
Μονάδα γρήγορου βρασμού στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια χρονιά η εταιρεία πρωτοπόρησε με την εγκατάσταση μονάδας γρήγορου βρασμού ρυζιού στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης, οπότε έγινε μία από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη με τον συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος της δίνει τη δυνατότητα να εξάγει σε αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού ελληνικό ρύζι προστιθέμενης αξίας.
Σήμερα η δεύτερη γενιά, που δεν σταματά να συμβουλεύεται την πρώτη, όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις, ασχολείται με δύο σημαντικά έργα: την πιστοποίηση και προβολή των προϊόντων ρυζιού σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής και την προσπάθεια αναβίωσης της παραγωγής οσπρίων στην Ελλάδα, καθώς ύστερα από τις ραγδαίες μεταπολεμικές εξελίξεις στον τρόπο καλλιέργειας οι έλληνες αγρότες προτίμησαν ευκολότερες, μηχανοποιημένες καλλιέργειες.
Στην κατηγορία του ρυζιού η Agrino παραμένει ο ηγέτης της αγοράς, με μερίδιο που υπερβαίνει το 30%, ενώ στα όσπρια το μερίδιό της βαίνει συνεχώς αυξανόμενο - πλέον κατέχει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 15%. Πρόσφατα η εταιρεία λάνσαρε στην αγορά μια νέα σειρά ρυζιού γρήγορου βρασμού σε νέες, μοντέρνες και εύχρηστες συσκευασίες. Η κατηγορία των convenient foods θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητές της, σύντομα μάλιστα η σειρά ημιέτοιμων γευμάτων Specialites θα εμπλουτιστεί με νέες μοναδικές γεύσεις.
Η εταιρεία δεν σταματά εδώ, καθώς έχει στα σπάργανα το νέο πενταετές business plan της, που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο που θα εκπονήσει η εταιρεία στην πενηντάχρονη ιστορία της, καθώς θα διαμορφώσει την πορεία και τις προτεραιότητες της για τις προσεχείς δεκαετίες.
Η επιβράβευση
Το 2002 ήταν το έτος επιβράβευσης της Agrino. Στο εσωτερικό, το ΕΒΕΑ της απένειμε το βραβείο Επωνύμου Προϊόντος, στο εξωτερικό βραβεύτηκε στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο Παρίσι με το ομώνυμο βραβείο SIAL DʼΟr για την ποιότητα και την εμπορική επιτυχία. Μάλιστα ήρθε τρίτη ανάμεσα σε άλλες 29 αναπτυγμένες χώρες.
Τρία χρόνια μετά, τα ηνία από τους τρεις ιδρυτές πήρε η δεύτερη γενιά. Ο Κώστας Ν. Πιστιόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, και ο Γιάννης λειτουργούν στην έδρα της εταιρίας, που παραμένει το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Ο Αναστάσιος Πιστιόλας, αντιπρόεδρος και ο μηχανικός της ομάδας, ηγείται του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Κώστας Ε. και ο Άγις Πιστιόλας συντονίζουν τα τμήματα πωλήσεων και μάρκετιγκ με έδρα τη Λυκόβρυση Αττικής.