- Newsroom

Στις ψηφιακές επαφές των 21 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας ψάχνουν πλέον οι αστυνομικοί το "κλειδί" που ενδέχεται να τους οδηγήσει σε νέα πρόσωπα-κρίκους του δικτύου διακίνησης παιδικού πορνό, την εξάρθρωση του οποίου αποκάλυψε η "Μακεδονία" την περασμένη Τρίτη.
Του Αριστείδη Μάτιου
Οι αστυνομικοί εξετάζουν εξονυχιστικά τις ηλεκτρονικές επαφές και το ταχυδρομείο των 21, ώστε να βρουν νέα στοιχεία, που πιθανόν να ανοίξουν έναν νέο κύκλο συλλήψεων.
Όπως δήλωσε στη "ΜτΚ" ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής Γρηγόρης Μπαλάκος, "η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα. Δεν αποκλείεται να βρεθούν στοιχεία από τους σκληρούς δίσκους που έχουμε στα χέρια μας, που να μας οδηγήσουν και σε άλλα άτομα. Εξετάζουμε εξονυχιστικά όλο το υλικό και περιμένουμε η υπόθεση να προχωρήσει στην κύρια ανάκριση". Εν τω μεταξύ, προχθές απολογήθηκε στον ανακριτή ο 31χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, που συνελήφθη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος. Αύριο το πρωί θα απολογηθεί στον ανακριτή και ο δεύτερος συλληφθείς στη Θεσσαλονίκη, ο 41χρονος ελληνοαμερικανός εισοδηματίας.
Η αστυνομία, στήνοντας μια επιχείρηση-μαμούθ σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, συνέλαβε στα πλαίσια του αυτοφώρου 12 από τα 21 ταυτοποιημένα άτομα. Για έναν ακόμη εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, ενώ σε βάρος των υπολοίπων οκτώ σχηματίσθηκε δικογραφία. Μέχρι στιγμής, από τους δώδεκα συλληφθέντες, οι πέντε προφυλακίστηκαν, οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω μη σύμφωνης γνώμης μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, και δύο ακόμη αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Οι δύο, που απομένουν, θα απολογηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Συνολικά κατασχέθηκαν 50 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, πολύ μεγάλος αριθμός ψηφιακών δίσκων, CD και DVD και άλλα πειστήρια. Κατά τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι χρήστες απουσίαζαν από τα σπίτια τους, είχαν ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και κατέβαζαν υλικό από άλλους παιδόφιλους σε διάφορα μέρη του πλανήτη, το οποίο στη συνέχεια διακινούσαν σε άλλους χρήστες του Ίντερνετ.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι κατηγορούμενοι δρούσαν οργανωμένα ως κύκλωμα και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί βιντεοσκόπηση στην Ελλάδα σκηνών από το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Έρευνες διεξάγουν οι αστυνομίες όλων των χωρών, που εμπλέκονται στη διακίνηση του υλικού.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ
Η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί οικονομολόγοι, που παρακολουθούν τα ποσά της “οικονομίας του εγκλήματος”, κάνουν λόγο για κέρδη άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2007! Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι καθημερινά, σε δικτυακούς τόπους όλης της υφηλίου, δημοσιεύονται πάνω από 300 νέες φωτογραφίες, όπου αναπαριστώνται ανήλικοι σε σεξουαλικές στάσεις. Σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, ποσοστό που πλησιάζει το 40% από τα άτομα που συλλαμβάνονται για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία. Έτσι, το θύμα γίνεται θύτης.
Στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν εξιχνιαστεί περίπου 120 υποθέσεις διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού. Περισσότεροι από 170 άνθρωποι συνελήφθησαν, από τους οποίους κατέληξε στη φυλακή ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει άρδην, όσον αφορά τη φυλάκιση ατόμων που εμπλέκονται σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, με το νέο νόμο που θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αρκεί να εντοπίζει ένα μόνο ίχνος που να οδηγεί σε κακοποίηση παιδιού για να αίρεται το απόρρητο των επικοινωνιών του υπόπτου, χωρίς να χρειάζονται ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής ομάδας, όπως ισχύει μέχρι τώρα.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Ιούνιος 2005 - Υπόθεση Purity.
Ογδόντα Έλληνες φέρονταν να είναι διακινητές πορνογραφικού υλικού, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών. Τελικά ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 23 ατόμων. Ανάμεσά τους και δύο Θεσσαλονικείς. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα 25χρονου, στην οδό Βασ. Όλγας, και στο ξενοδοχείο 35χρονου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
2. Οκτώβριος 2005 - Υπόθεση Storm.
Εικοσιοκτώ χρήστες του διαδικτύου κατηγορήθηκαν για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Στη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έφοδοι της αστυνομίας σε Αθήνα, Λάρισα, Ελευσίνα, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Βέροια, Σέρρες, Άγιο Νικόλαο και Χανιά. Μάλιστα, στη Βέροια συνελήφθησαν δύο επιχειρηματίες και δύο υπάλληλοί τους, που στα γραφεία εταιρείας των δύο πρώτων, στο κέντρο της Βέροιας, διακινούσαν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, παράνομου πορνογραφικού περιεχομένου σε όλο τον κόσμο.
Στα αρχεία των υπολογιστών βρέθηκαν ολόκληρες συλλογές με φωτογραφίες που απεικόνιζαν ανήλικους σε ερωτικές περιπτύξεις.
Οι κατηγορούμενοι ήταν ηλικίας 20-45 ετών, οι περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών και δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι κίνητρό τους ήταν το πάθος τους για την παιδική πορνογραφία ενώ ορισμένοι αναφέρθηκαν σε οικονομικά κίνητρα.
3.Οκτώβριος 2007 - Υπόθεση Κοάλα.
Πέντε Ελληνες, ηλικίας από 35-60 χρόνων, εμπλέκονταν σε υπόθεση διακίνησης βίντεο σκληρότατου παιδικού πορνογραφικού υλικού, η οποία είχε εξιχνιαστεί λίγους μήνες νωρίτερα στην Ιταλία. Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ένας Ιταλός, που έκανε τις βιντεοσκοπήσεις σε στούντιο της Ανατολικής Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις μετέδιδε ζωντανά από το διαδίκτυο βιασμούς παιδιών! Από έρευνες που έγιναν σε 20 χώρες συνελήφθησαν ή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 100 χρηστών του διαδικτύου.