ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Το ντέρμπι έχει τη δική του ιστορία

- Newsroom

Ο αγώνας ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού δεν μοιάζει με κανένα άλλο ντέρμπι. Σήμερα το απόγευμα, στις 19.30 στην Τούμπα, θα αναμετρηθούν δύο ομάδες με διαφορετικούς στόχους, αλλά με την ίδια δίψα για τη νίκη.
 



Του Αλέξη Νικηφορίδη

Ο Δικέφαλος θέλει να σταθεροποιηθεί στην 3η θέση και να επιφέρει "θανάσιμο" χτύπημα στον αντίπαλό του, οι ερυθρόλευκοι ελπίζουν πως θα αποδράσουν από τη Θεσσαλονίκη με διπλό τίτλου. Όπως και να έχει, αυτό το ντέρμπι, εδώ και πολλά χρόνια, είναι το... κάτι άλλο.
Αν ρωτήσεις ένα φίλαθλο του ΠΑΟΚ ποια ντέρμπι του παρελθόντος θυμάται, το βέβαιο είναι πως δεν θα ξεχάσει το περίφημο 6-1 επί του Ολυμπιακού στις Σέρρες, στις 6 Δεκεμβρίου 1987.
Χαρακτηριστική όσων συνέβησαν σε εκείνο το παιχνίδι είναι απόσπασμα από τη στήλη "Αποδυτηριάκιας", στην εφημερίδα "Φίλαθλος": "Αυτοί οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ δεν έχουν ταίρι σε αυτήν την υφήλιο. Μιλάμε δηλαδή, για σχιζοφρένια, κάθε ΠΑΟΚτσής πρέπει να έχει και ένα τρελόχαρτο. Μέσα στη βροχή ξεκίνησαν 15.000 από τη Θεσσαλονίκη και έκαναν κατάληψη στις Σέρρες. Μέσα στο κρύο και το χιονόνερο μπήκαν γυμνοί μέσα στο γήπεδο κρατώντας από ένα μπουκάλι ουίσκι από τα πιο φθηνά της αγοράς. Ρωτήστε τον Μπονόβα, τον Αποστολάκη, τον Τόγια, τον Αλεξίου και τους καινούργιους που πήγαν στον Ολυμπιακό, πώς ένοιωσαν όταν βγήκαν από την καταπακτή στο γήπεδο. Πού να παίξεις μπάλα, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, πάνω από το κεφάλι σου. Πήγαινε ο Τόγιας να κάνει αράουτ και του έφευγε η μπάλα από τα χέρια. Και όταν λέμε, ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φωνάζουν, φωνάζει όλο το γήπεδο τα ίδια ακριβώς συνθήματα. Όταν το σκορ έγινε 5-1, οι μισοί ΠΑΟΚτσήδες άναψαν κεριά και οι άλλοι μισοί τους αναπτήρες. Αυτοί με τα κεριά φώναζαν τραβηχτά "Έλεος" και οι άλλοι μισοί με τους αναπτήρες απαντούσαν κοφτά, με τα μάτια τους πεταμένα έξω, "Θάνατος". Έλεος-Θάνατος, Έλεος- Θάνατος, μιλάμε ότι το Δαφνί δεν τους δέχεται για εισαγωγή".

ΜΠΟΡΜΠΟΚΗΣ «Σαν την Τούμπα δεν βρίσκεις εύκολα»
Ο Στέφανος Μπορμπόκης έχει πολλά περισσότερα να πει και για το παιχνίδι των Σερρών, αλλά και πολλά από όσα ακολούθησαν. "Εγώ ήμουν σε εκείνο το ματς, έβαλα το 5ο και το 6ο γκολ, αξέχαστο παιχνίδι  μια και ήταν η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού. Θυμάμαι κι άλλες, είχα βάλει και γκολ δύο φορές σε ματς που έληγαν 4-0 και 4-1, αλλά 6-1 δεν ξανάγινε και δύσκολα θα ξαναγίνει. Δεν κερδίζαμε μόνο, χάναμε και με μεγάλα σκορ. Η μπάλα έτσι είναι και έτσι πρέπει να είναι. Ομάδες κάνουν τον κύκλο τους, ανεβαίνουν και πέφτουν, έτσι πρέπει να γίνεται. Κάποια στιγμή, ο ΠΑΟΚ είχε κάνει μια μεγάλη παράδοση, 23 χρόνια κέρδιζε στην Τούμπα. Κάποτε έσπασε αυτό το σερί, έκανε ο Ολυμπιακός άλλο ένα με θετικά γι’ αυτόν αποτελέσματα, έσπασε κι αυτό όμως. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όταν παίζαμε με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα η κερκίδα ήταν πάντα το κάτι άλλο -άσχετα αν μερικές φορές ξέφευγε από τα όρια. Και το Καραϊσκάκη δεν πήγαινε πίσω, αλλά έδρα σαν την Τούμπα δεν βρίσκεις εύκολα. Η ψυχολογία του ποδοσφαιριστή επηρεάζεται, δεν μπορεί κανείς να πει ότι τον αφήνει αδιάφορο ό,τι γίνεται γύρω του. Δεν λέω, δεν παίζει μπάλα η κερκίδα, αλλά σε πιέζει πολύ θετικά κι αρνητικά. Και να σου πω και κάτι; Την αντίδραση της κερκίδας όλοι την σκέφτονται, ακόμη και οι παίκτες που τους στηρίζει. Καταλαβαίνεις πως δεν σε παίρνει να κάνεις λάθη".

ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ «Ξέρω τι σημαίνει αυτή η έδρα»
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν παρών, μια και πήγε στον Ολυμπιακό την αμέσως επόμενη χρονιά, αλλά ο Θόδωρος Παχατουρίδης ήδη ήξερε τι εστί κερκίδα Τούμπας. "Από το 1984, με τη Δόξα Δράμας, που έπαιζα εναντίον του ΠΑΟΚ, ξέρω τι σημαίνει αυτή η έδρα. Στον Ολυμπιακό πήγα το 1988, δεν ήμουν στο παιχνίδι που έγινε στις Σέρρες, αλλά το πρώτο μου παιχνίδι στην Τούμπα το θυμάμαι. Χάσαμε 1-0, αλλά το κλίμα στο γήπεδο δεν το ξεχνάω. Επηρεάζει τη ψυχοσύνθεση του ποδοσφαιριστή. Κακά τα ψέματα, δεν είναι πολλές αυτού του τύπου οι έδρες στην Ελλάδα. Η Τούμπα και το Καραϊσκάκη μόνο. Δύο χρόνια αργότερα για το κύπελλο, είχαμε κερδίσει το πρώτο ματς με 2-0 και χάσαμε 3-0 στο δεύτερο. ‘Εβραζε’ το γήπεδο. Θυμάμαι επίσης, το διπλό τον Μάρτιο του '92 σπάζοντας μια παράδοση 23 χρόνων".
Ο βετεράνος παίκτης ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν είπε πως συμπαίκτες του φοβόντουσαν να μπουν στην Τούμπα: "Δεν έχω πει τέτοιο πράγμα, διότι δεν είμαι σε κανενός το μυαλό μέσα, εξάλλου δεν λέω ποτέ μου ψέματα. Αυτό που έχω πει είναι, πως όλη αυτή η πίεση από την κερκίδα άλλους τους επηρεάζει θετικά κι άλλους αρνητικά. Εμένα, για παράδειγμα, μου άρεσε αυτό, πώς να στο πω, με πώρωνε πολύ κι έπαιζα καλύτερα. Άλλους τους επηρέαζε αρνητικά και δεν τους έβγαινε καλό παιχνίδι. Ένα πράγμα να ξέρεις πάντως: ο έμπειρος παίκτης είναι πολύ πιο επιφυλακτικός και προσεκτικός, ξέρει ότι μια λάθος κίνηση προς την κερκίδα ίσως φέρει έκρηξη. Αυτά δεν τα ξέρει ένας νεαρός και άπειρος, γι’ αυτό και πολλές φορές οι συμπεριφορές τους ξεφεύγουν. Να σου πω κάτι πάντως; Όποιος δεν έχει ζήσει τέτοιες έδρες, δεν έχει ζήσει τίποτα".

Η αρχή της κόντρας
Σχεδόν 50 χρόνια μετρά η κόντρα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Όλα άρχισαν στις 27 Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το σκορ 1-0 και στο 30’, ο Ραπτόπουλος σουτάρει προς την κενή εστία των ερυθρόλευκων. Ο Σημαντήρης διώχνει τη μπάλα με το χέρι, ο Βούλγαρος διαιτητής Ρουμέντσεφ δείχνει άουτ και ο ΠΑΟΚ, με τον Ούγγρο Μπαλμποάι στον πάγκο, αποχωρεί από το γήπεδο και μηδενίζεται.
ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΥΤΣΟΣ: Μάρτης του ’65. Ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον Γιούτσο, κατάφερνε να αναβάλλει συνεχώς το ντέρμπι στην Τούμπα. Όταν έγινε, το τελικό 0-4 (ένα γκολ ο Γιούτσος) έφερε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο να σπάζουν τα δοκάρια από τις εστίες!
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΔΑ: Στις 14 Ιουλίου του 1966, ο Γιώργος Κούδας δέχεται πρόταση από τον Ολυμπιακό και υπογράφει συμβόλαιο στους ερυθρόλευκους. Την ίδια στιγμή, 30.000 φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την ακύρωση της μεταγραφής και οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων για δύο χρόνια, ήταν πραγματικές μάχες -ώσπου τον Ιούλιο του ’68, η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο χουντικός ΓΓΑ Κώστας Ασλανίδης, ήταν η ακύρωση της μεταγραφής Κούδα, λέγοντας πως αν ο παίκτης δεν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, θα αποκλειστεί από όλες τις Εθνικές ομάδες. Ο Κούδας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος στα πεζοδρόμια κραύγαζε συνθήματα κατά του αθηνοκεντρικού κατεστημένου.
ΑΝΑΚΩΧΗ: Για μερικά χρόνια, υπήρξε σχετική ανακωχή ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα -όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα έχτισε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Από τη σεζόν 1971-72 ως εκείνη του 1990-91, είχε 19 νίκες και μια ισοπαλία επί του Ολυμπιακού. Για μια και μοναδική φορά μάλιστα, ήταν σύμμαχοι: στο μπαράζ του Βόλου μεταξύ Άρη και Ολυμπιακού, το πανό έγραφε "Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ εύχονται ολόψυχα την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα του Ολυμπιακού".
«ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ...»: 25 Απριλίου 1973: Ο Ολυμπιακός με γκολ του Λοσάντα (75’) κερδίζει 1-0, όμως μέσα σε τρία λεπτά, Ασλανίδης και Ιωσηφίδης τραυματίζονται σοβαρά μετά από χτυπήματα των Γκαϊτατζή και Γιούτσου αντίστοιχα. Ο Γιώργος Κούδας ωρυόταν "Αφού θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν". Μέρες αργότερα, αποδεικνύεται πως ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, είχε πριμοδοτήσει με 2.000.000 δραχμές τους παίκτες της Παναχαϊκής, που κέρδισαν τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με σκορ 3-5. Το κλεμμένο πρωτάθλημα έπεσε σαν λάδι στη φωτιά.
Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΑΡΙ ΤΟΥ: Τι το ‘θελε ο Σωκράτης Κόκκαλης να πει "μόνο αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του δεν θα πάρει το κύπελλο ο Ολυμπιακός"; Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με σκορ 4-2 στον τελικό του 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια και η δήλωση του Κόκκαλη έγινε σύνθημα από τους ΠΑΟΚτσήδες την ώρα της απονομής.

Από τη θύρα 4 ως τον... Κυριάκο
ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία, παρά διαφορές. Έχουν την ίδια βάση, με εκατομμύρια φιλάθλους, αλλά εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από την κεντρική εξουσία. Τα μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδια, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχουν στιγματιστεί ουκ ολίγες φορές από έκτροπα.
31 Μαΐου 1981: Η πιο τραγική ιστορία των ντέρμπι. Αφήνει την τελευταία του πνοή στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Γκιούλα Λόραντ. Ο 58χρονος Ούγγρος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν αργά. Αυτός έδωσε στον ΠΑΟΚ το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του τη σεζόν 1975-76 κι αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του.
5 Οκτωβρίου 1986: Ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας, καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό και το τελικό 4-1 απλώς το επιβεβαίωσε. Όμως, οπαδοί και αστυνομικοί συγκρούονται ανελέητα και στους τίτλους των εφημερίδων την επόμενη μέρα, κυριαρχούσε το ‘’από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς’’. Για να κατανοήσει κανείς το αίτιο, αρκεί η υπερβολή στην υπεράσπιση της ομάδας των ερυθρόλευκων από την αστυνομία.
12 Φεβρουαρίου 1989: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Τούμπα. Λανθασμένη απόφαση, μόνο που το κατάλαβαν εκ των υστέρων. Οι γηπεδούχοι υποδέχονται τους φιλοξενούμενους με δεκάδες αντικείμενα παντός είδους να εκτοξεύονται και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να κρύβονται πίσω από τα ΜΑΤ προκειμένου να προστατευθούν.
10 Ιανουαρίου 1990: Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 τον Ολυμπιακό σε αγώνα κυπέλλου, αλλά πριν καν αρχίσει, οι διαθέσεις ήταν άγριες. Οπαδοί από την αρχή απειλούσαν να ρίξουν τα κάγκελα και ξαφνικά, κάποιος έδωσε εντολή και μια διμοιρία των ΜΑΤ έκανε έφοδο στη Θύρα 4. Τα κάγκελα έπεσαν, το παιχνίδι έληξε πριν την ώρα του, οι οπαδοί μπήκαν οπλισμένοι με ό,τι υπήρχε και η μάχη με τα ΜΑΤ διήρκεσε μισή ώρα μετά το τέλος του παιχνιδιού. Τα ΜΑΤ αποχώρησαν από την Τούμπα και η συνέχεια παίχθηκε στα γύρω στενά. Ο τίτλος των εφημερίδων «η Θύρα της κόλασης» τα λέει όλα.
31 Οκτωβρίου 1998: Το ματς που δεν τελείωσε ποτέ. Η μνημειώδης ατάκα του παρατηρητή Γενεράλη "λήξ' το να φύγουμε" στον διαιτητή Παπαπέτρου, οι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο να επιτίθενται στον επόπτη Φεσόπουλο (ακύρωσε γκολ του Τάκολα στο 82' με το σκορ στο 1-2) και αργότερα, η Τούμπα πολιορκείτο επί δύο ώρες και η αποστολή του Ολυμπιακού αναγκάστηκε να πάει στο αεροδρόμιο μέσα σε κλούβα της αστυνομίας.
26 Οκτωβρίου 2002: Προκαλώντας το αίσθημα των οπαδών, ορίζεται στο ντέρμπι ο (παρατηρητής πλέον) Γιάννης Παπαπέτρου. Δηλώνει κώλυμα, πηγαίνει στη θέση του στην Τούμπα ο Σπύρος Παπαδάκος, ο οποίος ξυλοκοπείται στα επίσημα. Τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί σαν τείχος πίσω από την εστία του Ελευθερόπουλου, ο επόπτης Δανιγγέλης τραυματίστηκε δύο φορές και τη δεύτερη το ματς διακόπηκε για περίπου μισή ώρα. Η Τούμπα εκκενώνεται, αλλά η αστυνομία, έχοντας ξεχάσει αφύλακτους τους οπαδούς του Ολυμπιακού, τους επέτρεψε να καταστρέψουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και να σπάσουν την προτομή του Γιώργου Κούδα.
4 Μαρτίου 2009: Η διαιτησία Κουκουλάκη στο 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού σε παιχνίδι κυπέλλου, απλώς άνοιξε κι άλλα μέτωπα.
2 Φεβρουαρίου 2011: Χιλιάδες αστυνομικοί και ΜΑΤ γύρω από την Τούμπα, στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ μέσα κι έξω από το γήπεδο, ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πόλη κι όλα αυτά, για ένα ματς κυπέλλου και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών. Μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού πήγαν στο γήπεδο με φορτηγό του Κυριάκου, που εκτελούσε μεταφορές.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Και πάσης Ελλάδος
Από τη Βέροια ως τη Ναύπακτο, από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα, από τη Λαμία ως την… Μαδρίτη, ο πόλεμος μεταξύ των οπαδών ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού μαίνεται. Μην σας παραξενεύει η Μαδρίτη, και εκεί πολιορκήθηκε το ξενοδοχείο όπου έμεναν ερυθρόλευκοι από ΠΑΟΚτσήδες που ήταν ήδη εκεί για το παιχνίδι του ‘Βιθέντε Καλντερόν’. Στη (γκρεμισμένη πια) Νέα Φιλαδέλφεια, στο ΟΑΚΑ, στην Τούμπα, στις Σέρρες, στον Πύργο, στη Νέα Σμύρνη, σε όποιο γήπεδο κι αν συναντήθηκαν, μάχες ξέσπασαν. Στις εθνικές οδούς, στους δρόμους πόλεων όπως η Λαμία, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Αθήνα, η Τρίπολη, οι Σέρρες, το Άκτιο(!) ακόμη και η ουδέτερη Αλεξανδρούπολη έχει καταλάβει τι εστί ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού.
9 Ιουνίου 1985: Οπαδοί του ΠΑΟΚ επέστρεφαν από τη Νέα Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη, εκείνοι του Ολυμπιακού από τη Λάρισα προς την Αθήνα. Τυχαία συνάντηση, αλλά μοιραία. Κατέβηκαν όλοι από τα πούλμαν, οι συμπλοκές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ώσπου να κινητοποιηθεί η αστυνομία το κυνήγι είχε αρχίσει μέσα στα χωράφια και το πρωτοσέλιδο ‘μάχη στην Αλαμάνα’ έγραψε ιστορία. Αν είναι ακριβές, το δελτίο έλεγε 20 τραυματίες, 12 συλληφθέντες, δεκάδες καμένα οχήματα και πολλά, πολλά άλλα.
3 Δεκεμβρίου 1989: Ηρακλής-Ολυμπιακός στο Καυταντζόγλειο, 6.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ στις κερκίδες και ο Αργύρης Σαλιαρέλης έκανε το λάθος να απαντήσει στις βρισιές. Τι το ’θελε… Δυο χιλιάδες οπαδοί από κάθε άκρη του γηπέδου ορμούσαν προς τα επίσημα για να τον φτάσουν, τα ΜΑΤ δεν ήξεραν πού να παρέμβουν πρώτα, το παιχνίδι διακόπηκε κι όταν ξανάρχισε, οι πάγκοι των δύο ομάδων είχαν σχεδόν μπει μέσα στο γήπεδο καθώς από παντού ‘έβρεχε’ αντικείμενα.
26 Νοεμβρίου 1995: Όσα βίωσε η πόλη των Τρικάλων, δεν τα έχει βιώσει άλλη. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στο γήπεδο της πόλης, μια και η Τούμπα ήταν τιμωρημένη λόγω επεισοδίων στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οπαδοί και των δύο ομάδων πολλοί μόνιμοι κάτοικοι, βάλτε και τους εκδρομείς και για μια βδομάδα, συμπλοκές παντού. Μαχαιρώματα, σπασίματα, εμπρησμοί, τραυματισμοί, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί -μια βδομάδα που θα θυμούνται για πάντα οι φαρμακοποιοί της πόλης. Ούτε το τελικό 0-0 ηρέμησε την κατάσταση -το ίδιο βράδυ έγιναν τα χειρότερα.
12 Μαΐου 2001: Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, πριν από τον τελικό κυπέλλου Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένας οπαδός μαχαιρώθηκε σε λέσχη ΠΑΟΚτσήδων, η αστυνομία τα είχε χαμένα κι ευτυχώς που κατά τη διάρκεια του τελικού δεν έγιναν κι άλλα επεισόδια. Ας όψεται ο έξυπνος που επέλεξε για τέτοιο παιχνίδι αθηναϊκό γήπεδο.
Loader