Ο e-ΕΦΚΑ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ, το Κτηματολόγιο, τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, οι Πολεοδομίες, η ανακύκλωση, οι χώροι πρασίνου, οι παιδικές χαρές, η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία. Αλλά και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα δημοτικά ιατρεία, ακόμα και οι πρόνοιες για τα ζώα συντροφιάς, ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο, περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών από τον αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο ο οποίος θα δώσει όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις.
Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο «βομβαρδισμός» με θετικές ειδήσεις που θα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της δουλειάς που γίνεται και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, μετά την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων παίρνει σειρά το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες ώστε να εντοπίζονται οι δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και βελτιώνονται οι υπηρεσίες που προσφέρει.
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω τακτικού ερωτηματολογίου που θα μπορούν να συμπληρώσουν εθελοντικά όσοι ενδιαφέρονται. Κάθε πολίτης θα μπορεί να επιλέγει την υπηρεσία που χρησιμοποίησε και να την αξιολογεί βάσει της εμπειρίας του, με βαθμολογία και σχόλια. Βασική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών, το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αποσταλεί μέσω email, θα περιλαμβάνει περίπου 50 ερωτήσεις, κυρίως πολλαπλής επιλογής και δεν θα αφορά την αξιολόγηση συγκεκριμένων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά την αξιολόγηση των υπηρεσιών και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο.
Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΜτΚ» στόχος της πρωτοβουλίας είναι «η δυνατότητα σε όσους ζουν στη χώρα μας να αξιολογήσουν μια σειρά κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών που αφορούν κατ’ εξοχήν την καθημερινότητά μας. Στόχος είναι η συλλογή μιας πολύτιμης πρωτογενούς και αξιόπιστης πληροφορίας από τους πολίτες, ώστε αυτή να οδηγήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων που δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και να γίνουν όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για να αρχίσουν άμεσα να αποδίδουν καλύτερα.
Όπως σημείωσε ο κ. Λιβάνιος το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 4 μέρη. «Στο πρώτο μέρος καλούμαστε να αξιολογήσουμε υπηρεσίες του κεντρικού Κράτους (όπως e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Κτηματολόγιο), στο δεύτερο μέρος τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν οι ανωτέρω φορείς. Στη συνέχεια υπάρχουν ερωτήσεις για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του gov.gr (υπεύθυνη δήλωση, εισιτήρια αγώνων κτλ) και τέλος περίπου 30 από στις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχει η αυτοδιοίκηση (όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι). Από τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο η κυβέρνηση, όσοι και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα έχουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη των πολιτικών τους και την προτεραιοποίηση των αναγκών των πολιτών. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή όλων μας», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τα σχόλια των πολιτών θα γίνεται σε πολλά επίπεδα: ανά φορέα, ανά υπηρεσία, ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα. Οι απαντήσεις θα εξετάζονται επίσης με βάση την ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μέσα από αυτή την πολυεπίπεδη μελέτη των αποτελεσμάτων, ο άμεσος στόχος του νέου συστήματος είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένων σημείων όπου παρατηρούνται πρακτικές δυσλειτουργίες και δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες των φορολογουμένων. Μακροπρόθεσμα όμως, οι απαντήσεις των πολιτών θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μίας μεγάλης τράπεζας δεδομένων που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση συστημικών αδυναμιών του Δημοσίου αλλά και την αναγνώριση επιτυχημένων πρακτικών, που μπορούν να δοκιμαστούν ευρύτερα.