ΠΑΣΟΚ: Το μέλλον του περνάει από τις ευρωεκλογές

- Newsroom

five_col_2Μπορεί να απομένουν 11 μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά: Ορόσημο ή χαλαρή διαδικασία; Κρίσιμο τεστ ή αγώνας χωρίς αύριο; Θα τεθεί ή όχι θέμα ηγεσίας; Τα στελέχη του Κινήματος προβληματίζονται έντονα με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση.

Του Άγγελου Μόσχοβα

Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συντηρείται από κύκλους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της ηγεσίας και “δείχνουν” προς την πλευρά των δελφίνων και δη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας ότι αυτός ξεκίνησε το θέμα με συνέντευξή του, όπου επισήμαινε ότι η νίκη είναι το μόνο αποτέλεσμα στο οποίο πρέπει να στοχεύει το ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλα στελέχη του “Ρεύματος” (Βερελής, Φλωρίδης κτλ.) έσπευσαν να συνδέσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την ηγεσία του κ. Παπανδρέου.

 Από την πλευρά του “ρεύματος” αντιτείνουν ότι η δήλωση του προέδρου του Κινήματος περί “χαλαρής ψήφου” συνιστά ηττοπαθή ανάγνωση της συγκυρίας και ότι ο ίδιος επιδιώκει να διατηρήσει τον προεδρικό θώκο “πάση θυσία, ακόμη και έπειτα από μια ακόμη ήττα”. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συντηρεί το θέμα. Πράγματι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Χαλκιδική είχε περιγράψει τα “χαλαρά” χαρακτηριστικά της ψήφου για το ευρωκοινοβούλιο. Σε συνέντευξή του που ακολούθησε τόνισε με σαφήνεια ότι στόχος είναι η νίκη, ωστόσο επέμεινε στην άποψη περί χαλαρότητας των πολιτών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ημερών επέμενε να τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την νίκη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ενώ για πρώτη φορά συνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η συζήτηση άνοιξε και πάλι.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ Η ΕΥΡΩΚΑΛΠΗ

Ο Γ. Παπανδρέου, επαναφέροντας το θέμα των ευρωεκλογών, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποτελούν για τον ίδιο “ορόσημο”, επιμένοντας πως “είναι χαλαρή η ψήφος και δεν είναι ψήφος εθνικών εκλογών, δεν είναι πρόκριμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις εθνικές εκλογές”. Προς επίρρωση μάλιστα των όσων υποστήριξε, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση το 1999 ήρθε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ωστόσο έχασε τις εθνικές εκλογές, ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε προτάσεις που έκαναν μέλη του οργάνου, όπως η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, να ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο πολύ νωρίς και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο. Με την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου διαφώνησαν στελέχη όπως οι κ.κ. Μπεγλίτης, Ασκούνης και Κουκουλόπουλος, ο οποίος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου τη διενέργεια περιφερειακών δημοψηφισμάτων, για να αναδειχθούν τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Ο Γ. Παπανδρέου έκοψε τη συζήτηση λέγοντας ότι δεν επιθυμεί σε αυτήν τη φάση “νέα ονοματολογία, η οποία θα οδηγήσει σε νέα εσωστρέφεια”. Είναι προφανές ότι, με τις τοποθετήσεις του αυτές, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος και η παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα κριθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές, τις οποίες πιστεύει (όπως λένε συνεργάτες του) ότι θα κερδίσει.

Σε επίπεδο τακτικής είναι αυτονόητο το σκεπτικό του κ. Παπανδρέου καθώς, αν άφηνε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα λειτουργούσε καταστροφικά για τη συνοχή του κόμματος. Ωστόσο, είναι εξίσου προφανές ότι όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αυτό καθαυτό: Αν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να έρθει πρώτο κόμμα, ή έστω σε απόσταση αναπνοής από τη ΝΔ έστω και με χαμηλότερα ποσοστά από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, δύσκολα θα αμφισβητηθεί ο κ. Παπανδρέου. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστεί καταποντισμό, με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, τότε όλα είναι ανοικτά…

Πάντως, στελέχη όλων των τάσεων δεν κρύβουν πλέον τον προβληματισμό τους για την πορεία του Κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις κάνουν λόγο για “πολύ δύσκολη ανατροπή”, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επόμενη ημέρα. Αρκετοί εκτιμούν ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί στις ευρωεκλογές και τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας, μαζί με τον Παπανδρέου θα αποσυρθεί και ο Βενιζέλος και η υπόθεση θα περάσει στα χέρια της “επόμενης γενιάς”. Τα ονόματα των κ.κ. Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου, Παπουτσή, Ευθυμίου κ.ά. ακούγονται ως επικρατέστερα, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι “δεν υπάρχουν στελέχη με το ειδικό βάρος των Παπανδρέου - Βενιζέλου”. Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά απορρίπτουν την άποψη ότι ο μακεδόνας πολιτικός “έχει καεί”, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εφόσον προκύψει θέμα διαδοχής, θα δηλώσει πάλι “παρών”

___________________________________________________

Ονοματολογία:

Από τον Πάγκαλο στον Σημίτη Παρά τις προτροπές του κ. Παπανδρέου προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποφευχθεί η ονοματολογία, στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες για εκείνους που θα κληθούν να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος του Κινήματος είναι αλληλοσυγκρουόμενες:

Από ριζική ανατροπή δεδομένων με φρέσκα πρόσωπα (στα πρότυπα του 2004) μέχρι να καλέσει ηχηρά ονόματα πρώτης γραμμής, κατά το παράδειγμα των δημοτικών εκλογών του 1986, όπου η ΝΔ κατέβασε στους τρεις μεγάλους δήμους τα πιο δημοφιλή της στελέχη εκείνη την περίοδο, τους κ.κ. Έβερτ, Ανδριανόπουλο και Κούβελα. Ο στόχος προφανής: Να δώσει το ΠΑΣΟΚ αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά σε μια χαλαρή σχετικά διαδικασία. Τα “σενάρια” που διακινούνταν το προηγούμενο διάστημα για το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο τ. πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαψεύστηκαν εκ των πραγμάτων, μετά την οριστική ρήξη των σχέσεών του με τον κ. Παπανδρέου. Το νέο σενάριο που ακούστηκε αφορούσε τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο κ. Πάγκαλος, απάντησε επί λέξει: “Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω”, απάντηση που δημιούργησε την αίσθηση ότι “είναι ανοικτό το ενδεχόμενο”.

Ορισμένες πηγές από τη Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι δύο από τα πρόσωπα που ανεδείχθησαν ως οι πιο επιτυχημένες επιλογές του κ. Παπανδρέου, οι κ.κ. Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα μπορούσαν θα τεθούν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στα “πόστα” τους, εκείνα του γραμματέα και του εκπροσώπου του Κινήματος. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιλέξει να στελεχώσει το ευρωψηφοδέλτιο και με νέα πρόσωπα (από κοινωνικούς χώρους, από την Νεολαία ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), ενώ από τους νυν ευρωβουλευτές είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν κάποιοι εκ των κ.κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, Μαριλένας Κοππά, Άννυς Ποδηματά, Κατερίνας Μπατζελή και Μαίρης Ματσούκα.

Loader