Πατάει... γκάζι για μεταρρυθμίσεις με αφετηρία τη ΔΕΘ

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το κυβερνητικό «καλάθι», το σκληρό ροκ του Μαξίμου και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Εντείνει την επιθετική τακτική η κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν μέσω θέρους να επιλέγει το σκληρό ροκ και να μην αφήνει τίποτα από όσα του καταλογίζουν αναπάντητο. Τον τόνο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου τον έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, με την πρώτη μάχη για την κυβέρνηση να δίνεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Βουλή όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με το... πινγκ πονγκ μεταξύ «γαλάζιων» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δίνεται και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν οπότε και θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακρτικής για την ίδια υπόθεση.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σβήνουν γράφουν ενόψει της παρουσίας Μητσοτάκη στην 89η ΔΕΘ, με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να μην έχουν μεν κλειδώσει, το «καλάθι» όμως του πρωθυπουργού να προσδιορίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με την μεσαία τάξη να μπαίνει στο επίκεντρο.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η «γραμμή» της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο, απόρροια διαχρονικών παθογενειών του Οργανισμού και πως με πρωτοβουλία της προκειμένου να μπει ένα τέλος στο «πάρτι» των επιδοτήσεων αποφασίστηκε η κατάργησή του με παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. «Η κυβέρνηση προσπάθησε να το αντιμετωπίσει με πολλούς τρόπους, όχι με την επιτυχία που θα θέλαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Θα αναλάβω στο ακέραιο τις ευθύνες που μου αναλογούν. Είναι πρόβλημα διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό, κοινωνικό. Δυστυχώς επί 40 χρόνια μία ολόκληρη γενιά αγροτών και κτηνοτρόφων, ενδεχομένως δύο, έμαθαν σε μια λογική να εξαρτούν το μέλλον τους μόνο από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Αυτό δημιούργησε τα κυκλώματα και τις εξαρτήσεις που είδαμε. Έχουν γίνει πολλοί έλεγχοι αυτά τα 6 χρόνια. Υπάρχουν αποφάσεις που ήδη εκδικάστηκαν. Σημαίνει ότι κάποιος ασχολήθηκε και η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί. Δεν περιμέναμε την ευρωπαϊκή εισαγγελία για να μάθουμε ότι υπήρχε κάτι προβληματικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που παράνομα έλαβαν θα είναι εκείνοι «που χόρευαν στο κέντρο της πίστας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε στην ίδια συνέντευξη της επιλογής να προταθεί η σύσταση Εξεταστικής αντί Προανακριτικής Επιτροπής καλώντας μάλιστα να κόμματα της αντιπολίτευσης να αποσύρουν τις προτάσεις τους. «Αυτό που θα διευκόλυνε την ενδεχόμενη απόδοση ευθυνών θα ήταν να αποσυρθεί το αίτημα για προανακριτική» είπε και παρείχε στήριξη στους υπουργούς που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα τονίζοντας ότι δεν βλέπει ποινικές ευθύνες «γαλάζιων» υπουργών.

Αιχμές για τους χειρισμούς Καραμανλή

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε στην ίδια συνέντευξη στα εθνικά θέματα για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται κριτική από πολλές πλευρές για την στρατηγική των «ήρεμων νερών». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στο σκάκι προτιμά να παίζει με τα λευκά πιόνια, καθώς θέλει να έχει «την πρωτοβουλία των κινήσεων», εξηγώντας πως πολλές από τις αντιδράσεις της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα των «πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας πως αντιπαρέρχεται τη «θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις».

Δεν πέρασε απαρατήρητο το... καρφί στον Κώστα Καραμανλή αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας το 2004 και το 2009. «Μεταξύ του 2004 και του 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια. Όπως επίσης θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι η τότε κυβέρνηση προσπάθησε, ενδεχομένως με καλή διάθεση, με έναν εκ των επικριτών μας σήμερα, να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφεραν. Είναι εύκολη, ξέρετε, η διπλωματία του Twitter» ανέφερε «φωτογραφίζοντας» τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ιωάννη Βαληνάκη ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική κατά των κυβερνητικών χειρισμών.

Σβήνουν-γράφουν παροχές

Μετά τον σκόπελο της «διαβολοβδομάδας» που ξεκινά στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου μπαίνουν οι παροχές της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ωστόσο έκανε λόγο για «σημαντικές εξαγγελίες» σημειώνοντας πως σκοπός είναι «είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του ανέφερε πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο 1,5 δισ. ευρώ. «Το περιθώριο αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, όπως η ενίσχυση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η θετική πορεία της οικονομίας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «τα χρήματα δεν προκύπτουν από λεφτόδεντρα». Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις για τις μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη και τις ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες, παράλληλα με τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό, ενώ στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού θα μπει η οικογένεια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πριν τις επίσημες ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα προηγηθεί επίσκεψή του στα τέλη Αυγούστου για να αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης των έργων.

Το «δυνατό» χαρτί

Με την κλεψύδρα του χρόνου να έχει γυρίσει και να μετρά αντίστροφα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν το 2027 όπως διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά στην τελευταία του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, οι εξαγγελίες της φετινής ΔΕΘ θα προστεθούν στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα συμπληρώσουν το παζλ των κυβερνητικών παροχών για το 2025. Δεδομένου ότι η ΔΕΘ του 2026 θα είναι προεκλογική τα κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να «παίξουν» τα δυνατά τους χαρτιά όχι όμως να αποκαλύψουν τους κρυφούς άσους στο μανίκι τους οποίους θα αποκαλύψουν στο δρόμο προς τις κάλπες, με τη ΝΔ να διεκδικεί μια τρίτη θητεία στοχεύοντας στην αυτοδυναμία, η οποία φαντάζει δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως εμφανίζεται αποφασισμένος να πατήσει... γκάζι.

Οι στόχοι μέχρι το τέλος του έτους

Όπως τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση 25 μεταρρυθμίσεων που είναι ο κορμός του κυβερνητικού έργου από τώρα ως το τέλος του έτους. Ο πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς να μην χαθεί ούτε ευρώ από τους πόρους που εξασφάλισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Μπορεί για τους περισσότερους να πλησιάζει η σύντομη ανάπαυλα, αλλά οι ρυθμοί μας δεν ακολουθούν πάντα το καλοκαίρι. Είμαστε στην αρχή του δεύτερου μισού της θητείας μας. Θα σταθούμε σε 25 προτεραιότητες που είναι ο κορμός του έργου μας από τώρα ως το τέλος του έτους. Κάθε υπουργείο έχουν μία δύο σημαντικές προτεραιότητες. Είναι εύκολο να υποκύπτει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας αλλά είναι σημαντικό να έχουμε χαράξει έναν συνολικό χάρτη με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 27.07.2025

Loader