Πειραματικά σχολεία: Αναστάτωση και αντιδράσεις στην Καλαμαριά

Γονείς και δήμος μιλούν για άδικη μεταχείριση και ντόμινο εξελίξεων που θα επηρεάσουν το σύνολο της μαθητικής κοινότητας

Στις 2 Μαΐου 2025, θα διενεργηθεί η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.). Μέχρι και τις 7 Απριλίου που έκλεισε η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων, είχαν γίνει 12.159 αιτήσεις για 3.134 θέσεις στα Πειραματικά σχολεία της χώρας. Από τα 16 νέα Πειραματικά που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, τρία είναι στη Θεσσαλονίκη: 2ο Δημοτικό Αγ. Παύλου, 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς.

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι ενάντια στη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων που στοχεύουν και αυτά (μαζί με τα Ωνάσεια και τα Πρότυπα) στη διεύρυνση των επιλογών που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση και στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προκύπτει ζήτημα με τους μαθητές της Γ’ γυμνασίου που θα μπορούν να συνεχίσουν να φοιτούν στο συστεγαζόμενο, Πειραματικό πλέον Λύκειο μόνον εφόσον κληρωθούν.

Γονείς μιλούν στη «ΜτΚ» για «μία αστοχία του νόμου που θα πρέπει να διορθωθεί», καθώς τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό αιφνιδιαστικά και αφήνει «μετέωρους» τους μαθητές/τριες της Γ’ γυμνασίου. Στο πλευρό των γονέων τάσσεται από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς. Παρότι είναι αναρμόδια όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία (καθώς στην ευθύνη των δήμων είναι μόνον το κτιριακό), μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Πολιτισμού Καλαμαριάς φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση το υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη μετατροπή των συστεγαζόμενων 2ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου Καλαμαριάς, σε Πειραματικά Σχολεία.

Πολλές αιτήσεις, λίγες θέσεις

Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, «το σχετικό ΦΕΚ με το οποίο χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά και διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Καλαμαριάς, δημοσιεύτηκε στις 30/01/2025 και η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Εμείς ενημερωθήκαμε για την πρόθεση αυτή, στις 22/01/2025, χωρίς δυστυχώς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε, απαραίτητη κατά την άποψή μου, προηγούμενη συνεργασία. Παρά το γεγονός ότι είμαστε θετικοί ως προς αυτήν την εξέλιξη, γιατί με τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων πιστεύουμε ότι αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως το θέμα των μαθητικών κατανομών, των αναγκαίων τμημάτων ένταξης κ.λπ.».

Περιγράφει πως στις 27/02 εστάλη από την αντιδημαρχία Παιδείας, έγγραφο προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης με το οποίο ο δήμος Καλαμαριάς ζητά να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της κλήρωσης για την εισαγωγή τους στην Α’ λυκείου του νέου Πειραματικού 2ου Λυκείου τα παιδιά που φοιτούν φέτος στη Γ’ γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου. Από τη νέα χρονιά, οπότε και το συγκεκριμένο σχολείο θα λειτουργεί πλέον ως Πειραματικό, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τα παιδιά της Γ’ γυμνασίου τα οποία θα εισέρχονται αυτοδίκαια στην Α’ λυκείου, όπως το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές Α’-Β’ γυμνασίου και Α’-Β’ λυκείου. «Τα μόνα παιδιά που άδικα εξαιρούνται από αυτό είναι τα παιδιά της φετινής Γ’ γυμνασίου. Πρόκειται για 67 μαθητές/τριες που έχουν μεν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην κλήρωση, αλλά οι θέσεις είναι 93 στο νέο Πειραματικό Λύκειο Καλαμαριάς και έχουν ήδη γίνει 184 αιτήσεις. Αίτημά μας είναι να εξαιρεθούν αυτά τα 67 παιδιά και να γίνει κλήρωση για τις υπόλοιπες θέσεις», εξηγεί ο κ. Γιαννακός. Σημειώνεται ότι για το θέμα, κατόπιν εισήγησης της αντιδημαρχίας Παιδείας προς το ΔΣ του δήμου Καλαμαριάς στις 10/03/2025 υπάρχει σχετική ομόφωνη απόφαση(ΑΔΑ: ΨΨΛΑΩΕΡ-8ΓΠ).

Αδιευκρίνιστα ζητήματα

Όσον αφορά τώρα τις κατανομές, δηλαδή σε ποια σχολεία θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που δεν θα κληρωθούν, ο κ. Γιαννακός αναφέρει πως ακόμα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης που είναι αρμόδια για το ζήτημα. «Δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αδιευκρίνιστα ζητήματα, ενώ σε τέτοια θέματα που αφορούν τα παιδιά, θα έπρεπε να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση και ειλικρινής συνεννόηση. Τα παιδιά είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», υπογραμμίζει.

Αίτημα της διοίκησης του δήμου είναι: «τα παιδιά της Γ’ γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της κλήρωσης και αυτοδίκαια να φοιτήσουν στο 2ο Πειραματικό Λύκειο. Να ληφθούν υπόψιν κριτήρια εντοπιότητας όσον αφορά τις κατανομές από τα γειτονικά 1ο,2ο,4ο Δημοτικά, στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο. Να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης και στην Α’ γυμνασίου του νέου Πειραματικού 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, εφόσον κληρωθούν παιδιά που το έχουν ανάγκη. Να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης στο γειτονικό 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, διότι με την μετατροπή του 2ου Γυμνασίου όπου λειτουργεί τμήμα ένταξης, σε Πειραματικό, το μόνο γυμνάσιο με τμήμα ένταξης είναι το 4ο Γυμνάσιο το οποίο είναι πολύ μακριά, για να εξυπηρετήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΝΑ πλευράς της Καλαμαριάς. Να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί χώροι των σχολείων του δήμου Καλαμαριάς, ώστε να γίνουν κατά το δυνατόν δικαιότερες οι μαθητικές κατανομές και να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με μαζικές μετακινήσεις παιδιών σε απομακρυσμένα από τις οικίες τους σχολεία, εξέλιξη την οποία απεύχομαι», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καλαμαριάς.

Ζητούν μεταβατική περίοδο

Η Ρίτσα Μαμούρη είναι μητέρα μαθητή που φοιτά στη Γ’ γυμνασίου και δεν γνωρίζει σε ποιο σχολείο θα βρίσκεται το παιδί της από τη νέα σχολική χρονιά. «Εμείς ενημερωθήκαμε στις 25/02. Παρότι τα σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως διασυνδεδεμένα Πειραματικά Σχολεία, μόνον για αυτήν τη χρονιά δεν ισχύει η διασύνδεση κι έτσι οι μαθητές/τριες της Γ’ γυμνασίου δεν εισάγονται αυτοδίκαια στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Καλαμαριάς που θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του ’25, αλλά θα πρέπει να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Θεωρούμε πως είναι άδικο να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παιδιά μας αλλά και καμία μεταβατική περίοδος, όπως υπάρχει για παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς, μία διετής μεταβατική περίοδος», λέει στη «ΜτΚ». Η ίδια μεταφέρει πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, σε σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιλύθηκαν παρόμοια ζητήματα και οι μαθητές πέρασαν αυτοδίκαια στην επόμενη βαθμίδα.

Τονίζει πως πρόκειται για έλλειμμα στον νόμο που πρέπει να διορθωθεί. «Αιφνιδιαστήκαμε και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα παιδιά που φοιτούν φέτος στη Γ’ γυμνασίου. Ζητούμε να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις. Αυτήν τη στιγμή αλλάζει όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός για 67 οικογένειες, όπου να τονίσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, καθώς το ίδιο ισχύει για όλα τα σχολεία που μετατρέπονται σε Πειραματικά, άρα, εάν δεν διορθωθεί ο νόμος, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται», περιγράφει. Υπογραμμίζει επίσης πως «παύει το σχολείο να είναι γειτονιάς. Υπάρχουν τρόποι, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα, δίχως να αναστατωθεί η μαθητική κοινότητα της περιοχής. Όλοι επιθυμούμε την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, δίχως όμως να δημιουργούνται τέτοιες αδικίες και ανισότητες», επισημαίνει η κ. Μαμούρη.

Άγνωστη η επόμενη μέρα

Η Αγνή Καραδήμου, επίσης μητέρα μαθητή της Γ’ γυμνασίου, συμπληρώνει στη «ΜτΚ» πως «υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, χωρίς λόγο. Ενώ όλα τα υπόλοιπα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου θα συνεχίσουν ομαλά τη φοίτησή τους (μετά τη μετατροπή των δύο σχολείων σε Πειραματικά), δημιουργείται πρόβλημα μόνο για φέτος και μόνο για τα παιδιά της Γ’ γυμνασίου. Στο μεταξύ οι αιτήσεις συμμετοχής στην κλήρωση είναι τριπλάσιες των υπαρχόντων μαθητών του σχολείου μας, άρα οι πιθανότητες να εισαχθούν όλοι στο Πειραματικό Λύκειο δεν είναι μεγάλες. Επιπλέον, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πού θα πάνε όσοι δεν κληρωθούν».

Περιγράφει πως οι γονείς έχουν ήδη απευθυνθεί στον δήμο Καλαμαριάς που εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στο υπουργείο Παιδείας από όπου «ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Ευελπιστούμε πως η υπουργός Παιδείας θα δείξει ευαισθησία στο θέμα, καθώς ζητούμε το αυτονόητο». Τονίζει πως «είναι παράλογο να διώχνεις τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε ένα σχολείο, για να βάλεις άλλα. Υπάρχουν οικογένειες που νοίκιασαν σπίτια κοντά στο σχολείο κι έκαναν τον προγραμματισμό τους σύμφωνα με αυτό, ιδίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μικρότερα αδέρφια, και τώρα θα μείνουν ξεκρέμαστοι». Τέλος, επισημαίνει πως η μετακίνηση των παιδιών σε άλλα σχολεία, «θα επηρεάσει το σύνολο των σχολείων της περιοχής, ενώ, αν ικανοποιηθεί το αίτημά μας, δεν θα προκληθεί όλη αυτή η αναστάτωση».

Δεκτή από το ΣτΕ προσφυγή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Ενδεικτικό του κενού που υπάρχει στον νόμο του ’20 που αφορά τη λειτουργία των Πειραματικών είναι πως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2023, με απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου κατά της 26500/Δ6/9.3.2022 αποφάσεως της τότε υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πειραματικών Σχολείων από το σχολικό έτος 2022-2023», για τον λόγο ότι έχει εκδοθεί κατά παράβαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, διότι δημοσιεύθηκε αιφνιδιαστικά, ιδίως ως προς τους μαθητές που φοιτούσαν κατά την έκδοσή της στην τελευταία τάξη του 1ου Δημοτικού Αμαρουσίου (όμορου προς το χαρακτηρισθέν ως Πειραματικό 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου), καθώς δημοσιεύθηκε έξι μήνες πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023, από το οποίο θα ίσχυε η μετατροπή του εν λόγω σχολείου σε Πειραματικό, και λίγο πριν από τη λήξη του (τότε τρέχοντος) σχολικού έτους.

Σε όμορα σχολεία όσοι δεν κληρωθούν

Μιλώντας στη «ΜτΚ», ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. Με τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων σχολείων ως Πειραματικά, μόνον για φέτος θα φοιτήσουν σε όμορα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που δεν θα κληρωθούν. «Εκπληρώσαμε ένα δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ενταγμένο στο ΑΠΘ), ώστε να υπάρχει μία συνέχεια της φοίτησης των παιδιών του Δημοτικού στις επόμενες τάξεις. Αναβαθμίζουμε το σχολείο και την περιοχή. Όσοι μαθητές/τριες δεν κληρωθούν, θα απορροφηθούν στα όμορα σχολεία. Γνώμονας μας είναι τα παιδιά να φοιτήσουν στο πλησιέστερο, όμορο σχολείο της περιοχής τους», υπογραμμίζει. Διευκρινίζει πως σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει γίνει ο σχεδιασμός για την κατανομή των μαθητών/τριων που δεν θα κληρωθούν. Ωστόσο, για την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμος καθώς η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που αφορούν την εισαγωγή παιδιών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και αφότου ολοκληρωθούν και οι μεταγραφές.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 19-20.04.2025

Loader