Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στις δράσεις του έργου Biotech4Food για τη βιοτεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών

- Newsroom

Στις δράσεις των εταίρων του έργου Biotech4Food, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε αποστολή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο Biotech4Food, το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί ως εταίρος, ηγείται της πρωτοβουλίας για τη Στρατηγική Κυκλική Βιοοικονομία. Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της πλατφόρμας Ingredients for the Circular Economy (I4CE), η οποία αποτελεί σύμπραξη της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης (S3). Χρηματοδοτείται από την καινοτόμο πρωτοβουλία I3 του EISMEA (Εκτελεστικός Οργανισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και των ΜμΕ) ενώ στο εταιρικό του σχήμα συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες, με στόχο τη σύνδεση της καινοτομίας με τη βιοτεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα. Με συντονιστή την αγροδιατροφική συστάδα καινοτομίας “Cluster of Wagralim” από την Περιφέρεια της Βαλλονίας του Βελγίου, το έργο Biotech4Food συγκεντρώνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροδιατροφικές συστάδες καινοτομίας (clusters) και ιδρύματα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Στόχος του έργου είναι η αναζήτηση λύσεων με βάση τη βιοτεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών, που θα προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις και παράλληλα θα μετριάζουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

perifereia-kentrikis-makedonias-2.jpg?v=0

Στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΑγροΤεχνολογικής Εξαγωγικής Σύμπραξης συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της τετραήμερης, στρατηγικού χαρακτήρα, συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Biotech4Food. Με έμφαση στη βιοτεχνολογία και τον τρόπο ενίσχυσης και ανάπτυξής της, η εκδήλωση συγκέντρωσε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη με στόχο την επιτάχυνση της συνεργασίας και της καινοτομίας στον τομέα της κυκλικής βιοοικονομίας (circular bioeconomy).

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης συνάντησης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee) του έργου Biotech4Food, καθώς και η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του I4CE (Ingredients for the Circular Economy). Οι εκπρόσωποι από τη βιομηχανία, τις συστάδες αγροδιατροφής και τους φορείς καινοτομίας που συμμετείχαν στις δράσεις παρουσίασαν και συζήτησαν για τις καινοτόμες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας και τους τρόπους ενίσχυσης της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των εταίρων του Biotech4Food συμμετείχαν στο Συνέδριο S3, που διοργανώθηκε από τον κόμβο “Smart Specialisation Community of Practice (S3 Cop)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην εκδήλωση μελετήθηκε και συζητήθηκε εκτενώς πώς οι περιφερειακές στρατηγικές καινοτομίας μπορούν να συμβάλουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στη διπλή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή).

Στη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επισκέψεις μελέτης (study visits) σε κορυφαίες επιχειρήσεις καινοτομίας στη βιοτεχνολογία στην περιοχή της Φλάνδρας. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το “Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) και το “Food Pilot”, που λειτουργεί από τους Flanders’ FOOD και ILVO. Οι επισκέψεις έγιναν με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και εφαρμοσμένων υποδομών έρευνας και ανάπτυξης για την προώθηση της καινοτομίας στη βιοτεχνολογία τροφίμων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι δύο αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν στη συνάντηση που διοργανώθηκε μεταξύ των εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνάντηση υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και αξιωματούχοι από διάφορες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν με τα στελέχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα κυριότερα εμπόδια και τις προκλήσεις σχετικά με την καινοτομία στην Ευρώπη. Παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και οι στόχοι του έργου Biotech4Food ενώ τονίστηκε και ενισχύθηκε η σύγκλιση μεταξύ των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής πολιτικής και της καινοτομίας που προέρχεται από τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Loader