Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Ροκόφυλλος
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστό ο γιος του, Κωσταντίνος με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα
- Newsroom
Σε ηλικία 94 ετών, έφυγε από τη ζωή ο επί σειρά ετών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Ροκόφυλλος.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστό ο γιος του, Κωσταντίνος, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.
«Εφυγε σήμερα ήρεμα, αφού έζησε μια πλήρη, ενδιαφέρουσα και δημιουργική ζωή, πάντα με αξιοπρέπεια. Γεια σου μπαμπά, καλό ταξίδι», έγραψε.
Βιογραφικό
Ο Χρήστος Ροκόφυλλος είχε γεννηθεί στις 19/11/1931, στην Αμφιλοχία, ήταν έγγαμος με την Έλσα Αγαθονίκου, με την οποία είχε έναν γιό και μία κόρη.
Είχε αποφοιτήσει από την Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθήνας και είχε Διδακτορικό Δίπλωμα Ανωτέρων Νομικών Σπουδών (DΕS) του Πανεπιστημίου Σορβόνης Παρισίων
Μέλος του ΔΣ του Ομίλου ''Αλέξανδρος Παπαναστασίου'' από το 1965. Στις 22 Απριλίου 1967, μία ημέρα μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, μαζί με τους Σ. Καράγιωργα, Κ. Σημίτη, Μ. Δελούκα και άλλους δημοκράτες ίδρυσαν την αντιστασιακή οργάνωση ''Δημοκρατική Αμυνα''.
Τον Οκτώβριο του 1967, συνελήφθη για πρώτη φορά από το καθεστώς της δικτατορίας και φυλακίστηκε στα υπόγεια της οδού Μπουμπουλίνας. Το 1969, τον Ιούλιο, συνελήφθη για δεύτερη φορά, κρατήθηκε τρεις μήνες σε αυστηρή απομόνωση και άλλους έξι μήνες μαζί με άλλους δημοκράτες για να οδηγηθεί στην πολύκροτη δίκη των 34, οπότε το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης σε πολλές δίκες αντιστασιακών.
Στις 31 Αυγούστου 1974, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Αμυνας, η οποία διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε τη συγχώνευσή της με το ΠΑΣΟΚ.
Το 1975, διαγράφηκε για μικρό χρονικό διάστημα από το κόμμα. Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1981 έως το καλοκαίρι του 1982, διετέλεσε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.
Το καλοκαίρι του 1982, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τον τοποθέτησε πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γαλλία όπου παρέμεινε έως το 1987, ενώ ταυτόχρονα ήταν πρεσβευτής της χώρας μας στο Βατικανό και στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
Την περίοδο 1989-1993, υπήρξε μέλος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος το διάστημα 1993-1994. Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στις 8 Ιουλίου του ιδίου έτους, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας. Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ του Κινήματος. Το 1997, ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ. Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του Κινήματος, επανεξελέγη μέλος της ΚΕ και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, ορίστηκε γραμματέας του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Απρίλιου του 2000. Στις 7 Οκτωβρίου του 2000, παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων και τη δημόσια αποδοκιμασία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που προκάλεσε η επαγγελματική του συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρίας Minoan Flying Dolphins μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου ''Εξπρές Σάμινα''.
Υπήρξε Αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας 08/07/1994 15/09/1995 και Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών 21/09/1999 13/04/2000 Β
Συλλυπητήρια του Ν. Κακλαμάνη
Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του πρώην υπουργού και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Ροκόφυλλου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο Χρ. Ροκόφυλλος «υπήρξε ένας αξιόλογος άνθρωπος, διακεκριμένος επιστήμονας, βουλευτής, υπουργός, κοινωνικά και πολιτικά ενεργός, σε όλη τη διάρκεια της πορείας του» ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Ν. Κακλαμάνης και συνέχισε: «Ο Χρήστος Ροκόφυλλος υπηρέτησε αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια τόσο τον Κοινοβουλευτισμό, όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αιτωλοακαρνανία ως βουλευτής στις εκλογές του 1977, 1985, 1989, 1990, 1993 και 1996, καθώς και τη χώρα ως μέλος σε διεθνείς οργανισμούς. Διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας (1994 -1995) και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1999 - 2000). Με το ήθος και τη συνέπεια που τον χαρακτήριζαν, παρέμεινε πιστός στις αξίες και τις αρχές του».
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» κατέληξε ο κ. Ν. Κακλαμάνης.
Τι υπογράμμισε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου του κόμματος τα οποία επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τη βάσης στο πρόσωπο του
Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα επιτεύγματα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή κατέγραψε μείωση της τάξεως του 91% σε σχέση με το 2005